用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 香港只有1間Band1中文中學,是否與大學教學語言用英語有 ...
樓主: Arabellahk
go

香港只有1間Band1中文中學,是否與大學教學語言用英語有關?   [複製鏈接]

kirstyau 發表於 19-1-23 17:55
hkpapa dse 數據,好多英中危危乎。
另外又唔明好似我哋直屬中學要收曬band2,咁點達到個85%。
...

英中危危乎,係咪即係有機會有更多英中變中中?

可能與社會認受性有關,自已公司請人都選英中畢業生先。英中生中文差唔過中中生,但中中生英文就差過英中生。

mypineapple 發表於 19-1-23 18:00
英中危危乎,係咪即係有機會有更多英中變中中?

局長唔做野,應該得個知字,一齊照舊。

王家爸爸 發表於 19-1-23 17:51
應該唔係咁容易落車,可能係有上無落。
還是易落難上??

觀塘聖若瑟英文中學本來是區內出名 band 1 英中, 但自從轉了中中後, 收生質素下降, 成績急速下滑, 跌落 band 2 尾水平。近幾年學校很想發奮圖強, 可以幾年來辛苦經營, 苦苦掙扎, 仍只能在 band 2 中游徘徊。

IYY 發表於 19-1-23 18:02
還是易落難上??

觀塘聖若瑟英文中學本來是區內出名 band 1 英中, 但自從轉了中中後, 收生質素下降, 成績急 ...

九真,德雅咪做得幾好。

另外又唔明好似我哋直屬中學要收曬band2,咁點達到個85%。
...

英中係全港前40%,當中區域又有強弱區嘛,例如,85%都係全港B2AA生咪得囉~~~

...

Band2生未必关英文差事,可能死中、数……

王家爸爸    發表於 19-1-23 21:59

b3410 發表於 19-1-23 17:40
其實點解要限制語言?如果學校資有資源,點解唔可以因應同學的需要,開中/英文班?如果大部分學校都可以自 ...
其實不停畀資源, 去提升整體英文水平, 未必係對社會好。 現時香港已經出現 大學生過盛嘅情況, 好嘅飛髮舖洗頭師, 專業嘅餐廳碗碟清潔員, 未必可以喺大學培訓到出嚟, 但係我哋現時社會最缺嘅就係呢D技術員。現時再唔限制下, 讓一啲對學術天份冇咁高嘅同學, 早啲發展另一方面嘅天份, 到大學生畢咗業,搵唔到嘢做, 好似台灣咁, 又係另外一個社會問題

5tgb 發表於 19-1-23 19:19
其實不停畀資源, 去提升整體英文水平, 未必係對社會好。 現時香港已經出現 大學生過盛嘅情況, 好嘅飛髮 ...
家長既观念無得控制喎……通常好少家長会盼望仔女去做髮型師、裁缝、烘培師……之类,更唔好話專業清潔工,甚至洗碗員……

之所以政府咪在不知不覺間, 做啲協調。 在學生不同階段, 分段做啲衰嘢俾人鬧下, 好過等大家都大學畢業,又搵唔到嘢做 ,才爆大鑊好

譚伯羽

...
我估落車既影響會好大下,教育局未必願意見到。

kirstyau 發表於 19-1-23 18:03
九真,德雅咪做得幾好。

其實我覺得九真幾勁,係英中林立的九龍城區,當有D BAND  1英中如丘佐榮、銀禧話有機會收到少量BAND 2生時,九真可以由一間全中中,到而家至少開到3到英文班

Gloriasogashiwa 發表於 19-1-23 16:59
Sorry, 我只記得其中二間。
培正
金文泰
金文泰你阿爸果代就係B1。

Arabellahk    發表於 19-1-26 15:01
王家爸爸    發表於 19-1-24 15:51
IYY    發表於 19-1-24 12:13
Yanamami    發表於 19-1-24 09:53

hkpapa852 發表於 19-1-23 16:51
妳估楊生會唔會學旅遊局長咁, 又推遲檢討呢?
無事無幹, 佢緊唔檢討啦。有自唔在, 攞苦嚟辛咩。

lopoto 發表於 19-1-23 22:30
其實我覺得九真幾勁,係英中林立的九龍城區,當有D BAND  1英中如丘佐榮、銀禧話有機會收到少量BAND 2生時 ...

佢哋真係做得好, 就算多收B2學生, 佢哋肯定補底做得好足, 聽聞DSE後, 學校老師真係mark實D畢業生Jupas選校, 務求教同學睇餸食飯, 讓最多既學生可以入到大學, 所以大學入學率相對又好。你哋唔好話水唔水泡科, 總之係入到大學。出嚟成績一年, 兩年, 三年都好, 成績好既小學生亦自然會揀佢, 係良性循環。收生質素好咗, 佢哋高中完全轉EMI了, 只係初中keep住一班中文班。

醒目開學勳章 王國長老

little_yolky 發表於 19-1-24 09:00
無事無幹, 佢緊唔檢討啦。有自唔在, 攞苦嚟辛咩。

個政策又唔係我唸出黎,點解要我執手尾——人之常情啦,份工又唔會做過世

Charlotte_mom 發表於 19-1-24 10:17
個政策又唔係我唸出黎,點解要我執手尾——人之常情啦,份工又唔會做過世
...

宜家乜都政治化思維,不論有能或無能,邊個肯咁蝕底主動去提出建議吖~~~

照自已所知,有D學校的目標是訓練未來領袖,但社會需要幾多領袖呢?唔通會有D學校訂目標為訓練領袖得力助手?
教育局一定要做D衰嘢去協調,大家想見到因材施教,可能想多了。
‹ 上一主題|下一主題