用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小二生,請問如何加強中文認字及常識作答能力呢? ...
go

小二生,請問如何加強中文認字及常識作答能力呢? [複製鏈接]

小兒現在小二,上學期測驗、考試成績均不太理想... 常識及數學都見紅.... 主要原因是認字不夠及理解差!閱讀題目也很慢,常常做不完份卷... .... 常識的作業、工作紙、書本都已溫懂了!但學校出題就是喜歡改變題形、這次問對的,下次問那些是不對的!配對作答時,也與作業做的不一樣。雖然意思其實是一樣,但就改了方法問,於是,呀囝就不懂了...    而數學已預早在兩個月溫習,做了很多不同的應用題去令他慢慢習慣解題!已有很輕微的改善....   ,但我已知道繼續這樣,很明顯不能升班了...   常常希望可以同他認多D字,令他理解方面好D!   如果是閱讀圖書,他又非常懶惰,沒有興趣...  實在不知如何是好!  求指教一下!
   32    0    0    0

angel-papa 發表於 19-1-23 13:29
小兒現在小二,上學期測驗、考試成績均不太理想... 常識及數學都見紅.... 主要原因是認字不夠及理 ...

睇漫畫,例如三采果d科學漫畫、世界尋寶系列,科普知識用漫畫包裝,容易吸引小朋友睇。
佢懶睇書,因為識字量唔夠感吃力,亦因為冇搵啱佢口味嘅書。閱讀興趣要培養,要製造閱讀氣氛,如果家中冇人鍾意睇書,佢又少去圖書館,咁真係好難令佢提起興致。父母想孩子愛閱讀,首先自己要愛閱讀。

Elenalan 發表於 19-1-23 23:01
睇漫畫,例如三采果d科學漫畫、世界尋寶系列,科普知識用漫畫包裝,容易吸引小朋友睇。
佢懶睇書,因為識 ...

多謝意見!其實我都有帶他去圖書館,我同佢一齊揀書,然後我讀比佢聽,之後唔夠兩頁,佢就瞌眼瞓了!(emoji)(emoji)  不過在家的讀書環境,可能真係不足夠⋯因為平常我們都需要上班,放工回來已經沒有時間選擇看書了⋯⋯ 不過我會努力!

加強認字,閱讀係一個辦法,但要花很長的時間才會出成果。而且如果爲認字去閱讀,會大大降低閱讀的樂趣,對將來閱讀興趣的形成反而未必有利。

認字還可以用一些其他辦法可以試下:

把字拆分成小部件,串成一個故事。例如“新”,可以說小立上山斬了一斤木迎接新年;

另外,可以把字畫成圖畫,形象認字。我自己想像力吾掂,畫工亦差,不得以上淘寶買了一套象形識字卡片。由於呢套卡片是簡體字,我會抽取同繁體字一樣的字教阿仔認,都有一定效果。

再有就是對孩子多加贊賞。如果佢認到某些字,要立即鼓勵。

以上方法希望幫到你啦!

angel-papa 發表於 19-1-24 20:11
多謝意見!其實我都有帶他去圖書館,我同佢一齊揀書,然後我讀比佢聽,之後唔夠兩頁,佢就瞌眼瞓了!(emoj ...

教佢圈住D重點字。例如:不是、是呢D。既然佢唔鐘意睇書, 就出絕招, 睇閱讀理解!一日一篇, P2文章唔會好長, 你叫佢讀出聲, 然後做練習, 錯既教佢响文章度點搵答案, 圈出嚟。

另外, 平日唔得閒, 就weekend睇一本中, 一本英, 有好多書好薄, 好快睇完。千祈唔好睇漫畫!因為一開始睇漫畫, 就泥足深陷。漫畫只可以令小朋友鐘意睇書, 但對閱讀理解一D幫助都無, 因為佢哋無篇幅, 有圖畫, 完全唔需要有理解既問題。

little_yolky 發表於 19-1-25 17:46
教佢圈住D重點字。例如:不是、是呢D。既然佢唔鐘意睇書, 就出絕招, 睇閱讀理解!一日一篇, P2文章唔會好 ...

唔會呀,我由細到大都睇好多漫畫,亦睇好多書,中文好好(公開試成績)。我女6歲睇好多漫畫,亦睇多字橋樑書(e.g.神奇樹屋),閱讀理解全班最高分。

回覆樓主:

小朋友年紀細,人生經驗少,睇漫畫有畫面有文字故事,俾佢地身歷其境嘅感覺,有視覺刺激效果,久而久之對文章故事理解更易產生視像效果,對日後描寫記事更輕易具體表達,層次分明,擅於用文字營造場境氣氛。

以上覺得唔啱用可略過。

回覆樓主:

我成日鼓勵小朋友,閱讀興趣要濫,繼而善讀,精而巧用。

angel-papa 發表於 19-1-23 13:29
小兒現在小二,上學期測驗、考試成績均不太理想... 常識及數學都見紅.... 主要原因是認字不夠及理 ...

認字多,與理解能力不一定成正比。試試花多點時間訓練腦筋急轉彎,例如IQ題、奧數等訓練思維。不一定要花錢上堂,圖書館有這類書。

常識和初小的數學,其實都是圍繞日常生活。你可以先看看整個學期教些什麼,再從日常日活中舉例以加深小朋友印象。
天助自助者,  別再怨天尤人

Ahbee02 發表於 19-1-25 12:21
加強認字,閱讀係一個辦法,但要花很長的時間才會出成果。而且如果爲認字去閱讀,會大大降低閱讀的樂趣,對 ...

