用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 EXPIRED
樓主: bananaGi
go

EXPIRED  

Elenalan 發表於 19-2-21 11:03
即係咁,佢自己覺得已經有溫習(在學校或父母看不見的spare time),只係呀媽見唔到佢拎住本書亦冇做額外練 ...

我只係表達一下,考試要溫習的觀點。至於點先為之有溫,點溫法又係另一樣野,呢方面我暫時無咩意見。

Olympian 發表於 19-2-21 11:39
我只係表達一下,考試要溫習的觀點。至於點先為之有溫,點溫法又係另一樣野,呢方面我暫時無咩意見。
...
要溫幾多,睇個人需要啦
同一份默書范圍,有同學2星期前收到範圍即日要開工逐part分開溫才80分,有同學默書前一晚望幾下就得滿分,我小朋友屬於後者,我要求係佢至少系前一晚至少拿出來望下,唔好同我講唔見左張紙

佢就算識,都要做返佢應該做的事,望幾下都要做,唔係闊佬懶理

...
我明白你意思認同你觀點

...

我想盡量放手去俾佢承擔後果, 用後果令佢去反省自己溫書方法和學習態度。如果佢因為我威嚴而去做, 佢唔會明白後果有咩分別。佢要有自由度, 先學會自律。佢冇得揀, 就只係我去「律」佢。而且小朋友需要失敗o既經驗。

Elenalan 發表於 19-2-21 12:40
我想盡量放手去俾佢承擔後果, 用後果令佢去反省自己溫書方法和學習態度。如果佢因為我威嚴而去做, 佢唔會 ...

你都好叻,小一已大部份時間放手
我就遂步放手今年做功課和執書包就放手,考試就跟下
我地小2group仲不時有家長問明天係咪要帶a書or b書?
呢d我唔係好理,女自己跟番
其實道理學生責任我女明白,不過考試有我跟下陪她一同努力佢會好好多,失敗經驗小一已經有,佢都緊張自己d成績
今年見她進步好多自信心增加不小

apple~y 發表於 19-2-21 13:07
我地小2group仲不時有 ...

你地學校功課重視不?

可以的話, 就讓他多錯下, 唔好CHECK 功課.

等佢考試前學到教訓!

apple~y 發表於 19-2-21 13:07
我地小2group仲不時有 ...

唔叻, 我都好掙扎架, 我女d功課做得好差, 佢長期B-/ 乙-, 改正完又再改 (而老師好好, 都唔會俾C或D, 根本冇阻嚇作用)。d老師睇功課已知我地一定冇跟功課(不過未必明白我地苦心, 我唔係冇跟, 而係唔想幫阿女改, 想佢承受後果)。我女實在係幫唔落, 佢輕視o既野佢真係好hea, 亦知道我呢個阿媽一定幫得到佢, 佢更加練精學懶。

佢做得差, 唔係佢唔識wor, 越容易o既佢就越錯得多...成日唔寫或寫錯日期, 對住來抄詞語都抄錯或做做下斷片 寫錯行、寫左隔離版、或寫左去另一本簿, 做錯頁數, 連默書範圍都搞錯, 帶漏功課, 欠做或做了都欠交....我覺得如果我呢d樣樣都執佢, 佢唔會有改善o既一日。佢已經俾老師話佢自理差、做野慢...

Elenalan 發表於 19-2-21 11:08
我女尋日同我講,佢搞錯左中文默書範圍,不過佢話都「應該」識嘅。。。我冇話佢只係叫佢下次小心d,就算佢 ...

你呢個CASE, 我唔會叫佢下次小心D, 因為呢D 口號式既野, 攪攪下就慣哂.

我會要佢回想下點解會攪錯, 又要佢諗下下次點樣防止同類事件發生...

細路要思考下怎樣解決問題, 先可以在錯誤中學習!

retriever 發表於 19-2-21 13:17
你地學校功課重視不?

可以的話, 就讓他多錯下, 唔好CHECK 功課.
今年功課和執書包已放手佢唔識做問我,
我都係叫她再看多一次題目引導她諗答案
唔會就甘比答案

Elenalan 發表於 19-2-21 13:19
唔叻, 我都好掙扎架, 我女d功課做得好差, 佢長期B-/ 乙-, 改正完又再改 (而老師好好, 都唔會俾C或D, 根本 ...
改正幫佢加監, 有無左嚇作用?

retriever 發表於 19-2-21 13:21

你呢個CASE, 我唔會叫佢下次小心D, 因為呢D 口號式既野, 攪攪下就慣哂.

當然有叫佢自己諗掂佢啦, 我甚至愛理不理咁, 因為我知佢唔係唔重視成績, 佢係之前太「老定」成日覺得自己一定掂。佢未試過默書唔係滿分, 而佢因為之前做手術請過病假, 已經用盡兩次不計分quota, 即係每次分數都計入成績表。佢覺得不能keep住滿分紀錄係好冇面o既。

retriever 發表於 19-2-21 13:25
改正幫佢加監, 有無左嚇作用?

我真係不能接受改完又改, 所以最近規定, 「改完又改」或抄寫類功課有「改正」, 都要扣積分制(我係用積分制去俾零用錢)以及收書3日(d書係佢心頭肉)。今個星期未完就已經扣左分和罰左一次

retriever    發表於 19-2-21 13:37

Elenalan 發表於 19-2-21 13:35
我真係不能接受改完又改, 所以最近規定, 「改完又改」或抄寫類功課有「改正」, 都要扣積分制(我係用積分制 ...

我都係, 要罰佢無左肉痛既野先有效!

譬如: 幫佢還哂圖書館D 書, 仲唔俾借返來...

retriever 發表於 19-2-21 13:40
我都係, 要罰佢無左肉痛既野先有效!

夠絕    
我成日都話阿女就係唔見棺材唔流眼淚!