用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小一考試
go

小一考試

小一下學期無得讀卷,小朋友中文認字好差想問有無方法可以認多D中文字?閲讀理解中英成曰都失好多分有無D習作專做閲讀理解?thx 各位jm

Wanyansuki 發表於 19-1-24 08:39
小一下學期無得讀卷,小朋友中文認字好差想問有無方法可以認多D中文字?閲讀理解中英成曰都失好多分有無D習 ...

有睇圖書嘅習慣,但係中文認字麻麻地每次中文默書我要用好多時間同小朋友溫習先識

5tgb    發表於 19-3-18 20:02

Wanyansuki 發表於 19-1-24 08:44
有睇圖書嘅習慣,但係中文認字麻麻地每次中文默書我要用好多時間同小朋友溫習先識
...

我仔都是小一,幼稚園時hea得濟,仔上小一時中文是重災區,識字好少,第一次測考未能合格,加上開學時老師又話仔可能有唔專注...有機會要做評估,最後是不用。中英文都是要時間浸,不過為了改善仔中文,除了保持閲讀習慣,我堅持要仔每天放學朗讀中文、英文、常識課文,之後會抽樣要佢認讀,做功課任何題目一定要自己試讀,係呢部份至少考課文佢仍然可以應付。至於閲讀理解,我在書局揾了近學校的模式練習,比隻仔一星期做一篇,我會陪佢一起做,解釋內容的詞彙意思,作文方面,會自己比d詞語去作下四素句....剛派了第二次考試,中文科去到8X分,閲讀理解部分都改善中。

簽名被屏蔽

小一下學期無得讀卷,小朋友中文認字好差想問有無方法可以認多D中文字?閲讀理解中英成曰都失好多分有無D習 ...
朗讀圖書,每天堅持,可以短時間內增加識字量

...

補充練習只是輔助性質,俾學生熟習測考模式和改善答題技巧。如果認字麻麻,何來耐性去做額外的練習?可能只令小朋友和家長更加氣餒。
1)首先要溫熟課文的生字,你要想辦法幫佢拆字,加強記憶。
2)自己出問題,例如填充題及閱讀理解,務求佢充份理解課本。如果學校的課本都不能應付,坊間某些的補充練習更深。

Felix223    發表於 19-1-24 11:47

回覆樓主

多謝各位jm寶貴嘅意見因為本身讀書唔叻唔知可以點教囡囡,感激各位

IloveJJ 發表於 19-1-24 10:19
其實每日做功課既題目如果自己識睇,就唔會唔識讀卷嗰啲。啲題目嚟嚟去去都係嗰啲,睇睇下就識。
佢係咪自 ...

要我讀俾佢聽,同教佢做

5tgb    發表於 19-3-18 20:02

我囡小一時都係要追中文, 我先敎佢自己睇題目, 做些比學校淺閱讀理解加強信心先, 下學期自己做功課, 唔識先問大人。長遠睇多d中文書, 如果有時間寫下日記。

Wanyansuki 發表於 19-1-24 13:35
要我讀俾佢聽,同教佢做

其實學校會開始教佢地自己睇題目,同課堂練習老師會慢慢叫佢地自己睇題目做。
我女小一上學期都依賴我讀題目,不過老師一開始教佢地自己睇題目,佢就可以自己完成功課,唔使我陪佢一齊做。
閱讀理解我女都弱,我會久唔久同佢做一篇,叫做等佢識多d生字。

5tgb    發表於 19-3-18 20:03

回覆 Felix223 的帖子

媽媽好叻呀!我女上學期吾合格,佢哂日吾記得啲字點寫,專注弱,寫字又慢,作句左唸右唸又擦得多

happyheart 發表於 19-2-11 01:45

媽媽好叻呀!我女上學期吾合格,佢哂日吾記得啲字點寫,專注弱,寫字又慢,作句左唸 ...

唔好咁講, 大家一起努力, 自己小朋友唔識考得唔夠好, 咪一起想下方法, 搵下出現什麼問題, 試下解決.
成績更好的大有人在, 上學期考得唔理想, 咪再下學期考好D, 只要有改善, 都可以同小朋友多作鼓勵, 對佢地都係好大推動力, 讀書溫習都會開心D.

我直覺阿女的速度和性格好難趕快做一份寫作卷,萬一真係要留級,雖然我一萬個吾想,大家意見如何?點睇呢?

happyheart 發表於 19-2-12 23:45

我直覺阿女的速度和性格好難趕快做一份寫作卷,萬一真係要留級,雖然我一萬個吾想, ...

咁如果迫於無奈要留班,唯有趁留班呢一年打好過底,未嘗唔係一件好事。
加油

Felix223 發表於 19-1-24 09:24
我仔都是小一,幼稚園時hea得濟,仔上小一時中文是重災區,識字好少,第一次測考未能合格,加上開學時老師 ...

梯階閱讀果D 網上練習OK 嗎?

其實認字能力有冇天生? 我估有少少,特別中文字,因為始終係圖形文字。

我細路佢識拆開個字來認,佢唔識既字我唔答佢要佢查字典,久而久之,佢會識將個字分開一忽忽認。而家偷懶唔堅持佢查字典啦,離遠話佢知,淨講個字咩結構,右上角係邊個冇左邊一忽,加邊個字字既另一忽,佢都識認,主要係字量夠。

睇書多始終係基本動作,我細路由英文轉中文係,成語故事,佐羅力,Q版特工。。。 你可以試下。

retriever 發表於 19-2-14 20:35
梯階閱讀果D 網上練習OK 嗎?

其實認字能力有冇天生? 我估有少少,特別中文字,因為始終係圖形文字。

幾好喎!謝謝分享。
網上練習佢都有做,進步左好多啦。
我仔近日喜歡看一些關於打仗有士兵的書,所以我都有搵中國歷史兒童書藉、神話故事借回來。

回覆樓主

...

我個個相反係默字背字識晒,而且快而準,就係無耐性去睇閱讀理解,成日亂寫詞語上去就走人