用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 EXPIRED
樓主: bananaGi
go

EXPIRED   [複製鏈接]

bananaGi 發表於 19-1-23 17:14
全9x? 有咩方法?

學校考得淺係其一。

其實正常智力,上課留心,有閱讀習慣,小學根本唔駛補習。

little_yolky 發表於 19-1-25 17:41
咁你要自己分析, 小朋友有無某一科較其他科低。好似我女女咁, 初小都無補, 但佢係明顯數學偏低, 所以P5一開 ...

我覺得樓主既問題唔應該用級5以內做比較。果堆人總有D 天生異品。

問題係普通學生,中等智力,係咪要外補先跟得上?

我認為唔駛。

retriever 發表於 19-2-19 08:18
其實真係可以的。

溫書指平時既溫習?

問題系每個家長的“跟得上”的定義不同,有人要95分以上,有人定義為80分以上,有人定義為70分

小朋友唔溫書可以有80分的,但遇上95分家長咪叫跟唔上,遇上70分家長就覺得超額完成了

LeeCC 發表於 19-2-19 11:02
問題系每個家長的“跟得上”的定義不同,有人要95分以上,有人定義為80分以上,有人定義為70分

小朋友唔 ...

我個人唔係淨睇分數。

平均以上,我認為係跟得上。

IloveJJ 發表於 19-2-19 11:21
都要視乎目標係幾高,同埋學校點考。如果學校考既野深,又要求95以上,無做額外練習係好難。
...

當然!

某些學校教淺考深,結果係益左果D 專補既補習社。

要求高低永遠係相對。平均以上我認為算“跟得上”

最後要攞埋果十分八分,係一定要DRILL 既,花既時間用在其他地方,如睇書,運動我認為更值得。

到目前為止,我細路主科都係90+ 的。

retriever 發表於 19-2-19 08:26
你講果個例子,可能係呀媽跟細路對溫書既程度及要求唔同!

你果然唔明當中既意思~~~

retriever 發表於 19-2-19 11:30
我個人唔係淨睇分數。

平均以上,我認為係跟得上。
最大問題, 係唔知係咪平均以上, 唔通次次測考完逐科逐個老師打電話問。學校唔講, 家長有時好無奈, 咪唯有不斷捽D細路交數。

IloveJJ 發表於 19-2-19 14:18
有啲學校會俾mean既
呢D資料真係越清晰越好。

IloveJJ 發表於 19-2-19 14:18
但係平均以上,响大部分學校只係B2喎!咁你接受嗎?
我就完全接受。

IloveJJ 發表於 19-2-19 14:22
咁我其實可以撓埋雙手
我同你又點同, 我阿女B2都仲有聯繫頂住, 你哋連B1位都唔夠。

IloveJJ 發表於 19-2-19 14:21
運動同閱讀,我認為係考第尾都要既
again, 考第一都要(雖然我兩個都無考第一)。終於捉咗家姐去打羽毛球了, 等佢可以出身汗都好。

IloveJJ 發表於 19-2-19 14:51
無關係,我只係覺得佢哋能力係B1,我唔會由佢hea,我覺得盡咗力Band幾無所謂。我兩個,就算唔谷(大仔唔補數 ...
即係咁, 家姐唔補數研, 最差都係入聯繫啫, 數據王咁嚴格都話聯繫有可能係全港最好成績既B2校, 咁都無問題既, 係遠D囉。佢(讀書)勤力架, 但係, 可以多一個機會, 點解唔俾自己呢。做咗B1, 可以揀聯繫或其他學校, 做唔到B1, 就只可以揀聯繫。你去揀人, 永遠都好過人揀你丫嘛。

至於阿妹, 佢算把啦。

IloveJJ 發表於 19-2-19 15:45
咁所以我咪問retriever, 中上,即係B2,係咪已滿意?如果係,的確唔駛補習唔駛做練習。時間多咗,唔係用來閱 ...
學習耐力最好學一門運動。不過, 學得好又衍生另一個問題, 叻到又鐘意到做運動員, 咁又點算? 所以一體一藝既分寸真係唔易掌握。
小朋友唔補習時間多咗, 唔會剩係玩既, 睇暑假就知。阿大就用嚟睇書, 阿妹就發夢。

不過, 我發覺小朋友有興趣, 佢自己會埋頭苦幹。阿細懶到出蟲, 但佢砌模型車, 唔駛老師講, 佢會不斷砌到完成為止, 剩係睇張說明書, 我都服咗佢。無法啦, 唔係人人都鐘意溫書既。

‹ 上一主題|下一主題