用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小二生,請問如何加強中文認字及常識作答能力呢? ...
樓主: angel-papa
go

小二生,請問如何加強中文認字及常識作答能力呢? [複製鏈接]

Elenalan 發表於 19-1-30 21:55
treetops都至少level 8啦,我女都仲有睇ORT 8 & 9 (未睇Time Chronicles) , 又睇Usborne Young Reading Se ...

tc 當年比佢薄薄地個樣𠱓左,對我小朋友實在好challenging. tc有一頁background info,  it can be a good stepping stone to non fiction books.  如果唔guide 住小朋友,未必個個小朋友汁都撈埋,另一套我喜歡的是magic tree house, 因為故事好多時都同history、地方/理有關,同時會吸收一些知識,曾經有神媽建議看埋套research guide, 但實在out of our league.
回想當年,雖然表面上大家reading lev 差不多,但我要背後運功,而你的是self read, 有很大分別呢。anyway, 我想講的是因為能力、成長經歷不同,用的方法不會一樣,what makes urs tick...

Elenalan 發表於 19-1-31 08:09
我女由Dog Man漫畫,追到Captain Underpants, Super Diaper Baby...都係Dav Pilkey作品,然後再開My Weird ...

我個仔都好中意Dog man 但近排冷卻了,只係間唔中拎出黎睇。Dav Pilkey 仲有其他書圖書館可借,都搞笑架。Captain underpants 同baby 我都有買但相對少睇~要我伴讀我又覺得一個chapter好攰未restart....

Elenalan 發表於 19-1-31 08:23
我覺得怪傑佐羅力、長谷川義史嘅橋樑書、用點心學校、屁屁偵探呢d都好啱6、7歲口味。搵到一套啱口味嘅書點 ...

同意呀!我仔都會係學校圖書館搵書睇,有時我諗住介紹俾佢睇點知佢會話「我係學校睇完啦呢本」佢地點著之後個「吞吐量」真係嚇死人。

MrBeast 發表於 19-1-31 08:24
tc 當年比佢薄薄地個樣𠱓左,對我小朋友實在好challenging. tc有一頁background info,  it can be  ...

magic tree house好好睇,但睇左幾本後我俾阿女轉睇中文版神奇樹屋,因為想佢睇多d中文書。呢類有探險故事性滲入科學地理歷史嘅書佢又好受落!

MrBeast 發表於 19-1-31 08:24
tc 當年比佢薄薄地個樣𠱓左,對我小朋友實在好challenging. tc有一頁background info,  it can be  ...

我同意自己睇係非常好!!
我都努力緊!(英文)
仲未點得著...

Elenalan 發表於 19-1-31 08:23
我覺得怪傑佐羅力、長谷川義史嘅橋樑書、用點心學校、屁屁偵探呢d都好啱6、7歲口味。搵到一套啱口味嘅書點 ...
佐羅力和屁屁超人都試過,但完全無興趣。

Elenalan 發表於 19-1-31 08:28
magic tree house好好睇,但睇左幾本後我俾阿女轉睇中文版神奇樹屋,因為想佢睇多d中文書。呢類有探險故事 ...

中文版神奇樹屋有彩色....
我仲未引入呢個系列(both中和英)...

MrBeast 發表於 19-1-31 08:30
佐羅力和屁屁超人都試過,但完全無興趣。

個個口味唔同架~個個中意你果個又未必中意~個個唔中意你果個又可能中意~無絕對!

我細個勁中意老夫子....阿仔一頁都唔肯睇
個個都話金庸好睇...我睇唔夠十頁就收工放棄啦

sinam 發表於 19-1-31 08:31

我早排趁博客來特價買了1~8 boxset, 又買左d2手。

Elenalan 發表於 19-1-31 08:34
我早排趁博客來特價買了1~8 boxset, 又買左d2手。

因為我仲搵緊可以撻得著佢既英文書,所以不敢貿然引入中文版我怕佢睇左中文唔肯睇番英文黑白版
博客來特價我都係死忍下先忍到手...

Elenalan 發表於 19-1-31 08:28
magic tree house好好睇,但睇左幾本後我俾阿女轉睇中文版神奇樹屋,因為想佢睇多d中文書。呢類有探險故事 ...
書或戲personally prefer original language, ha 上年有套鬼佬西遊,唔講都唔記得

sinam 發表於 19-1-31 08:31
library 有一本彩色英文的,無錯,是一本(集)

sinam 發表於 19-1-31 08:30
我同意自己睇係非常好!!
我都努力緊!(英文)
仲未點得著...
ek太多神話,personally 我覺得伴讀比self read 更好,況且有expiry date,so 州過後冇艇搭

sinam 發表於 19-1-31 08:37
因為我仲搵緊可以撻得著佢既英文書,所以不敢貿然引入中文版我怕佢睇左中文唔肯睇番英文黑白版: ...

英文書如果已睇完ORT level 8, 9可試下My Weird School系列,主角AJ係初小學生,又曳又幻想力豐富又搞笑,講學校嘅生活,小朋友好易有共鳴。而且本書用字淺, 行距闊容易睇,Captain Underpants 用字深d。

MrBeast 發表於 19-1-31 08:43
ek太多神話,personally 我覺得伴讀比self read 更好,況且有expiry date,so 州過後冇艇搭 ...

點解伴讀比self read好? 你指non fiction?
"ek太多神話"嘅意思即係指分享純屬"吹水"? 唔係化

sinam 發表於 19-1-31 08:34
個個口味唔同架~個個中意你果個又未必中意~個個唔中意你果個又可能中意~無絕對!

我細個勁中意老夫子. ...
當然當然,eg 我比較喜歡subtle 些如mth jack n annie 的對話,看 leprechaun 個集,大家一起笑出來。
今時今日金庸小說情節家傳戶hill,成年人可能真未必個個會沉迷,話時話我比min 1/4 reading assignment 其實不算什麼,之前有網友分享拒介射鵰比小朋友話要等到d人死哂先開始好睇

MrBeast 發表於 19-1-31 08:40
library 有一本彩色英文的,無錯,是一本(集)

Really?!等我找找,thx!

MrBeast 發表於 19-1-31 08:52
當然當然,eg 我比較喜歡subtle 些如mth jack n annie 的對話,看 leprechaun 個集,大家一起笑出來。
今時 ...

金庸應該睇到第100頁先入正題....

Elenalan 發表於 19-1-31 08:52
點解伴讀比self read好? 你指non fiction?
"ek太多神話"嘅意思即係指分享純屬"吹水"? 唔係化
...
親子、人肉audio book、即場番譯解釋、互動增強聯想力 to name a few.
另一問題a can of worms ,what i meant: just follow ur own pace

sinam 發表於 19-1-31 08:59
金庸應該睇到第100頁先入正題....

睇雪山飛狐咪一開始就入正題囉因為倒敘
‹ 上一主題|下一主題