用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 九龍城升中band2 尾band3 頭 留在九龍城定轉區好 ...
樓主: In2c68
go

九龍城升中band2 尾band3 頭 留在九龍城定轉區好

發表於 5 天前 |顯示全部帖子
回覆 憫父 的帖子

謝謝。

發表於 5 天前 |顯示全部帖子
Jennyay 發表於 19-3-12 11:54
回覆 憫父 的帖子

我想問下如果小朋友是港島南區成績B2A(小學全港排名是頭50位),轉深水埗會跌Band嗎? ...

如轉深水埗網或許派位乙部

1. 瑪神
2. 張明添

發表於 4 天前 |顯示全部帖子
回覆 elbar 的帖子

瑪神B1C喎,擔心成績追不到。
如果張添明同路德會協同,邊間校風好D?

Jennyay 發表於 19-3-15 11:35
回覆 elbar 的帖子

瑪神B1C喎,擔心成績追不到。
應該問題不大,派位都可以一試

In2c68 發表於 19-2-24 03:25
thanks , 我都決定留九龍城! 介唔介意講你個女去左邊間? 讀左一年開心嗎?

我女入左聖三一,讀得好開心呀,因為學校係以學生為本,另外升中支援亦好好,岩岩初開學班主任每星期都會打黎報告情況,有次夜晚9點打黎,我話乜仲未收工呀(emoji),又有中一家長聚餐,校長好nice好親民,每枱都會坐低同每個家長傾計,我見佢枱枱都坐約半個鐘,唔係做樣,所以呢樣真係值得一讚~

EggBB 發表於 19-3-4 08:28
回覆 winmi 的帖子

請問你女兒入讀了那一間中學?是第幾志願?可不可以分享一下當時怎樣排選學校名單?選 ...

我女係入左第三志願,至於排位問題,其實我同學校爭拗左好多次,填紙填左5次先交上教育局,學校當然誓保靚仔首3志願率而要小朋友填穩入既學校,而我係總結阿女3次呈分試同畢業試成績係不斷向上,所以第一同第二我係比較進取d, 搏佢就算入唔到,叩門嘅時候都會加誠意分~

發表於 3 天前 |顯示全部帖子
winmi 發表於 19-3-15 22:24
我女入左聖三一,讀得好開心呀,因為學校係以學生為本,另外升中支援亦好好,岩岩初開學班主任每星期都會 ...

聖三一我知佢呢幾年進步中, 可能好快在band2 見到佢地! 現在我都唔諗咁多, 努力考完呈三係幾多就報果d吧了, 到時睇佢命水好唔好了!

醒目開學勳章

發表於 3 天前 |顯示全部帖子

恭喜你,聖三一是一間好學校,它這幾年不斷在進步中,校長和老師好有愛心,我認識這間學校的家教會主席,佢都叫我揀這一間,她都話這間學校已改變了很多,裏面有很多家長和學生我都是認識的,他們都話這間學校好好,小朋友讀得很開心,唔好理會是Band 3學校,最緊要是好學校,我都有考慮選這間學校,只是因宗教問題,因我們是佛教徙,所以暫不會把它放第一位。

發表於 前天 00:02 |顯示全部帖子
In2c68 發表於 19-3-16 01:20
聖三一我知佢呢幾年進步中, 可能好快在band2 見到佢地! 現在我都唔諗咁多, 努力考完呈三係幾多就報果d吧了 ...

努力呈三之餘,畢業試同樣重要,上年我女派第三志願,話想博下去第一同二志願果兩間叩門,人地睇完成績表都比左個機會佢試,所以就算考完呈分都唔好鬆懈呀,加油~~

發表於 前天 00:11 |顯示全部帖子
EggBB 發表於 19-3-16 19:31

恭喜你,聖三一是一間好學校,它這幾年不斷在進步中,校長和老師好有愛心,我認識這間 ...

多謝 其實上年經歷完呢個遊戲真係玩到人都癲,壓力超大,攪到失眠,發夢都夢到填表 所以好想將經驗分享比而家正正煩惱緊既家長,唔怕講我都係拜神的,但如果學校係好既,宗教呢個考慮我會擺後d,當然我好尊重每個宗教,希望幫到你做決定啦

醒目開學勳章

發表於 前天 17:03 |顯示全部帖子

真是謝謝你的分享,無錯,這個升中選校遊戲,真係攪到我哋啲家長人都癲,尤其是我們這些成績不是十分存,但又不是十分差的人,最難攪。

另想請問多唔多宗教的課堂和儀式要做?因為有些宗教學校很注重這些,聽聞話會強迫學生們一定要遵守和跟從他們的宗教。

你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