用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 香港只有1間Band1中文中學,是否與大學教學語言用英語有 ...
樓主: Arabellahk
go

香港只有1間Band1中文中學,是否與大學教學語言用英語有關?   [複製鏈接]

akys 發表於 19-1-25 11:05
話時話,STEM乜唔就係Engineering?Engineering要讀和應用Science,Technology和Mathematics這些科目。不過 ...
巧立名目,好反感!

sunflower2000 發表於 19-1-25 14:07
巧立名目,好反感!
世界上各行各業都喜歡巧立名目, 最緊要攪好Marketing

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

sunflower2000 發表於 19-1-25 14:07
巧立名目,好反感!
又不用太負面,始終學生們會有所受惠。試想想,突然有教育人仕話要在小學推engineering, 未討論已經俾人叮走。😁

學校一向有文有理,理科又有IS、Math、Phy、Chem、Bio、電腦、甚至有D&T之類啦,重視的話,放更多資源就是,不用再巧立名目。

醒目開學勳章

little_yolky 發表於 19-1-25 09:49
其實Arts係好重要, 响我哋既日常生活上、工作上, 都係重要既部份, 但好多家長都唔明白, 點解視藝呈分要呈3, ...
我又覺得唔係,Arts可以真是冇天份,唔可以KO,以我自已為例,有幾年經常去D畫廊同博物館,希望學下點睇D畫,就算D專家/導賞員點講,我都領略唔到。

stem + art 我覺得幾合理呵, 因為Stem 著重實用性, art 就從人性上出發, steam 同傳統的的單科有不同是cross subject

Anniemun 發表於 19-1-23 19:35
譚伯羽
譚伯羽好像是英中

little_yolky 發表於 19-1-25 09:49
其實Arts係好重要, 响我哋既日常生活上、工作上, 都係重要既部份, 但好多家長都唔明白, 點解視藝呈分要呈3, ...

當你遇到有小朋友係:
1) 出去學畫,老師係教會阿姨,本身好有經驗教兒童畫,都投降;到中學仍然只識畫火柴人,剪唔到直線
2) 學咗四年小提琴,日日努力練習從來沒偷懶,仍然音準欠佳唱歌亦係走音
你就會明白何謂無藝術天份了

davywm    發表於 19-1-28 14:48
davywm    發表於 19-1-28 11:32
b3410    發表於 19-1-27 17:36
IYY    發表於 19-1-27 15:30

YolandaTam 發表於 19-1-27 15:19
當你遇到有小朋友係:
1) 出去學畫,老師係教會阿姨,本身好有經驗教兒童畫,都投降;到中學仍然只識畫火 ...
有以上特質, 仲要係讀 APS .....

IYY 發表於 19-1-27 15:32
有以上特質, 仲要係讀 APS .....

好彩我講嗰位唔係...

YolandaTam 發表於 19-1-27 15:44
好彩我講嗰位唔係...
Hahaha, 我只係講我大仔o者, 做父母睇得開就ok ga la, VA 同音樂科冇乜壓力, 雖然低分  

mama_papa 發表於 19-1-25 18:07
我又覺得唔係,Arts可以真是冇天份,唔可以KO,以我自已為例,有幾年經常去D畫廊同博物館,希望學下點睇D畫 ...
呢D嘢要由細細個開始學習, 即係同語文一樣, 要浸。其實Arts唔單止係畫畫, 係觀察同欣賞。細細個, 湊小朋友時, 當傾閑偈咁, 又可以玩泥膠, 又可以亂畫下, 訓練色彩既感覺, 好多嘢可以做。我兩個小朋友都無學畫畫, 我都無教佢哋Arts既嘢, 不過, 佢哋潛移默化, 好彩兩個都唔差。你只係未搵到你既切入點啫。

