用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 smcc interview
樓主: 5201314chu
go

smcc interview  

os883 發表於 19-1-26 15:19
難道smcc 不是名津?中一後有好多人走的,所以分分鐘收超過20個都唔出奇。
...
是名津。不過接龍後成績有所下降,屬於不明朗因素。

b3410 發表於 19-1-26 15:26
是名津。不過接龍後成績有所下降,屬於不明朗因素。

我反而想知老師變動大唔大。。
隔隣的smcc S5女已有初戀, 伴侶竟然是斜對面的大學生,最後棒打放洋英國。

os883 發表於 19-1-26 15:19
難道smcc 不是名津?中一後有好多人走的,所以分分鐘收超過20個都唔出奇。
...

是名津但一日未有offer 始終有變數,之前好像沒有聽過有暗示。如果LS,就定些、因為是慣例...

Cliokohonda 發表於 19-1-26 15:51
隔隣的smcc S5女已有初戀, 伴侶竟然是斜對面的大學生,最後棒打放洋英國。  ...
S5有初戀不是甚麼稀奇事吧……“竟然”是理工学生?為甚麼要“竟然”?

Cliokohonda 發表於 19-1-26 15:51
隔隣的smcc S5女已有初戀, 伴侶竟然是斜對面的大學生,最後棒打放洋英國。  ...
S5初戀已經係好乖女了,點解要棒打鴛鴦呀!

Yanamami 發表於 19-1-26 16:46
S5有初戀不是甚麼稀奇事吧……“竟然”是理工学生?為甚麼要“竟然”?

真系接受唔到中學時期拍拖   

Sophie0804 發表於 19-1-26 16:19
是名津但一日未有offer 始終有變數,之前好像沒有聽過有暗示。如果LS,就定些、因為是慣例...
...

其實自行階段為何學校不能打開囗牌?

Cliokohonda 發表於 19-1-26 17:25
真系接受唔到中學時期拍拖    。

好正常

Cliokohonda 發表於 19-1-26 17:25
真系接受唔到中學時期拍拖    。
人之常情。 荷爾蒙作祟。係人先禁多規矩,又要顧学业事业,又怕未婚懷孕,又惊嫁錯娶錯,更怕無楼無剩……大自然界,身体發育成熟,自然会想吸引导性,对导性有兴趣。早早教育佢保護自己、愛惜自己,有正確观念比斬腳趾避沙蟲好。

回覆 Yanamami 的帖子

Yanamami 發表於 19-1-26 17:39
人之常情。 荷爾蒙作祟。係人先禁多規矩,又要顧学业事业,又怕未婚懷孕,又惊嫁錯娶錯,更怕無楼無剩…… ...

Cliokohonda 發表於 19-1-26 17:29
其實自行階段為何學校不能打開囗牌?

教育署規定不给,如果可能同直資有何分別。叧外我當年中學拍拖、沒有什麼問題、最主要是不要影響學業

Cliokohonda 發表於 19-1-26 10:40
二月中會再in 的,尾聲時向阿女說如果接受直資學位,我們就不能收你,考慮清楚。但我女沒有提過有考直資, ...

2月中2nd  in 人人有份?定會係 1st in揀人見?

sissysze 發表於 19-1-26 21:40
2月中2nd  in 人人有份?定會係 1st in揀人見?

上年用家資料,大約全部70-80人

sukitelfold 發表於 19-1-26 22:09
上年用家資料,大約全部70-80人

舊年收11, 今年收20,會唔會 in 多啲

回覆樓主:

原來今日係見 Non-academic achievement 嘅人

sissysze 發表於 19-1-26 22:22
原來今日係見 Non-academic achievement 嘅人

應該二樣也有

sissysze 發表於 19-1-26 22:22

我女都冇非學術成就。。

已經焗住要收哂两间小学既band3生,自行-定要揀哂学術劲既去中和番,非学術真係唔係禁首要。

回覆 Cliokohonda 的帖子

老師變動近兩年多左 d,但舊臣不變,走嘅大多都係未做夠十年,部份原因係生仔,其他就...閣下自行揣摩。
SMCC S5 初戀大學生冇咩問題,如果因為咁樣成績有提升咪仲好 有部份仲 S2 開始,我仲知人戀上果個係同校添,不過強行拆散 lu。你放心喇,SMCC 系出尼姑,10 個有 8 個中學時期吃齋念佛,到大學時幾乎一半人都仲清心寡欲,到時候你擔心多 d。