用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小二生,請問如何加強中文認字及常識作答能力呢? ...
樓主: angel-papa
go

小二生,請問如何加強中文認字及常識作答能力呢? [複製鏈接]

little_yolky 發表於 19-1-28 08:52
圖像容易理解, 小朋友走唔出個comfort zone, 習慣睇漫畫就唔睇多字書了。我大女先睇橋樑書, 養成習慣後, 再 ...

時間問題,阿妹有potential! 唔係講笑,佢大d有個契機睇多d字嘅書,開發文字世界,佢語文嘅潛質可以叻過家姐。睇漫畫vs文字書嘅平衡當然重要,所以家長都要出手引導。

Elenalan 發表於 19-1-25 23:15
唔會呀,我由細到大都睇好多漫畫,亦睇好多書,中文好好(公開試成績)。我女6歲睇好多漫畫,亦睇多字橋樑書 ...
我仔睇好多漫畫。通過佢我先知原來漫畫可以係好有趣,知識更是包羅萬有,可涉及天文、地理、歷史、生物...... 通過漫畫,阿仔好似打開了寶庫,自自然然吸吸埋埋吾少知識。
而阿仔睇漫畫,亦慢慢改變我此前對漫畫固有的不良印象。至於多看漫畫會否影響中文成績,此點我還未知道。

little_yolky 發表於 19-1-28 08:52
圖像容易理解, 小朋友走唔出個comfort zone, 習慣睇漫畫就唔睇多字書了。我大女先睇橋樑書, 養成習慣後, 再 ...
我仔情況應該同你阿細好似了。
我以前也很抗拒漫畫,但培養阿仔的閱讀興趣和習慣實在一言難盡,最終都係由漫畫打開。既然如此,就由漫畫開始吧!至於接下來如何過度到文字書,那是下一步要做的了。

Ahbee02 發表於 19-1-28 21:49
我仔睇好多漫畫。通過佢我先知原來漫畫可以係好有趣,知識更是包羅萬有,可涉及天文、地理、歷史、生物.... ...
咁又唔會影響中文成績, 只係無改善而已。

我有識一個小二生, 佢識好多不同生字,因為佢習慣睇電視看字幕。

回覆樓主

我仔升小一時係文盲,連試卷既大題目同課堂時間表都睇唔明。一開始我係自製字卡(試卷經常出現既字)同佢逐隻「玩」(例如我拎起,佢要同爸爸鬥快讀出),而最後佢係透過睇字幕、漫畫、繪本等打開閱讀之門,而家小二可以一口氣睇完一本上萬字既橋樑書。

家長其實不必太拘泥於形式,只要佢有興趣、願意睇,果本就係可以撻著佢地條「閱讀根」既好書(當然講緊唔係去到粗俗口語果種書啦)

sinam 發表於 19-1-29 10:31
我仔升小一時係文盲,連試卷既大題目同課堂時間表都睇唔明。一開始我係自製字卡(試卷經常出現既字)同佢逐 ...

好勵害啊!希望我都可以早日搵到佢條閲讀根!多謝鼓勵!

Elenalan 發表於 19-1-26 11:42
同意! 所以文字理解力差嘅更唔好忽略視像訊息,唔好過份限制睇電視(資訊、劇場、卡通...)、漫畫和圖畫書, ...

咁又係⋯我家又真的十分限制使用電視。即使開機,多數都係睇卡通電影或學英文之類的卡通⋯

我仔升小一時係文盲,連試卷既大題目同課堂時間表都睇唔明。一開始我係自製字卡(試卷經常出現既字)同佢逐 ...

Agree!! 我女就係由喜羊羊果d薄薄一本漫畫,半年後睇過萬字神奇樹屋。現在P1, 佢有冇公仔嘅書都肯睇!
英文都係由comic入手,彩色睇到黑白Captain Underpants, 現在多字嘅黑白Early chapter books都睇。

請問可否告知你仔仔開始時係睇邊D文字書?

Ahbee02 發表於 19-1-29 11:33
請問可否告知你仔仔開始時係睇邊D文字書?

