用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 香港只有1間Band1中文中學,是否與大學教學語言用英語有 ...
樓主: Arabellahk
go

香港只有1間Band1中文中學,是否與大學教學語言用英語有關?   [複製鏈接]

hkpapa852 發表於 19-1-24 18:07
仲講STEM?起碼要講STEAM啦!

感動唔到即場報名,加餸至STEAM係可以理解~~~

醒目開學勳章

hkpapa852 發表於 19-1-24 18:06
佢只係見過人,無話係朋友
係wa,你對,我錯了,他只是話"見過"。

醒目開學勳章

mcl203 發表於 19-1-24 18:15
感動唔到即場報名,加餸至STEAM係可以理解~~~
加餸定報名"加送",我可唔可以要 DJI spark?

mama_papa 發表於 19-1-24 18:20
加餸定報名"加送",我可唔可以要 DJI spark?

咁要先簽6年約,預繳6年+贈品價,畢業最後一期全數退回件贈品價,若100%如新~~~

醒目開學勳章

mcl203 發表於 19-1-24 18:22
咁要先簽6年約,預繳6年+贈品價,畢業最後一期全數退回~~~
ok, 合理。
但如果、我話如果要留班,被其它學校"重金"買走,學校轉形唔做STEAM,或者學校要發展校舍,要搬去其他區,咁點計先?

另外預繳6年學費會唔會有專用銀行戶口保管?有冇教局同意書?

mama_papa 發表於 19-1-24 18:29
ok, 合理。
但如果、我話如果要留班,被其它學校"重金"買走,學校轉形唔做STEAM,或者學校要發展校舍,要搬 ...

喂,大哥,要求唔好咁高喎。中途退學,緊係照原價x所餘月數+贈品價+收數公司行政費賠償啦~~~

hkpapa852 發表於 19-1-24 18:07
仲講STEM?起碼要講STEAM啦!
其實動手能力最重要,Art 無得唔動手。

醒目開學勳章

mcl203 發表於 19-1-24 18:32
喂,大哥,要求唔好咁高喎。中途退學,緊係照原價x所餘月數+贈品價+收數公司行政費賠償啦~~~
...
喂,我預繳6年,何來收數公司行政費?你...........奸商來,胡亂收費,我唔報la,搵過第二處好人家先..........

mama_papa 發表於 19-1-24 18:58
喂,我預繳6年,何來收數公司行政費?你...........奸商來,胡亂收費,我唔報la,搵過第二處好人家先...... ...

你俾果個係優惠價,學校可能為左節省行政開支外判嘛,收數公司成本好重㗎,俾多少少啦,廿萬行政費應該夠~~~

醒目開學勳章

mcl203 發表於 19-1-24 19:10
學校可能為左節省行政開支外判嘛,收數公司成本好重㗎,俾多少少啦,廿萬行政費應該夠~~~
...
行政費都廿萬,唔好意思,請問你地是否官津?我地D窮等人家,比唔起錢,每月學費連雜費幾錢?學校有冇學費減免?

mcl203    發表於 19-1-24 19:17

醒目開學勳章

王家爸爸 發表於 19-1-24 18:36
其實動手能力最重要,Art 無得唔動手。
王家爸爸:
真心請教,STEM 同 STEAM 實行上有甚麼分別?多了 art 如何在 STEM 實行?

mama_papa 發表於 19-1-24 19:22
王家爸爸:
真心請教,STEM 同 STEAM 實行上有甚麼分別?多了 art 如何在 STEM 實行?
...
舊既諗法係創新就係科學、技術、工程同數學既結合(STEM)。之後啲人發現行錯路,想要創新成功,更需要既係藝術、設計,所以就有 STEM + Art 或者 STEAM。實行就各師各法,唔同師父唔同法。

王家爸爸 發表於 19-1-24 20:27
舊既諗法係創新就係科學、技術、工程同數學既結合(STEM)。之後啲人發現行錯路,想要創新成功,更需要既係 ...

各自抽自己隻象~~~

醒目開學勳章

王家爸爸 發表於 19-1-24 20:27
舊既諗法係創新就係科學、技術、工程同數學既結合(STEM)。之後啲人發現行錯路,想要創新成功,更需要既係 ...
我就是唔太明,創新是指發明/展新野,而art好似只是展示的方式。
比如,做個機械人,the core離唔開科學、技術、工程同數學,但點放the "A"落去?The A 到尾好似只是包裝。

mcl203 發表於 19-1-24 20:43
各自抽自己隻象~~~
抽像就係重點,抽像既野唔容易被抄襲,所以有抽像既想像力,並且將佢哋實現,先可能做到 sustainable。

mama_papa 發表於 19-1-24 21:31
我就是唔太明,創新是指發明/展新野,而art好似只是展示的方式。
比如,做個機械人,the core離唔開科學、 ...

機械人要有特色,有美感,線條要完美~~~

mama_papa 發表於 19-1-24 21:31
比如,做個機械人,the core離唔開科學、 ...
其實科學、技術、工程同數學既野,某程度上係工具,尤其係科學同數學;而創意,尤其係抽象既創意先係重點。藝術係想像力既最重要來源,而想像力由係創意既最重要來源,所以藝術(其實應該叫「應用藝術」)係最重要既。

醒目開學勳章

mcl203 發表於 19-1-24 22:14
機械人要有特色,有美感,線條要完美~~~
我真是要叫聲大姐/佬,我真是跟唔上,機械人是硬野,要有美感,線條要完美。咁AI 點算?

mama_papa 發表於 19-1-24 22:18
我真是要叫聲大姐/佬,我真是跟唔上,機械人是硬野,要有美感,線條要完美。咁AI 點算? ...

呀王家爸爸咪話左抽隻象囉,咁你創造佢都可以放入藝術思維㗎嘛,我估乍~~~

靚靚機器人,賣相更完美~~~

醒目開學勳章

王家爸爸 發表於 19-1-24 22:17
其實科學、技術、工程同數學既野,某程度上係工具,尤其係科學同數學;而創意,尤其係抽象既創意先係重點。 ...
你講每個詞我都明,但加起來就

創意?其實是否就是講design?如果是講design,跟跟本本就是工程上的課題。
‹ 上一主題|下一主題