用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 香港只有1間Band1中文中學,是否與大學教學語言用英語有 ...
樓主: Arabellahk
go

香港只有1間Band1中文中學,是否與大學教學語言用英語有關?   [複製鏈接]

mama_papa 發表於 19-1-24 22:22
你講每個詞我都明,但加起來就

創意?其實是否就是講design?如果是講design,跟跟本本就是工程上 ...

Adding the "A" to the STEM subject areasThe arts are a natural part of STEAM work. Products and structures are built according to creative designs. Scientific developments are explained through well-crafted communications.
Educators can design more wholistic STEM programs by integrating the arts.

“Integrating arts activities can decidedly enliven the curriculum content, make lesson outcomes more successful and interesting to both teachers and students, and introduce powerful and inspired creative thinking into the teaching-learning process.”

http://elearning.tki.org.nz/Teaching/Future-focused-learning/STEAM

hkpapa852 發表於 19-1-24 18:07
仲講STEM?起碼要講STEAM啦!

STEAM ?? 同STEM有何關係?

sunflower2000 發表於 19-1-25 08:17
有冇關係同有冇用其實唔重要, 最重要係有冇Gimmick可以俾學校吸引學生同家長, 有冇市場俾教育機構賺錢

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

mama_papa 發表於 19-1-24 22:22
你講每個詞我都明,但加起來就

創意?其實是否就是講design?如果是講design,跟跟本本就是工程上 ...
設計唔只係工程既問題,工程部門只係服務提供者。以產品設計為例,其實主要係鬥 cosmetics 好唔好。因為主要係外觀設計,所以 arts 既 aesthetics 係最重要既。例如點解蘋果手機賣得,主要係介面易用、外觀又靚仔,呢啲都係 aesthetics。

sunflower2000 發表於 19-1-25 08:17
STEAM = STEM + Arts

回覆 王家爸爸 的帖子

有宗教背景的學校更提倡  STREAM = STEAM + Religious Elements。都是因應家長市場而訂吧。

內地有些說法較爽快,一句 STEM+ 算了。

王家爸爸 發表於 19-1-25 09:37
設計唔只係工程既問題,工程部門只係服務提供者。以產品設計為例,其實主要係鬥 cosmetics 好唔好。因為主 ...
其實Arts係好重要, 响我哋既日常生活上、工作上, 都係重要既部份, 但好多家長都唔明白, 點解視藝呈分要呈3, 一定有佢理由。你有無發現好多家長會講, 我仔/女無視藝天份, 無辦法云云, 但好少聽到有家長話我仔/女無語言天份, 所以中英兩科我無辦法之類。中英數出事, 家長一定有辦法去KO佢, 但視藝音樂唔知點解就話小朋友無興趣, 無天份, 無辦法。

mama_papa 發表於 19-1-24 22:18
我真是要叫聲大姐/佬,我真是跟唔上,機械人是硬野,要有美感,線條要完美。咁AI 點算? ...
AI情況一樣,未來AI既最大用途可能係家居機械人(到你小朋友大既年代,可能已經無菲傭用),以家居機械人設計為例,當技術越來越成熟時,arts 先係設計重點。其實喺 aesthetics 既角度有唔少理論,其中最多人應同既就係日本機器人專家(唔記得個名)既 Uncanny Valley 理論,呢個就係點解中國、日本既機械人都係設計得似美女,因為一般人唔會覺得美女有威脅。

manmonster 發表於 19-1-25 09:42
回覆 王家爸爸 的帖子

有宗教背景的學校更提倡  STREAM = STEAM + Religious Elements。都是因應家長市場 ...
Religious Elements 其實唔係壞事,所以我傾向於選擇有宗教信仰既學校。我覺得唔係信唔信既問題,背後既 Philosophy 更重要。

little_yolky 發表於 19-1-25 09:49
其實Arts係好重要, 响我哋既日常生活上、工作上, 都係重要既部份, 但好多家長都唔明白, 點解視藝呈分要呈3, ...
問題係學校既 arts 其實教得唔好,甚至係錯重點,變咗係家長既功課。

不如ABC...Z, 橫掂樣樣重要,反而冇咗重點。

不用太深究這些字母口號,先有stem, 原意是結合數學科學及應用以推進科技發展和應用。之後有些學者要加A去完善,遲啲某學者會提倡creativity, ethnic, sympathy....etc。當加到A。。。Z後,又會洗牌再來。

這些口號代表大錢和生意。

hkpapa852 發表於 19-1-25 09:35
有冇關係同有冇用其實唔重要, 最重要係有冇Gimmick可以俾學校吸引學生同家長, 有冇市場俾教育機構賺錢
呢個係香港教育既問題,任何教育政策,最後都係被商業機構用 Gimmick 去賺錢。

little_yolky 發表於 19-1-25 09:49
其實Arts係好重要, 响我哋既日常生活上、工作上, 都係重要既部份, 但好多家長都唔明白, 點解視藝呈分要呈3, ...
Arts = 呃錢 (廣東話語音翻譯)

梗係好重要啦!

b3410    發表於 19-1-25 12:49
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

akys 發表於 19-1-25 10:12
不用太深究這些字母口號,先有stem, 原意是結合數學科學及應用以推進科技發展和應用。之後有些學者要加A去 ...
話時話,STEM乜唔就係Engineering?Engineering要讀和應用Science,Technology和Mathematics這些科目。不過,喺小學中學講engineering唔夠型,家長學校唔一定受(昆),有個響噹噹名字就可以進入教育系統攞撥款,又可以大搞課外活動。

王家爸爸 發表於 19-1-25 09:57
問題係學校既 arts 其實教得唔好,甚至係錯重點,變咗係家長既功課。
我哋學校教得好好呀, 前幾了, 請咗位老師返嚟專科專教, 佢講明, 將視藝當學科咁教, 唔係術科。教咗好多三維空間、透視、黃金比例等等知識。雖然小朋友學到牙痛咁聲(因為以前上當畫下畫就得, 唔駛帶個腦, 依家要用腦), 不過我覺得好好。最重要係, 老師基本上唔會帶功課返屋企做, 小朋友要自己搞掂佢。

王家爸爸    發表於 19-1-25 16:27

hkpapa852 發表於 19-1-25 10:21
Arts = 呃錢 (廣東話語音翻譯)

梗係好重要啦!
呃錢點都好過嘥銀紙(science)囉。

王家爸爸    發表於 19-1-25 16:30

IloveJJ 發表於 19-1-25 10:15
視藝呈分方面,根據我仔經驗,原來都係有辦法既。佢由四年級既C,升到六年級攞A。

根據我了解,原來教育 ...
我哋完全無跟個教育局課程.............

‹ 上一主題|下一主題