用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 九龍城升中band2 尾band3 頭 留在九龍城定轉區好 ...
go

九龍城升中band2 尾band3 頭 留在九龍城定轉區好   [複製鏈接]

我仔學校在九龍城, 而我住新蒲崗
咁大家覺得邊邊選擇多d?
   22    0    1    0

In2c68 發表於 19-1-24 05:10

黃大仙區的學生人數少於九龍城區,
我雖然不肯定具體數字,
但從統計處網站看到的資料,
上學年,
黃大仙區的小五學生人數是 2907 人,
九龍城區是 5079 人。

估計九龍城 升中人數 比 黃大仙區多很多。

地區

估計升中人數 (A)

估計BAND 1+ BAND 2 人數 (B)

英中數目

BAND 1 + BAND 2 中學數目 (C)

九龍城

估計 5079

約 23  - 24 間

黃大仙

估計 2901

約有 14 - 15 間

比例

1.75

1.75

2.14

1.53 - 1.71

註:黃大仙區的英中沒有包括私校

如果假設所有中學均是開 4 班中一,
黃大仙區每位 BAND 1 或 BAND 2 學生獲派 BAND 1 或 BAND 2 中學的機會是
0.617 - 0.662
九龍城區每位 BAND 1 或 BAND 2 學生獲派 BAND 1 或 BAND 2 中學的機會是
0.580 - 0.605
註:計法是 (C)x4x32 除以 (B)

黃大仙區每位 BAND 3 學生獲派 BAND 1 或 BAND 2 中學的機會是
-0.049 至 -0.048
九龍城區每位 BAND 3  學生獲派 BAND 1 或 BAND 2 中學的機會是
-0.062 至 -0.087
註:計法是 ((C)x4x32 - (B)) 除以 (A)

--------------------------

簡單來說,
兩區的 BAND 2 中學數目相若。

賬面上,
若囝囝是 BAND 2 生,轉到黃大仙區獲派 BAND 2 中學的機會較大。

若囝囝是 BAND 3 生,轉到黃大仙區,執雞獲派 BAND 2 中學的機會較大。

--------------------------

如果是 BAND 1 生,
在九龍城獲派英中的機會較高。

王家爸爸    發表於 19-1-29 17:15

憫父 發表於 19-1-24 08:51
我雖然不肯定具體數字,

你好利害,深水埗及油尖旺轉網情況如何?深水埗B1c頭男仔,住油尖旺,係咪轉返油尖旺好啲,因油尖旺男仔機會多啲,但有冇跌band風險?學校就話應該唔會,除非第三次呈分大失手另計

憫父 發表於 19-1-24 08:51
我雖然不肯定具體數字,

多謝你的回覆
咁問多一問, 因呢幾個月只睇九龍城區而無睇黃大仙區, 黄大仙有乜band2好學校?
重有如果轉區係咪要之前同學校講?
thanks

carmenlook 發表於 19-1-24 11:47
你好利害,深水埗及油尖旺轉網情況如何?深水埗B1c頭男仔,住油尖旺,係咪轉返油尖旺好啲,因油尖旺男仔機會多啲,但有冇跌band風險?學校就話應該唔會,除非第三次呈分大失手另計 ...

地區

估計升中人數

估計 BAND 1 人數

英中 (男女)

直資 (男女)

英中 (男)

直資 (男)

BAND 2

深水埗

油尖旺

以上資料沒有計算私立學校

如果 囝囝 是 BAND 1 學生,
的而且確在油尖旺會有較多機會,
即使不計直資中學,
也有 5 間可以選擇,
油尖旺只有 4 間。

更重要的是油尖旺的 BAND 1 學生人數較少,
加上油尖旺有不少 BAND 1 女校,
在這三個因素下,
BAND 1 男生到了油尖旺升英中的機會是大很多的。

-------------------------------

深水埗區是基層人口很多的區域,
不少家長因學歷較低,
未必有能力協助子女學習,
亦因為經濟較困難,
未必有能力安排較多的學業支援,
相比下,
油尖旺區的基層人口較少,
家人對子女的支援較多。

所以相同天份的學生,
油尖旺區的學生在 pre-S1 分數比例上會有較多人取得較高分數,
深水埗區的學生在 pre-S1 分數比例上會有較少人取得較高分數,
因為呈分試的成績與呈分名次和 pre-S1 的對照分數有關,
深水埗 BAND 1 邊沿人到了油尖旺是有可能跌 BAND 的。

-------------------------------

地區

估計升中人數

估計 BAND 1 + 2 人數

英中

BAND 2

英中及BAND 2 學校提供的學位總數

每位學位有多少學生競爭

深水埗

估計約有 1536

1.624

油尖旺

估計約有 1024

1.621

上表只計官立及資助中學,沒有計直資和私立中學
學位數目只是簡單地以學校數目 x 4 x 32 來估計

深水埗的 BAND 1 + 2 的學生人數較油尖旺多,
但深水埗有較多 BAND 2 中學,
若以每間中學開設 4 班中一來計算,
兩區同位是每個學位有 1.62 人競爭。

差別是 油尖旺那些學位有較高比例是 BAND 1 位,
大部份 BAND 1 學生基本上可以獲派 英中,
深水埗有較高比例是 BAND 2 位,
部份 BAND 1 學生有機會獲派 BAND 2 中學,
所以油尖旺對 BAND 1 學生較有著數,
對 BAND 2 學生來說,
競爭的難度相若,
同樣是有相似機會獲派 BAND 3 中學。
----------------

