用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 EXPIRED
樓主: bananaGi
go

EXPIRED   [複製鏈接]

cherrybaby21 發表於 19-2-18 03:54
咁點叫無補習?私補添啦

日日一對一,一星期補足7日,都可以叫冇外補

edwinasokf 發表於 19-1-25 14:00
小女今年小四, 只補英語會話聆聽, 其他自己教. 見身邊有好多小朋友只係初小都外補, 有些成績不錯也外補, 好 ...

有d學校教淺考深,外補係比學生多d見識有可能會考但平時學校課程中未見過嘅題目,

Ocean419 發表於 19-2-18 12:56

父母自己跟番,因為更仔細和全面了解小朋友的能力和個性,仲可以教快教深。中、英閱讀理解,我小朋友三年級,我已督促佢做四年級的練習,因為學校考試的閱讀理解又真係深過坊間三年級的練習。

我印像中考得叻的小朋友,家長自己都花了唔少功夫和時間。

其實,收工後仲要跟小朋友學業,都幾累,我都想外判出去,但要搵個好的補習一啲都唔容易。我唔識人,如果單靠中介介紹啲讀緊書的大學生來做私補,我覺得我會教得好過佢地。上門私補,個老師都未必可以補足五日。不過,我個女再大啲,去到呈分,到時可能就真係會搵專操卷的專科補習。

Ocean419 發表於 19-2-18 12:54
d人要搵機會抬高自己小孩的資質,其實返到屋企關埋大屋家長大發神功唔肯認姐
...

又有D從小獨立性強,重語境,唔補又語境何來,越來越神。又有D上功課班練獨立,功課班又唔算補習。現實世界,自己解釋到令自己開心就得。

有一位好友,多年都強調自己位小朋友唔使溫書,平時好hea睇電視過活,但在強校成績坐船,令人羨慕。直到有一日,小朋友話快考試,我問佢叻到唔使溫啦,佢即答平時唔溫書點考試~~~

mcl203 發表於 19-2-18 14:40
又有D從小獨立性強,重語境,唔補又語境何來,越來越神。又有D上功課班練獨立,功課班又唔算補習。現實世 ...

我認為不能夠專心及用功溫習,或無培養過這能力,都是一個弱點,有什麼好炫耀呢!

到功課深了、難了,到時才知要用功,但又習慣了輕鬆咪仲難搞。

Ocean419 發表於 19-2-18 12:54
d人要搵機會抬高自己小孩的資質,其實返到屋企關埋大屋家長大發神功唔肯認姐
...

我認架,我幫仔私補,雖然勞氣,但我真係好中意教佢。不過仔小4,我中文已經功力唔夠,剛剛出去補中文。數學、英文自己跟下。

Olympian 發表於 19-2-18 17:35
我認為不能夠專心及用功溫習,或無培養過這能力,都是一個弱點,有什麼好炫耀呢!

到功課深了、難了,到 ...

你似乎理解錯左方向~

mcl203 發表於 19-2-18 18:13
你似乎理解錯左方向~

唔溫書都考得好,咪即係一直無培養過溫習的習慣囉...

又有D從小獨立性強,重語境,唔補又語境何來,越來越神。又有D上功課班練獨立,功課班又唔算補習。現實世 ...

對於我黎講,任何一種超過學校課程和功課以外對培養和指導都叫補習,分別只是一星期一、兩次的外補定關埋門在屋企靜靜雞密密私補。

不過樓主問的是外補,咁各位嘅回覆已經答左父母有心有力,在家日日補私補可能仲有效

Olympian 發表於 19-2-18 18:44

例如我指既朋友,邊個話佢無培養,佢小朋友咪答左我囉~~~

mcl203 發表於 19-2-18 19:01
例如我指既朋友,邊個話佢無培養,佢小朋友咪答左我囉~~~

無話佢個仔無培養溫習習慣。係話佢阿媽強調佢仔無溫習,咁我覺得佢阿媽弦耀佢仔唔洗溫都考得好。我認為就算係真的都不是好事,因為這樣等於沒培養溫習的習慣。

Olympian 發表於 19-2-18 19:11
無話佢個仔無培養溫習習慣。係話佢阿媽強調佢仔無溫習,咁我覺得佢阿媽弦耀佢仔唔洗溫都考得好。我認為就 ...

君不見EK都唔少網友並不滿足於學霸評級,要達學神成為叻中之叻,偏離事實真相可以理解~~~

mcl203 發表於 19-2-18 19:15
君不見EK都唔少網友並不滿足於學霸評級,要達學神成為叻中之叻,偏離事實真相可以理解~~~
...

真係聽過有人小學唔洗點溫都明列前茅,無補習,仲考入band 1學校。但入到去包尾,又唔肯溫習,無晒心機讀書。

Yanamami 發表於 19-1-23 17:19
呢度回应既小朋友大多数会有以下特質:
好幾个已經自理力高、記性好、專注留心、做野爽手、学野快上手、时 ...

我女有齐大部分特質

Ocean419 發表於 19-2-18 12:56

這叫內補

bananaGi 發表於 19-1-23 16:43
只係家長幫下, 而成績ok...?

我細路無補習,無做補充,無跟功課。

醒目開學勳章 貢獻勳章

其實,好睇孩子資質,同家長期望
有d細路,你想管、想幫,佢都唔願

有d家長,會覺得考學校中上先叫OK
有d家長,又可以要keep 到band 1 成績先接受
但如果間學校band 1 去到>50%,即係中下成績,咁又接唔接受到呢?

恐龍家

tkinwong 發表於 19-2-18 08:40
我小朋友由一年級到宜家三年級都是我由跟她的功課和考試。全級160人佐右,考級10幾至30左右,但三年級第一 ...

你講法既假定,係補習無副作用,只係時間金錢問題。

我個人覺得,補習跟食藥差唔多,想身體好最好係運動。如必要食藥,最好留到最後,哈哈!

Olympian 發表於 19-2-18 18:44

其實真係可以的。

溫書指平時既溫習?

上課留心,課題明白,記性較好,係可以架。

小學四主科,中英文平時有閱讀習慣,數學明白概念,常識明白課題。

以上成立,考試前只係溫下生字都已經可以有不錯成績。

你講果個例子,可能係呀媽跟細路對溫書既程度及要求唔同!
‹ 上一主題|下一主題