用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 AIS 2019 G1 Junior 同學仔
樓主: JuJu~
go

AIS 2019 G1 Junior 同學仔

回覆樓主

- deleted -

sallym 發表於 19-1-27 22:42
請問你小朋友英文程度係點?
嗯。。。呢個問題好難評估我先生同小朋友一直係英語溝通
我就講中文英文都有的

我小朋友讀york的
英文發音真係教得好好!

siuta 發表於 19-1-28 13:43
想問樓主小朋友原本讀邊間學校,有沒有考慮其他國際學校?
我小朋友現在讀York的,英文發音真係教得好好!
中文也很深的!

我今年只報了esf同Ais,
我女係細b,esf基本不會in細b的!
我很滿意Ais,小學學術很高的!
加上近屋企,所以不考慮其他學校🏫

But AIS doesnt offer lunchbox to G1 junior right? Need to prepare own lunch which can be a headache...

回覆樓主

Is it difficult for local kids to enter?

回覆樓主

想問下收生有冇priority list?

petitemom 發表於 19-3-13 15:24
想問下收生有冇priority list?

School tour 有問, 但佢地話無有priority list even 有 外國護照。

你可打去了解下。但我個人認為係有分既

littleT 發表於 19-3-13 15:32
School tour 有問, 但佢地話無有priority list even 有 外國護照。

你可打去了解下。但我個人認為係有 ...

Thanks for your reply!

回覆 petitemom 的帖子

there may not be priority for foreign passport holder. But local passport could be a disadvantage because they have to keep those under certain %.

sallym 發表於 19-3-15 13:56
回覆 petitemom 的帖子

there may not be priority for foreign passport holder. But local passport cou ...

With a local passport, which IS will have a higher chance to be accepted then? I am very new on this issue...

我小朋友都讀緊AIS,每日都好開心的上學和放學,所有學生英文程度好好,由幼稚園開始已經英文好流利,G1已經可以自己寫到成篇英文,EC1-G1課程會比較輕鬆愉快學習不太多功課回家做,G2開始就會加強,功課也明顯會多了,so far我幾滿意

回覆 mentos_rainbow 的帖子

你好!我女兒剛剛入咗AIS Grade I jr. 請問你覺得平時需唔需要出外補習,例如英文、數學等?Thank you!!

回覆 youngce 的帖子

G1JR 唔需要, 基本數學好淺, 認下圖形, 理解基本既長度, 重量, 認1-10數字順序, 1個星期得2-3日有數學作業,得1頁紙幾個題目. 英文得SIGHT WORDS 一個星期得幾個單詞,一個單詞寫幾次, 就甘多.
開學後每個星期都會俾小朋友借書翻屋企讀, 基本上每日作業都會要求讀書10-15分鐘.

請問你地講緊係九龍塘嗰間美國國際學校定係澳洲國際學校呀?

cookiedog 發表於 19-9-5 08:41
請問你地講緊係九龍塘嗰間美國國際學校定係澳洲國際學校呀?
我地講緊九龍塘的美國國際學校丫!

順便分享下入學後心得先!
我個女讀緊G1jr,每日都有英文同數學功課(簡單),
中文就係每星期3堂,中文功課係寫字,會堂上做哂
個人認為英文程度好好,會分小組閱讀,
又有學做小作家,教小朋友寫作時要安靜,從中又學習表達自己。
老師超級有愛心,每星期會向家長登電郵,
說明教學進度,係非常有心機同好長盡的解釋小朋友到底每星期在學校學了甚麼。
我好深刻係開學第兩三星期,大概9月頭了收到的電郵,
老師說,這星期我們有個活動,每個小朋友只有一支蠟筆,如果想要用其他顔色,
就要禮貌地問其他小朋友交換蠟筆,還要說謝謝。老師說是要學習發問,分享和謝謝。
這個星期後,我感覺我女兒的確是更主動分享及照顧別人。所以給我印象很深刻。
我個人覺得AIS給我的感覺是很意外,
當初也聽說到這校評價一般(但所有評價都是幾年前的分享)
反而當我女兒入讀後,我真心喜歡上這學校,
喜歡這學校的氣氛,中學部的學生也很有禮貌,並沒有網上說的化妝,
更沒有看到校外有中學生吸煙,至少我行路接放學了兩個月,也沒發現過,
連男女生拖手也沒看到過!而有人說高年級校裙超迷你也沒有!
AIS的校裙。。。其實是褲來的!!只是多了片布,所以也不能超迷你啦!
我真的不明白以前的負面評價到底是從那裡來的。。。。。

好了,至於外補,我個人覺得好睇你自己會不會親自教你小朋友,
中文我每日都會教點生字,數學我都會自己教下佢加減數。
我識嘅家長都無咩外補,如果真係補都只係補下中文,最多都係上下彈琴跳舞之類的興趣班!

我目前對這校很有信心,我覺得最重要係小朋友開心上學之類又學到野!
放學返屋企又會同我分享每天趣事,阿女回到家自覺做功課同主動找我溫習。
溫習完佢就開心玩耍!!
我覺得家長配合亦好重要,如覺得中文淺的話,就自己抽點時間陪女兒學習。
總括而言,目前是非常滿意的!

回覆 potter1127 的帖子

多謝回復!我女返咗快3個月,好開心!學到好多野,返屋企同我哋分享咗好多學校學到的嘢~ Good Choice!~

回覆 littleceo2010 的帖子

請問EC1上午班嘅上課時間係幾點到幾點?

回覆 littleceo2010 的帖子

請問知道EC1上午班的上課時間嗎?