用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 香港只有1間Band1中文中學,是否與大學教學語言用英語有 ...
樓主: Arabellahk
go

香港只有1間Band1中文中學,是否與大學教學語言用英語有關?   [複製鏈接]

YolandaTam 發表於 19-1-28 09:45
我諗你都估到我講緊邊個小朋友
佢學校   連八級鋼琴都話唔駛寫落 portfolio   
...
吹管樂, 除了天份, 就只有練練練。記得仔仔小一初初接觸小號, 首個月吹不出一粒音, 急得哭了。問他要不要申請轉樂器, 他不服輸, 同我講: 老師話練習多d 就得。

之後他每天都練習 20 - 30 分鐘, 吹到面仔紅卜卜, 攰就停。卒之, 用了兩個半月, 終於吹到出聲, 仔仔開心到跳上跳下。再用多一個月, 終於可隨意吹出聲, 不是時有時無...... 就這樣他開始喜歡吹小號, 享受過程。

現在雖仍常常走音, 但依然享受吹奏。

IYY 發表於 19-1-28 13:13
吹管樂, 除了天份, 就只有練練練。記得仔仔小一初初接觸小號, 首個月吹不出一粒音, 急得哭了。問他要不要申 ...

你哋就好啦,小女啲老師只係     
長笛如是,小提琴如是。好不容易揾到個 EQ 高啲嘅,係無鬧,不過一知道我哋唔急考級即 hea教
小女最憎人懶,谷鬼氣,一上中學即唔再學。

mcl203 發表於 19-1-28 11:36
寫張畫要填曬顏色,天空要全籃,刻意填唔晒當求其,扣晒分。果D係層次感呀!
...
呢樣係另一個我覺得小學VA老師教錯既地方,點解一定需要填滿佢!

little_yolky 發表於 19-1-28 11:53
我唔覺得會有小朋友無興趣同少用途, 鬼畫符咁開心, 邊個小朋友唔鐘意。阿女成日整好多心意咭、小手工俾我,  ...
小朋友最鍾意就係用啲顏色搞到成手都係。

醒目開學勳章

王家爸爸 發表於 19-1-28 08:53
我反而覺得VA應該係喺學校完成,而且唔應該評分,原因係VA其實無話好定壞。另外Arts唔應該只有VA,其實可以 ...
但現實是呈分計、學校排名次計。

而家中小學教VA,好多都停留在"我教你學"的階段,老師教乜,學生做乜。

王家爸爸 發表於 19-1-28 14:48
呢樣係另一個我覺得小學VA老師教錯既地方,點解一定需要填滿佢!

返學就要服從,返工就要融入公司文化。又當年,音樂老師咪又係勁唔like香兒生~~~

mama_papa 發表於 19-1-28 15:32
但現實是呈分計、學校排名次計。

而家中小學教VA,好多都停留在"我教你學"的階段,老師教乜,學生做乜。 ...
所以我覺得VA呈分係破壞香港小朋友創意既原因之一。

Arabellahk    發表於 19-1-31 13:13

mcl203 發表於 19-1-28 15:36
返學就要服從,返工就要融入公司文化。又當年,音樂老師咪又係勁唔like香兒生~~~
...
藝術既野,可以小學老師越勁唔like既先係好野。

王家爸爸 發表於 19-1-28 15:38
藝術既野,可以小學老師越勁唔like既先係好野。

都好㗎,學識尊師重道,係入面服從,係出面玩另一套,識執生~~~

王家爸爸 發表於 19-1-28 14:50
小朋友最鍾意就係用啲顏色搞到成手都係。
同埋畫花幅牆

Arabellahk    發表於 19-1-31 13:13
王家爸爸    發表於 19-1-29 09:14

little_yolky 發表於 19-1-28 16:26
同埋畫花幅牆

屋企幅牆我一見到就眼火爆

YolandaTam 發表於 19-1-28 13:33
長笛如是,小提琴如是。好不容易揾到個 EQ ...

其實長笛係好講「天份」㗎。我囡小學重音樂,小一時係長笛老師即場睇下佢哋吹唔吹到㗎,又會睇下個咀同牙,
有天份的小朋友係試幾下就吹到,唔駛練幾個月。

小學對體藝嘅要求係唔精都要博。 因為呈分試係要計分。 但係上咗中學,博一啲用都冇, 周身刀無張利,浪費時間。無成績交到出來,就要即時斬纜

Arabellahk    發表於 19-1-31 13:17

YolandaTam 發表於 19-1-28 13:33
長笛如是,小提琴如是。好不容易揾到個 EQ ...

當然我囡係無咩天份啦,佢都係小提琴。
但小提琴實在太普遍了

anniellm 發表於 19-1-28 19:07
牆啦、衣櫃啦、木枱啦..................

anniellm 發表於 19-1-28 19:07
我屋企既牆都係,俾小朋友畫到花哂,等到小朋友升中之後先油返佢。

Arabellahk    發表於 19-1-30 13:10

奥脫福 發表於 19-1-28 09:54
我仔學校VA有人拿100分,真係聞所未聞。。。

記得小學時美術老師講過,她評自己的畫都未必有100 ...
呢D科俾分鬆手D, 對大家都好。阿女VA老師俾分又係勁鬆手, 阿女呈二95, 收復唔少失地。

Arabellahk    發表於 19-2-1 13:55
‹ 上一主題|下一主題