用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 九龍城升中band2 尾band3 頭 留在九龍城定轉區好 ...
樓主: In2c68
go

九龍城升中band2 尾band3 頭 留在九龍城定轉區好   [複製鏈接]

回覆 憫父 的帖子

謝謝。

Jennyay 發表於 19-3-12 11:54
回覆 憫父 的帖子

我想問下如果小朋友是港島南區成績B2A(小學全港排名是頭50位),轉深水埗會跌Band嗎? ...

如轉深水埗網或許派位乙部

1. 瑪神
2. 張明添

回覆 elbar 的帖子

瑪神B1C喎,擔心成績追不到。
如果張添明同路德會協同,邊間校風好D?

Jennyay 發表於 19-3-15 11:35
回覆 elbar 的帖子

瑪神B1C喎,擔心成績追不到。
應該問題不大,派位都可以一試

In2c68 發表於 19-2-24 03:25
thanks , 我都決定留九龍城! 介唔介意講你個女去左邊間? 讀左一年開心嗎?

我女入左聖三一,讀得好開心呀,因為學校係以學生為本,另外升中支援亦好好,岩岩初開學班主任每星期都會打黎報告情況,有次夜晚9點打黎,我話乜仲未收工呀(emoji),又有中一家長聚餐,校長好nice好親民,每枱都會坐低同每個家長傾計,我見佢枱枱都坐約半個鐘,唔係做樣,所以呢樣真係值得一讚~

EggBB 發表於 19-3-4 08:28
回覆 winmi 的帖子

請問你女兒入讀了那一間中學?是第幾志願?可不可以分享一下當時怎樣排選學校名單?選 ...

我女係入左第三志願,至於排位問題,其實我同學校爭拗左好多次,填紙填左5次先交上教育局,學校當然誓保靚仔首3志願率而要小朋友填穩入既學校,而我係總結阿女3次呈分試同畢業試成績係不斷向上,所以第一同第二我係比較進取d, 搏佢就算入唔到,叩門嘅時候都會加誠意分~

winmi 發表於 19-3-15 22:24
我女入左聖三一,讀得好開心呀,因為學校係以學生為本,另外升中支援亦好好,岩岩初開學班主任每星期都會 ...

聖三一我知佢呢幾年進步中, 可能好快在band2 見到佢地! 現在我都唔諗咁多, 努力考完呈三係幾多就報果d吧了, 到時睇佢命水好唔好了!

醒目開學勳章

恭喜你,聖三一是一間好學校,它這幾年不斷在進步中,校長和老師好有愛心,我認識這間學校的家教會主席,佢都叫我揀這一間,她都話這間學校已改變了很多,裏面有很多家長和學生我都是認識的,他們都話這間學校好好,小朋友讀得很開心,唔好理會是Band 3學校,最緊要是好學校,我都有考慮選這間學校,只是因宗教問題,因我們是佛教徙,所以暫不會把它放第一位。

In2c68 發表於 19-3-16 01:20
聖三一我知佢呢幾年進步中, 可能好快在band2 見到佢地! 現在我都唔諗咁多, 努力考完呈三係幾多就報果d吧了 ...

努力呈三之餘,畢業試同樣重要,上年我女派第三志願,話想博下去第一同二志願果兩間叩門,人地睇完成績表都比左個機會佢試,所以就算考完呈分都唔好鬆懈呀,加油~~

EggBB 發表於 19-3-16 19:31

恭喜你,聖三一是一間好學校,它這幾年不斷在進步中,校長和老師好有愛心,我認識這間 ...