YolandaTam 發表於 19-1-27 15:19
當你遇到有小朋友係:
1) 出去學畫,老師係教會阿姨,本身好有經驗教兒童畫,都投降;到中學仍然只識畫火 ...
唔..............我一直深信天道酬勤呢個道理。阿女興趣班有個同學仔, 初初聽佢唱戲真係OMG, 有次阿妹同佢pair, 阿妹入錯音, 因為完全聽唔到佢唱乜, 跟唔到.................嚴重程度..................真係匪夷所思...........居然有人可以無一粒音啱, 仲要差好遠。但經過老師努力不懈既教導, 同埋阿爸阿媽出錢努力加堂學習既情況下, 幾年了, 經於聽到佢唱乜了, 走音再無咁離譜了。

如果你年紀夠大, 一定知道林憶蓮, 佢後生時唱歌都走音, 又唔夠氣, 依家唱幾好。始終, 要努力, 要時間。

little_yolky 發表於 19-1-28 08:34
唔..............我一直深信天道酬勤呢個道理。阿女興趣班有個同學仔, 初初聽佢唱戲真係OMG, 有次阿妹同佢p ...

本來我都信天道酬勤㗎......
可惜現實打咗我一巴
唱歌走音,係同聽力有關係嘅,例如我自己,我中學係唱 choir 嘅,受過正式訓練,但後來中耳炎,聽覺神經受損,之後唱歌就走音了。
我上文講嗰位小朋友,佢係完全聽唔出走音的,學咗四年小提琴,日日練習,都係聽唔出粒音 flat 咗定 sharp 咗。
兩歲起已俾佢接觸藝術,玩泥膠,填顏色,教佢摺紙全部有做。其實佢係喜歡畫畫嘅,但始終無法建立空間感,都係搞唔掂。
p.s. 嗰位小朋友嘅父親都係咁,但佢母親就係叻美術音樂,小朋友大致遺傳咗父親嘅能力。

mama_papa 發表於 19-1-25 18:07
我又覺得唔係,Arts可以真是冇天份,唔可以KO,以我自已為例,有幾年經常去D畫廊同博物館,希望學下點睇D畫 ...
我反而覺得VA應該係喺學校完成,而且唔應該評分,原因係VA其實無話好定壞。另外Arts唔應該只有VA,其實可以任小朋友發揮。

YolandaTam 發表於 19-1-28 08:50

咁你要睇下「毛記星期三港案」個盲人既故事啦。

YolandaTam 發表於 19-1-28 08:50

咁好心唔好俾佢學小提琴啦。我阿細樂器係考非洲鼓, 只要拍子準, 就無走音問題了。要睇餸食飯丫嘛, 呢個世界咁多樂器。

如果去到好關鍵, 我都唔掂架。好似大陸咪有個比賽, 有位歌手唱海豚音既。佢重複唱咗好多次, 我唔明白D觀眾咁興奮做乜, 點知, 屋企兩寶話:因為佢不斷加高緊個音。吓? 乜有唔同咩? 我完全聽唔出既!

但係, 又唔係要入藝術系、音樂系, 呈分呢D嘢, 一般能力就應付到了。你係耳仔有事啫, 無事時都好地地格。

王家爸爸    發表於 19-1-28 10:01

little_yolky 發表於 19-1-28 09:04
咁好心唔好俾佢學小提琴啦。我阿細樂器係考非洲鼓, 只要拍子準, 就無走音問題了。要睇餸食飯丫嘛, 呢個世界 ...

我諗你都估到我講緊邊個小朋友
佢學校   連八級鋼琴都話唔駛寫落 portfolio   
只有管弦樂團有嘅先至算係。
初初想學敲擊樂,學校班 full 晒報唔到,學長笛,三個月都吹唔響支笛,堂堂俾人
結果先至學小提琴,起碼整得響件樂器

little_yolky    發表於 19-1-28 11:46

YolandaTam 發表於 19-1-28 09:45
我諗你都估到我講緊邊個小朋友
佢學校   連八級鋼琴都話唔駛寫落 portfolio   
...

学声樂唱歌,唔係啞既都应該应付到……

我細女小-已向我表明唔学樂器。年年用家姐支笛唱隻飲歌去应付考試就算~
‹ 上一主題|下一主題