用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 EXPIRED
樓主: bananaGi
go

EXPIRED   [複製鏈接]

edwinasokf 發表於 19-1-25 14:00
小女今年小四, 只補英語會話聆聽, 其他自己教. 見身邊有好多小朋友只係初小都外補, 有些成績不錯也外補, 好 ...
咁你要自己分析, 小朋友有無某一科較其他科低。好似我女女咁, 初小都無補, 但佢係明顯數學偏低, 所以P5一開始就補數。因為我返工, 無咁多時間自己教, 只好請外援。你要睇實際情況, 當然, 如果你自己跟得到, 自己跟係最理想, 但好似英文會話呢D, 就必須要外求。有時, 要睇睇個情況, 唔係話係咪呈分一定需要呢, 而係小朋友補習後係咪可以對課程有較好既理解。

補充, 學校頭5名, 識其中4位, 只有一人係補習, 級一係阿爸教的, 只做練習; 級二就睇好多書, 都係無補習。所以, 補唔補係睇有無需要, 但P4要睇定, 因為好既補習唔易搵。

IloveJJ 發表於 19-1-24 22:43
當年你數呢堆,我大仔剩係得記性好,同明白讀書為自己,而家六年級,B1B。
而家細仔,真係有齊你講呢啲, ...

Yanamami 發表於 19-1-23 17:19
呢度回应既小朋友大多数会有以下特質:
好幾个已經自理力高、記性好、專注留心、做野爽手、学野快上手、时 ...

基本上係,除咗做野爽手,因為佢做嘢諗清楚先做,完美主義

其實有D小朋友真係有讀書緣,有D冇,冇得逼。有D同學仔補極都冇用,有D補咗應付到考試,但上到大學就現形。但事實係,補習已成為香港常態,初小好多都唔駛補,但去到大學前都唔駛補習嘅,已經係極極少數。

Yanamami 發表於 19-1-23 17:19
呢度回应既小朋友大多数会有以下特質:
好幾个已經自理力高、記性好、專注留心、做野爽手、学野快上手、时 ...

正確!其實只要孩子先天智商同性格ok , 就根本不用外補或家長督促!

反之,先天不足的,就要多方面進補了!
羨慕不得!

回覆樓主

回覆樓主

好多啦!做嘢專心快手,啲人自己仔女唔得,成日以為人地死谷...

BABA124 發表於 19-1-27 15:38
好多啦!做嘢專心快手,啲人自己仔女唔得,成日以為人地死谷...

所以真係唯有問個天!

BABA124 發表於 19-1-27 15:38

邊有人覺得自己仔女唔得架! ?

我見親都覺得自己得! 係唔小心,係卷深之麻

仲有最重要小朋友學習態度
通常成績好個d都對自己有要求
差個批就無咩所謂,我聽過家長話已去補習,考試唔好唔係問題
最大問題小朋友覺得唔當一回事
時時都話家長死谷,如果小朋友學習態度一般
我諗家長想谷都唔係甘易

回覆樓主

我個囡而家P4,從P1開始自己執書包做功課,平時做完功課唔會掂書包果種人,臨考試前1、2日會叫佢溫下書,考試經常8、90以上,數學試過100分。

bananaGi 發表於 19-1-23 16:43
只係家長幫下, 而成績ok...?
我…
課程都好重要

bananaGi 發表於 19-1-27 19:33
邊有人覺得自己仔女唔得架! ?

我見親都覺得自己得! 係唔小心,係卷深之麻

果d父母唔問番自己係咪一定得? 佢自己係咪straight A? 狀元? PhD? Postdoctoral fellow?

little_yolky 發表於 19-1-25 17:41
咁你要自己分析, 小朋友有無某一科較其他科低。好似我女女咁, 初小都無補, 但佢係明顯數學偏低, 所以P5一開 ...

無錯,好多級前幾名既都無補習。

回覆樓主

我無外補,暫時覺得初小唔需要。不過好睇家長心態,好多人係怕蝕抵,人補我有又補,身邊有好多幼稚園已經補齊中、英、數、普通話

ch-cheung 發表於 19-1-27 12:02
有一個同學仔無補習名校全級頭十,每次考試除左中作都9字頭,全部媽媽教,但佢媽媽係補習老師(emoji)(emoji ...

咁點叫無補習?私補添啦

回覆樓主:

我小朋友由一年級到宜家三年級都是我由跟她的功課和考試。全級160人佐右,考級10幾至30左右,但三年級第一次考試失手,我無特別幫手,佢自己溫,跌到去級40幾。但全級睇,都算中上。

其實是否請外援,真係視乎父母有冇時間幫小朋友、有無這方面的能力。如果父母無時間,那請補習又有何問題呢?另一方面,EK很多家長本身係讀書高手,佢地係無請補習,但自己本身根本就做緊補習老師的角色。

中、英、數我就買習作比小朋友做,唔識的就我教。常識科就我自己出題目。咁甘算唔算補習?

tkinwong 發表於 19-2-18 08:40
我小朋友由一年級到宜家三年級都是我由跟她的功課和考試。全級160人佐右,考級10幾至30左右,但三年級第一 ...

但偏偏網上出現唔少自己教+一大堆補充練習,就自評並不歸類為補習,令自己感覺良好,去批評有補習需要既學生,甚麼欠獨立自主,唔放手云云呢~~~

回覆樓主

唔外補並不代表家長冇在家中發功。我地級頭10中最少4位家長其中一人係教師,在家中一對一咁由bb年代每天一對一咁補,找適合的補充練習或各種型式的試卷,效果比外補高好多

mcl203 發表於 19-2-18 09:13
但偏偏網上出現唔少自己教+一大堆補充練習,就自評並不歸類為補習,令自己感覺良好,去批評有補習需要既學 ...

d人要搵機會抬高自己小孩的資質,其實返到屋企關埋大屋家長大發神功唔肯認姐
‹ 上一主題|下一主題