多謝 其實上年經歷完呢個遊戲真係玩到人都癲,壓力超大,攪到失眠,發夢都夢到填表 所以好想將經驗分享比而家正正煩惱緊既家長,唔怕講我都係拜神的,但如果學校係好既,宗教呢個考慮我會擺後d,當然我好尊重每個宗教,希望幫到你做決定啦

醒目開學勳章

真是謝謝你的分享,無錯,這個升中選校遊戲,真係攪到我哋啲家長人都癲,尤其是我們這些成績不是十分存,但又不是十分差的人,最難攪。

另想請問多唔多宗教的課堂和儀式要做?因為有些宗教學校很注重這些,聽聞話會強迫學生們一定要遵守和跟從他們的宗教。

回覆樓主:

http://www1.hkej.com/featuresMob/article?q=%23%E6%A0%A1%E9%95%B7%E7%B3%BB%E5%88%97%23&suid=1163882863

憫父 發表於 19-1-24 08:51
黃大仙區的學生人數少於九龍城區,
我雖然不肯定具體數字,
但從統計處網站看到的資料,

請教九龍城Band 2 中中 ,那幾間中學校風比較好?我小朋友是男仔,非常怕英文,一科英文已經拉底晒總成績,所以想比佢讀中中

謝謝

Blue_Blue 發表於 19-3-25 14:38
請教九龍城Band 2 中中 ,那幾間中學校風比較好?我小朋友是男仔,非常怕英文,一科英文已經拉底晒總成績 ...

可以選擇的學校包括:
1. 胡兆熾
- 九龍城 BAND 2 學生的熱門選項,通常會放在首三個志願。
- 建議不要放在志願四或以後,因為經過首三個志願的派位後多數無位,會浪費第四志願。

2. 陳瑞琪
- 這是 BAND 2 政府資助英中,男校,受不少 BAND 2 學生家長歡迎。
- 這間中學的公開試表現很一般,不少 BAND 2 中中表現比這間中學好。
- 不少 BAND 1 學生家長會先選其他中學,最後才放這中學,所以以往有不少學位留給 BAND 2 學生。但今年的升中學生人數較往年多,可能留下來的學位不多。

3. 鄧鏡波
- 是 BAND 2 男校
- 受不少 BAND 2 學生家長歡迎,通常會放在首三個志願。
- 早年的公開試表現不俗,但近年表現退步。
- 早年會詳列各科的公開試 LEVEL 2+ 比率,但近年已經沒有公開資料。

4. 五旬節
- 公開試表現不俗
- 早年會詳列各科的公開試 LEVEL 2+ 比率,但近年只簡單地列出那些科目的 LEVEL 2+ 高於全港平均。

5. 基道
- 九龍城歷史最短的中學,進步得很快的中學!

- 公開試表現不俗
- 唯一詳列 LEVEL 2+ 比率的學校,亦會列出 LEVEL 3+ 及 LEVEL 4+ 的學校。
- 畢業生的出路數據亦列得很清楚,詳列升讀本地大學學位、海外升學、台灣升學、國內升學、副學位、職業課程、自修等資料。
- 升讀本地大學學位的比率高於鄧鏡波和五旬節
- 這間中學有很多補課,星期六亦有不少補課,選讀這間中學需要有心理準備。

6. 九龍塘
- 公開試表現一般,英文科 LEVEL 2+ 比率低於本港平均。
- 近年公開的公開試資料很少
- 升讀本地大學學位人數百份比是個位數

7. 彭學高
- 沒有公開過文憑試的任何資料
- 沒有公開過畢業生的出路資料

以公開試成績 和 升讀本地大學學位課程比率來說,
胡兆熾 > 陳瑞琪 > 基道 > 五旬節 > 鄧鏡波 > 九龍塘 / 彭學高

BAND 2 男生家長的熱門選擇頭四位:
何文田 / 胡兆熾 / 陳瑞琪 / 鄧鏡波

以上七間中學的校風不錯的

YmOra    發表於 19-4-2 21:18

請問九龍城B2男仔有無好的英中選擇?

ruthcsp 發表於 19-4-2 22:29
請問九龍城B2男仔有無好的英中選擇?

陳瑞琪

Hexadomen 發表於 19-4-3 21:02
現在ek多了禁多打手?
一間入u率得39.32%的學校竟然被人吹捧...

謝謝你的批評,若我是打手的話,我在EK應該是資深的打手,不是最近出現的新打手!Hkpapa 花了許多時間整理數據,是十分可信的資料。
你說的那間,入 U 率好像是 41.8%

這數字是包括了本地及非本地數字。
‹ 上一主題|下一主題