用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 EXPIRED
樓主: bananaGi
go

EXPIRED   [複製鏈接]

IloveJJ 發表於 19-2-20 10:38
所以呢樣野好重要!

而家唔係成日話啲人返工郁啲就唔開心,又話唔做?我覺得 ...

因為你有傳統思想,而家呢代唔得。

IloveJJ 發表於 19-2-19 21:48
我係想回應返你前面,你講話只要留心上堂,keep住中間,唔駛補習唔駛做練習都得。我諗你係有中學吧?我會 ...

你哋之前講能耐,話跟鍾意唔鍾意有關。

我話係選擇問題,一般般鍾意,對件事都有能耐,因為選擇有限呀。以前班朋友仔想踢波,但只有兵兵波先ACCESSIBLE呀。

話說回頭,我話唔外補,唔補充,唔跟功課,係回應樓主“都跟到” 既。

唔外補,唔跟功課,對我係類似性質。唔做補充係因為覺得對整體發展無幫助,甚至有負面影響。

之但係,唔做補充,是否讓細路HEA左,呢方面我仲研究緊。

Elenalan 發表於 19-2-19 22:30
我覺得hea住讀而只係中游位置,我就唔會接受,因為覺得仲有咁大提升空間點解唔對自己要求高d。如果hea住都 ...

有提升空間,係呀媽既諗法,女可以聽話D,但仔係咪咁諗?

聽過余德醇一個錄音講座,佢話有D 呀媽好得人驚。有次,有位媽咪問余生:我個仔好輕鬆讀書考第三,係咪應該谷下佢,“唔好哂左佢”

余生當呢個係笑料咁講。

retriever 發表於 19-2-21 08:13
有提升空間,係呀媽既諗法,女可以聽話D,但仔係咪咁諗?

聽過余德醇一個錄音講座,佢話有D 呀媽好得人驚 ...

"考第3" vs "中游"又好唔同,我上文講左如果唔溫書都keep到top 20%和Band 1, 我唔會要求佢溫書,但會鼓勵佢善用時間發展其他方面。

舉例,我女初小階段,如成績Top 20% (暫時排名又肯定係B1),我唔會俾額外練習佢做(佢主動要求另計),亦唔會干涉佢點樣溫或有冇溫書。如果佢足夠休息以外有多餘時間,我會鼓勵佢發展其他方面或花時間改善學業以外嘅弱項。

IloveJJ 發表於 19-2-19 20:28
問題係,你係對打乒乓球有興趣,你先去主動學,係咪?我想培養既能耐,係面對自己唔喜歡,但又必須要做既野 ...

對“真係”唔喜歡既事情有能耐,最緊要放低自我,呢一代好難。

好似呢度好多先進既家長,言論觀點實在係培養緊細路既自我。

IloveJJ 發表於 19-2-21 09:31
你响西貢區,剩係B1唔夠,你如果對中學有要求,就一定要外闖,但你女既學習態度咁,操行唔好,外闖都會有 ...

所以我現在唔係擔心佢成績,而係要好好改善佢其他問題。佢最大問題係太自我!

IloveJJ 發表於 19-2-21 09:31
你响西貢區,剩係B1唔夠,你如果對中學有要求,就一定要外闖,但你女既學習態度咁,操行唔好,外闖都會有 ...

你問我,我真係完全接受到個女入B2校, 我覺得係讀到書就讀到書,我果區也有不錯嘅B2A校,以阿女英文能力相信可讀英文班 (我concern是否英中/英文班多d)。我自己又唔係咩名校生,盡左力入到咩校就咩校,大家都係考同一個DSE, 冇所謂。

Elenalan 發表於 19-2-21 08:17

"考第3" vs "中游"又好唔同,我上文講左如果唔溫書都keep ...

我就係咁,就算唔溫都考第一,更加要佢溫習。不斷到佢講過程有努力過才重要,最終分數唔重要。

我想小朋友習慣,考試前溫習是指定動作。

況且,如果真係咁叻,真係好快就溫完。

Olympian 發表於 19-2-21 10:31
我就係咁,就算唔溫都考第一,更加要佢溫習。不斷到佢講過程有努力過才重要,最終分數唔重要。

我想小朋 ...

其實都係想培養小受友自律和自控。自律就係要做唔中意但必須要做嘅事,例如考試溫習。自控就係唔做自己想做的事,例如:好想狂食薯條,但唔可以食咁多,因為會生飛滋。呢d能力對將來做人做事都重要。

Elenalan 發表於 19-2-21 09:55
你問我,我真係完全接受到個女入B2校, 我覺得係讀到書就讀到書,我果區也有不錯嘅B2A校,以阿女英文能力相 ...

Band 1 /2/,你個才小一,而家講呢d太早,到真係要決定果肯先會知自己點諗。

Olympian 發表於 19-2-21 10:43
Band 1 /2/,你個才小一,而家講呢d太早,到真係要決定果肯先會知自己點諗。
...

咁當然活在當下只可以講當下嘅睇法啦,但我更相信勉強冇幸福,讀書係靠自己。

Olympian 發表於 19-2-21 10:31

我想小朋 ...

我覺得時間係有限,如果學業成績達標而孩子又有更多其他潛能可發展又或有其他學業以外問題要改善,我唔會只focus佢學校分數而要求佢再努力溫書。學業係重要但不是唯一。

Elenalan 發表於 19-2-21 10:57
我覺得時間係有限,如果學業成績達標而孩子又有更多其他潛能可發展又或有其他學業以外問題要改善,我唔會 ...

重點不是分數,是態度和作為學生的責任。

Olympian 發表於 19-2-21 10:59

即係咁,佢自己覺得已經有溫習(在學校或父母看不見的spare time),只係呀媽見唔到佢拎住本書亦冇做額外練習, 如果分數和名次已達標,是否都要求佢拎住本書去溫?

Olympian 發表於 19-2-21 10:59

我女尋日同我講,佢搞錯左中文默書範圍,不過佢話都「應該」識嘅。。。我冇話佢只係叫佢下次小心d,就算佢今次低分,我都冇諗過以後要同佢溫(佢一向「話」自己溫,當然只有佢知),因為我一早set左每科目標分數俾佢,佢達標我就要信任佢不干預。
‹ 上一主題|下一主題