用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小二生,請問如何加強中文認字及常識作答能力呢? ...
樓主: angel-papa
go

小二生,請問如何加強中文認字及常識作答能力呢? [複製鏈接]

Elenalan 發表於 19-1-30 16:10
例如一d fact books (science, geographical, histories...) 呢d我女都唔多鍾意, 試過買好多呢類書最後都 ...

搭訕
點解一定要睇fact books?
閱讀既目的係咩?(在我來講1係語文,2係裝備佢令佢有自己找尋資訊知識既能力,3係for fun)
我從來唔迫阿仔睇,分分鐘越迫越走,尤其年紀小的孩子。
我借書都係靠「估」,搬左返去佢唔睇我由佢...

我活左三十幾年都唔中意睇金庸,但我好中意睇散文同現代小說,個個都話金庸好睇、文筆又好,但我無興趣,真係無本事睇完一本。

sinam 發表於 19-1-30 16:46
搭訕
閱讀既目的係咩?(在我來講1係語文,2係裝備佢令佢有自己找尋資訊知識既能 ...

唔係一定, 只係覺得阿女睇d書內容好低B, 當然我明白佢只係6yo。
佢好沉迷d幻想世界, 我想佢睇下幻想以外o既書, 或者佢真係心智未到。
又可能男仔容易對科普歷史有興趣, 女仔難d。

搭訕
閱讀既目的係咩?(在我來講1係語文,2係裝備佢令佢有自己找尋資訊知識既能 ...

我就係冇迫, 一直都係俾阿女自由發展佢閱讀興趣, 最多只係hardsell下一d我覺得好睇o既書...
我一直都冇諗過要做reading assignments咁, 但聽完網友分享又諗下點可以引導一下, 定係由得佢

搭訕
btw我真係好鍾意金庸! 覺得唔睇過係有d可惜。不過我係乜書都睇o既, 連漫畫都睇。

Elenalan 發表於 19-1-30 16:55
btw我真係好鍾意金庸! 覺得唔睇過係有d可惜。不過我係乜書都睇o既, 連漫畫都睇。 ...

我都係乜書都睇,但就係唔睇金庸

Elenalan 發表於 19-1-30 16:50
唔係一定, 只係覺得阿女睇d書內容好低B, 當然我明白佢只係6yo。
佢好沉迷d幻想世界, 我想佢睇下幻想以外o ...

我仔都中意故事性多啲,我都試緊俾科普漫畫佢睇但發現佢都係麻麻地,最近發現佢對歷史有點興趣又開始搵相關既書(但都要係多色彩、畫面豐富)俾佢。

我覺得小朋友只要喜歡文字就得啦!例如好地地一個中意文字但唔中意煮飯既人都唔會無啦啦買本食譜睇啦!唔做開瑜珈都唔會無啦啦買本瑜珈書睇~

我小一時睇緊無字既「牛仔」咋!係我眼中,阿仔係超勁我覺得佢好有前途做阿媽最緊要指條正路俾佢扶下佢行,佢肯睇入到腦固然最好,迫佢睇又入唔到腦盞浪費時間~
所以我覺得不停借不停還先係「王道」又唔洗浪費咁多錢去買。真係好中意又好難借果啲我先會買。

Elenalan 發表於 19-1-30 14:46

我女幼稚園時因為唔識字仲倚賴我伴讀,到P1因為已經可以獨 ...
如S君話齋,適當時侯做適當的事,不過你女女跑前我小朋友十幾個馬位,或許可以早些,但閲讀能力高又未必=心智,anyway, 最終都是大家negotiate n compromise,原本一本變1/4 ,點都有so la, 我亦有解釋好多時故事開始係悶d,dont judge a book by its cover, 另外大家建立互信亦重要。

Elenalan 發表於 19-1-30 16:10
例如一d fact books (science, geographical, histories...) 呢d我女都唔多鍾意, 試過買好多呢類書最後都 ...
non fiction 重要架,同埋係難好多,usborne 有很多,公仔又得意,短短地易受落。當年我捉住小朋友read aloud 架,不過每個小朋友都是獨特,唔係個個都肯,至到我小朋友開始有微言,我就話咁我讀左咁多書佢聽,出得泥行,預左要還 ,找數,but obviously, it might not work for u.  the pt is 好多時要同小朋友鬥智

sinam 發表於 19-1-30 17:10
我仔都中意故事性多啲,我都試緊俾科普漫畫佢睇但發現佢都係麻麻地,最近發現佢對歷史有點興趣又開始搵相 ...

