用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 Twins 的選擇
樓主: nhi
go

Twins 的選擇  

回覆樓主:

tsl
spb

醒目開學勳章 貢獻勳章

nhi 發表於 19-3-5 18:27
We decided to choose TSL for A.

For B, we opt for HKUGA now as this kid is very lazy and doesn't e ...
港大同係比較"活"嘅學校而SPB 就絕對嘅乖乖坐定定嘅傳統學校
恐龍家

b3410 發表於 19-1-23 12:17
pui ching and SPB。之後繼續叩門,有希望兩個去到同一間,咁天光嗮。

我都會咁揀,然後兩間寫信求位,今年唔得嘅話,兩間寫信插小二。

畀我揀的話:
1.B 入 港同/SPB,然後 A 入 SFA ,插班入龍校/直屬。
2. 兩個一齊 SFA,等大抽獎/往後各自插班。

1998Ruby1998 發表於 19-3-6 20:17
畀我揀的話:
1.B 入 港同/SPB,然後 A 入 SFA ,插班入龍校/直屬。
2. 兩個一齊 SFA,等大抽獎/往後各 ...

我們已經選擇唔抽了,另讀TSL不是同樣也可考插班嗎?我們比較喜歡TSL的語境。
當然SFA也極好

nhi 發表於 19-3-6 21:04
我們已經選擇唔抽了,另讀TSL不是同樣也可考插班嗎?我們比較喜歡TSL的語境。
當然SFA也極好

SFA 插班 CP 值高,學術有保證,好多學校筆試都可以相比其他學生更容易過關,亦有些學校傾向優先收 SFA。
TSL 都好好,學費抵又升中業績理想,但比較少聽 TSL 插其他?

我最讚同樓主一個港同, 一個TSL
TSL 感覺好少人中途會去別間插, 一般是回老家長住才不讀.

阿仔說上年TSL 對twins (龍鳳), 一齊入Co Ed. (TSL 佢地成日考級前位)

HaYi 發表於 19-3-7 09:20
我最讚同樓主一個港同, 一個TSL
TSL 感覺好少人中途會去別間插, 一般是回老家長住才不讀.

但一個TSL, 一個港同,返學地點會唔會難安排呢?

如果B 讀CKY, A 會唔會大機會等到呢?(A 都去到3rd in, 加埋B 註左冊,可能易啲等到位)