簡單來說,
從深水埗轉區到油尖旺,
對 BAND 1 男生有著數,
但邊沿人有機會跌 BAND。

兩區 BAND 2 生都有相同機會被派到 BAND 3 中學,
轉區沒有明顯著數或不著數。

In2c68 發表於 19-1-24 14:29
多謝你的回覆
咁問多一問, 因呢幾個月只睇九龍城區而無睇黃大仙區, 黄大仙有乜band2好學校?
重有如果轉區係咪要之前同學校講? ...
我不太清楚黃大仙的中學,不敢胡亂提出意見。

轉區是需要向所屬小學提出的,
是經所屬小學申請。

憫父 發表於 19-1-24 16:47
我不太清楚黃大仙的中學,不敢胡亂提出意見。

轉區是需要向所屬小學提出的,

多謝回覆, 等我再努力搵下資料先

如現時是6年級生如選九龍城網或許派位乙部

1. 文理 / 基道
2. 鄧鏡波

都不錯

elbar 發表於 19-1-24 19:37
如現時是6年級生如選九龍城網或許派位乙部

1. 文理 / 基道

多謝你的回覆,文理我都諗住, 但多人話係2A 再加上佢俾九龍城十幾個位俾黃大仙多好多! 我昨天又睇左半日黃大仙又真係band2男女校多d, 九龍城太多女校了!

回覆 憫父 的帖子

憫父, 我都想請教一下沙田區同九龍城區嘅比較, 謝謝!

In2c68 發表於 19-1-25 12:14
多謝你的回覆,文理我都諗住, 但多人話係2A 再加上佢俾九龍城十幾個位俾黃大仙多好多! 我昨天又睇左半日黃 ...
九龍城區雖然多女校, 但大部份都係B1, 所以對你影響唔大, B2學校大部份都係男女校的, 尤其B2中尾。現階段, 最重要係有無可能呈三上返B2? 就算係B2尾都好, 見你都介乎2尾3頭。

little_yolky 發表於 19-1-28 16:48
九龍城區雖然多女校, 但大部份都係B1, 所以對你影響唔大, B2學校大部份都係男女校的, 尤其B2中尾。現階段,  ...

多謝回覆! 其實我都未知佢大概band幾, 但佢係佢間學校排名唔高所以估住先, 呈三一定會努力都希望前番d, 因我見反正都係睇band2 , 黄大仙有幾間行都行得到, 而九龍城區band2 好多在巴富街, 都唔知坐乜車好

回覆樓主

不如比較下九龍城區band2,3學校,同黃大仙區band2,3學校質素先決定轉唔轉區啦!

yyy8182 發表於 19-2-1 12:35
不如比較下九龍城區band2,3學校,同黃大仙區band2,3學校質素先決定轉唔轉區啦!
...

過年時應該有時間慢慢坐低比較下

留九龍城區,因呢區既學校派名(同band)比其他區既高,我女上年成績都係band2尾,band 3頭

winmi 發表於 19-2-23 18:22
留九龍城區,因呢區既學校派名(同band)比其他區既高,我女上年成績都係band2尾,band 3頭
...

thanks , 我都決定留九龍城! 介唔介意講你個女去左邊間? 讀左一年開心嗎?

醒目開學勳章

回覆 winmi 的帖子

請問你女兒入讀了那一間中學?是第幾志願?可不可以分享一下當時怎樣排選學校名單?選了那些中學?

我女兒的成績也是Band 2尾,Band 3頭,九龍城校網,依家也為她頭痛,都不知道應該怎樣選校和排位,她的成績較差,希望選擇一些

Band 2或Band 3校風好的學校。

請分享你的經驗,謝謝你。

回覆 憫父 的帖子

我想問下如果小朋友是港島南區成績B2A(小學全港排名是頭50位),轉深水埗會跌Band嗎?

Jennyay 發表於 19-3-12 11:54
回覆 憫父 的帖子

我想問下如果小朋友是港島南區成績B2A(小學全港排名是頭50位),轉深水埗會跌Band嗎? ...

按 18 區家庭入息中位數排名來看,港島南區在 18 區內排第 5,深水埗是倒數第二 (即第17)。
港島南區的家庭入息中位數是 $3.2 萬,深水埗是 $2.2 萬。

同能力的學生,若是來自較富裕家庭的學生一般來說會有較好的學業支援,學業成績通常會較好,pre-S1 成績有機會較高。

因為 BANDING 是用 pre-S1 成績來調整的,所以港島南區學生,轉到深水埗區會跌 BAND 的可能性是較低的。

若是自行收生,轉到那一區都不會影響成績次第的,成績次第不受校網影響的,中學只會收到成績次第,所以不會影響 BANDING。

統一派位只有 3 個 BANDS,沒有 ABC 之分,若小朋友是 BAND 2A,轉到深水埗會變成 BAND 3 基本是不可能的。

南區的英中甚少,根本不夠分配給所有 BAND 1 學生,轉區也是可以考慮的。

Jennyay 發表於 19-3-12 11:54
回覆 憫父 的帖子

我想問下如果小朋友是港島南區成績B2A(小學全港排名是頭50位),轉深水埗會跌Band嗎? ...
不過要注意一點, 南區同深水埗B1額都係不足, 只是深水埗比南區好而已, 而女生情況較好, 因為有女校。如果小朋友最後轉去深水埗區, 小朋友係男仔, 大抽奬就唔好太進取, 要定止蝕位, 否則係有機會唔知派咗去邊的。
‹ 上一主題|下一主題