我果區間圖書館d書真係好殘,尤其漫畫繪本好污糟有陣味又鼻屎又血,d紙霉到揭唔到
多字d嘅橋樑書好d,可能少d人借。所以我多數買,搶購2手書,又買又trade出去減少成本。不過有d書如怪傑佐羅力,2手少人放,睇完手上果十幾本都係要去公共圖書館借

MrBeast 發表於 19-1-30 17:25
non fiction 重要架,同埋係難好多,usborne 有很多,公仔又得意,短短地易受落。當年我捉住小朋友read alo ...
⋯當然最好就找到小朋友有興趣的subject

MrBeast 發表於 19-1-30 17:16
如S君話齋,適當時侯做適當的事,不過你女女跑前我小朋友十幾個馬位,或許可以早些,但閲讀能力高又未必=心 ...

點會跑前十幾個馬位? 我啱啱先講我女睇d書好低B,佢睇公仔書為主,啱啱先肯睇黑白但要多公仔嘅書/漫畫。

Elenalan 發表於 19-1-30 17:26
我果區間圖書館d書真係好殘,尤其漫畫繪本好污糟有陣味又鼻屎又血,d紙霉到揭唔到  
多字d嘅橋 ...

我公司附近果間都係舊館但其實間間圖書館都會返新書,細心啲搵同善用圖書館app就會借到又新又正既書。

基本上圖書館個app我日日都開,如果有新書但果間館無,我仲會俾$3.3做預約,最初我都係預約屁屁偵探繪本俾阿仔睇,見佢好中意先成套買。

sinam 發表於 19-1-30 18:36
我公司附近果間都係舊館但其實間間圖書館都會返新書,細心啲搵同善用圖書館app就會借到又新又正既書。

基 ...

我試過預約8本繪畫本,可能唔係新書,真係到櫃枱俾錢拎書果刻先知中哂伏。所以現在去圖書館只係俾阿女現場任睇,借嘅一定即場screen過先借走。

Elenalan 發表於 19-1-30 18:40
我試過預約8本繪畫本,可能唔係新書,真係到櫃枱俾錢拎書果刻先知中哂伏。所以現在去圖書館只係俾阿女現場 ...

我都中過招,而家學精左預約前一定睇出版年份,之後無失過手

Elenalan 發表於 19-1-30 17:39
點會跑前十幾個馬位? 我啱啱先講我女睇d書好低B,佢睇公仔書為主,啱啱先肯睇黑白但要多公仔嘅書/漫畫。
...
我個小二仲係ort / treetop, usborne picture books 為主咋

MrBeast 發表於 19-1-30 20:07
我個小二仲係ort / treetop, usborne picture books 為主咋

treetops都至少level 8啦,我女都仲有睇ORT 8 & 9 (未睇Time Chronicles) , 又睇Usborne Young Reading Series不過仲有太多其他書吸引佢,佢鍾意睇d主角曳& playful的所以captain underpants, Horrid henry佢覺得比ORT主角吸引好多。

Elenalan 發表於 19-1-30 21:55
treetops都至少level 8啦,我女都仲有睇ORT 8 & 9 (未睇Time Chronicles) , 又睇Usborne Young Reading Se ...

完全同意!ORT太正路太守規矩!
揀英文書好煩,好笑果啲的字都比較多&深!

sinam 發表於 19-1-30 23:53
...
我覺得kipper , floppy 超搞笑,反而中文書普遍係多生字較少好的bridge books

sinam 發表於 19-1-30 23:53
...

我女由Dog Man漫畫,追到Captain Underpants, Super Diaper Baby...都係Dav Pilkey作品,然後再開My Weird School系列,佢話睇書唔使隻隻字都識,睇前睇後估到內容就得,真係好想知點解先查字典(電子機)。以上都係我返工時佢自己睇,所以佢自己話搞得掂就得。而且呢堆書係佢大愛可以翻睇無數次,我估佢唔明都睇到明,連邊個scene喺邊頁出現都記得,我都服左佢

MrBeast 發表於 19-1-31 07:23
我覺得kipper , floppy 超搞笑,反而中文書普遍係多生字較少好的bridge books

我覺得怪傑佐羅力、長谷川義史嘅橋樑書、用點心學校、屁屁偵探呢d都好啱6、7歲口味。搵到一套啱口味嘅書點著佢把火,之後佢就識得自己搵書餵飽自己。
‹ 上一主題|下一主題