多謝你呀!我會嘗試這些方法!

little_yolky 發表於 19-1-25 17:46
教佢圈住D重點字。例如:不是、是呢D。既然佢唔鐘意睇書, 就出絕招, 睇閱讀理解!一日一篇, P2文章唔會好 ...

睇閱讀理解,圈重點,我都會做!不過,佢有在外面單對單補習中文,中文老師也有同佢做這個練習。不過,我諗樣樣我都會試吓!睇吓佢接受邊一樣。多謝晒你哋嘅意見!

Elenalan 發表於 19-1-25 23:28
小朋友年紀細,人生經驗少,睇漫畫有畫面有文字故事,俾佢地身歷其境嘅感覺,有視覺刺激效果,久而久之對文 ...

Mrs.Luckycat 發表於 19-1-26 08:26
認字多,與理解能力不一定成正比。試試花多點時間訓練腦筋急轉彎,例如IQ題、奧數等訓練思維。不一定要花 ...

他的腦袋真的一點兒也不懂得轉彎!我讀完問題,有時他也不明白問什麼⋯所以我覺得他認字及理解不夠!

angel-papa 發表於 19-1-26 09:55
他的腦袋真的一點兒也不懂得轉彎!我讀完問題,有時他也不明白問什麼⋯所以我覺得他 ...

不用灰心,慢慢來。
講過笑話你聽。
我仔都是小二,常識課的什麼群體活動、靜態活動等,我仔溫書時沒有問題。
考試時問:以下那一項是靜態的群體活動?
呀仔唔識答。那一刻,我真有吐血身亡的感覺
不過,再想深一層,不能用大人的標準去評審小孩。我們視之為理所當然的理解能力,是來自長年累月的經驗,對身邊事物的觀察。
撫心自問,自己細個時,都未必識咁多嘢。
慢慢來吧。

Mrs.Luckycat 發表於 19-1-26 10:13

不用灰心,慢慢來。

對啊!經常看到測驗卷、考試卷,都會有吐血身亡的感覺! 我都係唯有這樣安慰自己⋯

回覆樓主

唔計認字,只講理解,我覺得睇電視係最方便快捷的方法!而小朋友更要明了道理(世界/ 現實),睇書時先明!反之,字又不懂,道理也不懂,又怎會有興趣繼續?

例子係,試想想我們小時候,看文字時見到什麼皇宮/ 古典裝飾/ 咩叫出家人/ 咩叫軍閥/ 咩叫大帥 咩叫承相/ 軍師,同埋學習幻想,天馬行空,我們小時候都是從電視學到的!

健健BB 發表於 19-1-26 11:32
唔計認字,只講理解,我覺得睇電視係最方便快捷的方法!而小朋友更要明了道理(世界/ 現實),睇書時先明! ...

同意! 所以文字理解力差嘅更唔好忽略視像訊息,唔好過份限制睇電視(資訊、劇場、卡通...)、漫畫和圖畫書,多d接觸不同媒體,咁日後睇純文字先容易有"畫面"感覺,更易理解。

Elenalan 發表於 19-1-25 23:15
唔會呀,我由細到大都睇好多漫畫,亦睇好多書,中文好好(公開試成績)。我女6歲睇好多漫畫,亦睇多字橋樑書 ...
重點係:佢「睇多字橋樑書」。

我都睇好多漫畫, 睇其他書唔算多, 公開試成績都幾好, 但我覺得我D中文唔夠好。

little_yolky 發表於 19-1-28 08:25
重點係:佢「睇多字橋樑書」。

我都睇好多漫畫, 睇其他書唔算多, 公開試成績都幾好, 但我覺得我D中文唔夠 ...

我覺得視像訊息好重要,多睇有助理解文字時易產生聯想 (最初階嘅作文~看圖作文都要運用到呢種技巧)。文字理解力高有助閱讀,然後再多閱讀多寫先可深化語文運用。所以視像和文字聯想係第一步,我會鼓勵閱讀興趣廣泛,多接觸不同媒體。睇漫畫睇卡通睇電視睇drama, 都可以繼續睇文字書,冇抵觸。

Elenalan 發表於 19-1-28 08:42
我覺得視像訊息好重要,多睇有助理解文字時易產生聯想 (最初階嘅作文~看圖作文都要運用到呢種技巧)。文字 ...
圖像容易理解, 小朋友走唔出個comfort zone, 習慣睇漫畫就唔睇多字書了。我大女先睇橋樑書, 養成習慣後, 再回頭睇漫畫, 咁就無問題。阿妹就先睇漫畫, 不過就唔鐘意睇多字書, 唔係唔睇, 但個量唔夠。佢個閱讀理解能力同閱讀速度, 同家姐真係差天共地。

不過, 有一點你講得無錯, 因為睇圖像會引起佢哋想像, 阿妹個想像力係十分豐富, 而且, 依家既漫畫好多元化, 所以阿妹既學習面好廣泛, 知識面係廣既, 但就中文語文水平而言, 係差既。真係有得必有失。
‹ 上一主題|下一主題