我仔最初係睇「小雞逛超市」系列(其實幼稚園啱睇)、小企鵝系列、屁屁偵探(繪本)、「爆笑校園」(小小粗魯)等等。

之後買屁屁偵探讀本、係圖書館借「怪傑佐羅力」俾佢睇(每頁都有啲圖但字都多的)。而家都仲會睇繪本如「好吃的服裝店」、「鼻屎大冒險」等等。

而家就可以一口氣睇完「屁屁偵探讀本」同「怪傑佐羅力」呢種書。呢排最愛「米奇驚險漫畫集」(勁多字)。

但英文我仲努力緊,發現佢考試時唔係唔識而係睇字睇得慢,所以而家試緊每晚同佢睇youtube 英文卡通同埋聽audio book。聽說讀寫,用呢個次序黎做,希望慢慢有進步。

我分三類:1 佢自己中意,乜都得
2 能力輕易應付到的
3 比現閲讀能力高少少的 (可能會伴讀,亦可能不會)

LCU 發表於 19-1-29 10:13
我有識一個小二生, 佢識好多不同生字,因為佢習慣睇電視看字幕。
the ultimate test: 看字幕睇外語片

回覆樓主:

我自己仲有小小秘訣可以分享,就係我借完啲書返黎會自己拎黎睇,仲扮到好好睇咁,或者將啲書放係當眼處(當然本書封面要吸睛,自己小朋友口味就要時間捉摸)。另外就係伴讀伴讀伴讀,重要事情講三次!

有時有啲書個題目都好吸引的例如:「警告不要打開這本書」、「爸爸專賣店」、「便便有妙用」、「脫不下來啊!」(當然仲有好多,我只係隨手打幾本俾大家參考下)。用呢啲去吸引小朋友目光,引到佢自己拎黎「揭」就係成功既第一步(至少佢識左封面果幾個字,字係要累積,只要你不停俾書佢,即使佢每次只得封面幾粒字入腦,都係一個進步!)

sinam 發表於 19-1-29 12:14
我自己仲有小小秘訣可以分享,就係我借完啲書返黎會自己拎黎睇,仲扮到好好睇咁,或者將啲書放係當眼處(當 ...
仲有物已罕為貴,放太多書反而小孩會失興趣

sinam 發表於 19-1-29 12:02

我仔最初係睇「小雞逛超市」系列(其實幼稚園啱睇)、小企鵝 ...

同我女睇d書好似,小雞、企鵝、野貓糸列不停翻loop 怪傑佐羅力係好毒,唔睇文字書嘅小朋友都鍾意呢套。我女都係由喜羊羊漫畫過渡去讀本,仲有屁屁偵探繪本到讀本,只要愛上漫畫主角就有意欲追埋讀本。

sinam 發表於 19-1-29 12:14
我自己仲有小小秘訣可以分享,就係我借完啲書返黎會自己拎黎睇,仲扮到好好睇咁,或者將啲書放係當眼處(當 ...

我女小2口味都幾廣鍾意睇"十萬個為什麼",人體小百科,烹飪書,科學小實驗,......
你講個本,便便有妙用,我女實有興趣睇

MrBeast 發表於 19-1-29 12:06
我分三類:1 佢自己中意,乜都得
2 能力輕易應付到的
3 比現閲讀能力高少少的 (可能會伴讀,亦可能不會)

3種書都係小朋友自己揀? 定你揀俾佢睇?

apple~y 發表於 19-1-29 13:16
我女小2口味都幾廣鍾意睇"十萬個為什麼",人體小百科,烹飪書,科學小實驗,......
你講個本,便便有妙用,我女 ...

便便有妙用係圖書館有丫~可以用下呢個福利呢!

sinam 發表於 19-1-29 13:58
便便有妙用係圖書館有丫~可以用下呢個福利呢!

我女細細個就鐘意閱讀,佢呢兩日係學校借左6本書話放年假慢慢睇
佢中文同常識都ok,我女學校小2先考常識
之前第一段考最估唔到常識只錯一條時事題
學校有派卷回家,我看過份常識卷,好多文字
D野唔係出得深但好考小朋友閱卷能力估唔到女應付到

‹ 上一主題|下一主題