用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 Twins 的選擇
樓主: nhi
go

Twins 的選擇  

nhi 發表於 19-1-23 12:27
比較喜歡SPB
所以心目中是 SPB +Tsl
培正b1A喎,TSL升中都唔係好多去b1A。英文好更加應該去培正谷下啲中文。

回覆樓主:

pui ching + spb

醒目開學勳章 貢獻勳章

我個人都唔傾向培正,我唔鍾意中文中學,特別係樓主交孩子英文強...

SFA超前嘅,係英文、中文深一年,數學深半年,入得嘅小朋友,英文通常都無問題,係中文難搞d

讀SPB + TSL,搬去西九
不過唔計位置,我鍾意港大同多d

btw,孩子倆好強呀!

恐龍家

TSL + SPB or
TSL + HKUGA

IYY 發表於 19-1-23 15:38
TSL + HKUGA

This combination is good.

TSL + SPB or TSL + HKUGA. Please do check their school calendars if any of schools would have exams after Christmas.

If you move to the Olympic area, walking distance to TSL and school bus would be available for both SPB or hkuga. I do like hkuga more as students there seems to be 好有愛。

小曳人 發表於 19-1-23 15:26
我個人都唔傾向培正,我唔鍾意中文中學,特別係樓主交孩子英文強...

SFA超前嘅,係英文、中文深一年,數學 ...
謝謝回覆!我們好唔捨得港同,不過小朋友爸爸出自男校,喜歡男校的 free and brotherhood.

小曳人前輩對 CKY 有冇睇法?

IYY 發表於 19-1-23 15:38
TSL + HKUGA
Thank you!Any opinion on cky  

小曳人 發表於 19-1-23 15:26

SFA超前嘅,係英文、中文深一年,數學 ...
deleted

Ilovebbsss 發表於 19-1-23 15:44

TSL + SPB or TSL + HKUGA. Please do check their school calendars if any  ...

Thank you so much! We actually plan to move to Olympics if choose tsl

fadgare 發表於 19-1-23 14:44
培正b1A喎,TSL升中都唔係好多去b1A。英文好更加應該去培正谷下啲中文。
1A 是浮雲

IYY    發表於 19-1-23 16:45

Ilovebbsss 發表於 19-1-23 15:44

TSL + SPB or TSL + HKUGA. Please do check their school calendars if any  ...
Thank you!

nhi 發表於 19-1-23 16:23
Thank you!Any opinion on cky
CKY 都是好學校, 不過如果是:

中英文強 + 思考型 + happy school =>

HKUGA

英文數學強 + 男孩發展 (12 年) => SPB

由於你有

HKUGA & SPB 可考慮, 對我來說, CKY 就排得相對較後了。

IYY 發表於 19-1-23 16:51
CKY 都是好學校, 不過如果是:

中英文強 + 思考型 + happy school => HKUGA
謝謝,其實CKY 收了一個,另一個入3Rd in, in 得超差,預咗唔收。

回覆 nhi 的帖子

其實你對仔仔好叻, 有咁多好學校收 !

IYY 發表於 19-1-23 17:00
回覆 nhi 的帖子

其實你對仔仔好叻, 有咁多好學校收 !
過獎了,有朋友的小朋友有10個offers!

nhi 發表於 19-1-23 16:58
謝謝,其實CKY 收了一個,另一個入3Rd in, in 得超差,預咗唔收。

Cky 有機哦!在讀siblings,通常最後都收。

如果cky 兩個都收,一天就光囇。

Ilovebbsss 發表於 19-1-23 17:06
Cky 有機哦!在讀siblings,通常最後都收。
真係超差,唔生性,cky 老師超好,只係吹吓水,衰仔唔開金口!

醒目開學勳章 貢獻勳章

nhi 發表於 19-1-23 17:19
真係超差,唔生性,cky 老師超好,只係吹吓水,衰仔唔開金口!
咁你求下學校,有機喎~

恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

nhi 發表於 19-1-23 16:26
A : flyers 15 shields   有機會叩 st Jo or 港華吗?
唔試就實無機...但你兩個,真係好頭痕
恐龍家

小曳人 發表於 19-1-23 18:05
唔試就實無機...但你兩個,真係好頭痕

Deleted wrong post