用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 Twins 的選擇
樓主: nhi
go

Twins 的選擇  

dolphindor 發表於 19-1-25 01:50
We have Twins too but they are going to study at different schools because they have different char ...
同意,也想咁做,只是煩惱交通問題,唔想浪費時間在交通上。

little_kid 發表於 19-1-25 07:19
小朋友自己鍾意邊間?佢地鍾唔鍾都好重要,因為係佢地讀。
睇offer, 你兩個小朋友性格都幾唔同,我會跟性 ...
唔介意分開,只是交通問題。

nhi 發表於 19-1-25 08:27
唔介意分開,只是交通問題。

若合適的學校有幾間,當然選近那間。
唔合適的,近都無用。

小曳人 發表於 19-1-23 15:26
我個人都唔傾向培正,我唔鍾意中文中學,特別係樓主交孩子英文強...

SFA超前嘅,係英文、中文深一年,數學 ...

We decided to choose TSL for A.

For B, we opt for HKUGA now as this kid is very lazy and doesn't enjoy doing homework. Thus, we think this kid will have a happier life in HKUGA。

May I know your opinion why you prefer HKUGA rather than SPB?

Thank you.

nhi 發表於 19-1-23 08:48
A: SFA, PUI CHING, TSL.

B: SFA, CKY, HKUGA, SPB

我會揀S F A,本身間學校好top,加上兩位小朋友可以一齊返學係一個好好嘅選擇。

IYY 發表於 19-1-23 16:51
CKY 都是好學校, 不過如果是:

中英文強 + 思考型 + happy school => HKUGA

想問點解hkuga 同cky ,cky 會排後少少?

picamama 發表於 19-1-24 07:18
TSL+CKY, 再求另一個CKY收埋或插班。
兒子是英文人,不會考慮PC了,另外英文人,讀上去好多都抗拒DSE的中 ...

如果住奧運好似又唔太遠,校車都唔係好早

tingkit 發表於 19-3-5 19:42
如果住奧運好似又唔太遠,校車都唔係好早
Yes

SPB school bus 7:15
HKUGA school but 7:06 or 7:10

nhi 發表於 19-3-5 18:27
We decided to choose TSL for A.

For B, we opt for HKUGA now as this kid is very lazy and doesn't e ...

請問樓主是否註冊哂咁多間?

tingkit 發表於 19-3-5 19:40
想問點解hkuga 同cky ,cky 會排後少少?
我見樓主有考SFA 同培正, 我假設了樓主將來可能留港考DSE 機會較大。如比較HKUGA同CKY 的DSE 成績, 我個人認為HKUGA 水平較優。

IYY 發表於 19-3-5 19:50
我見樓主有考SFA 同培正, 我假設了樓主將來可能留港考DSE 機會較大。如比較HKUGA同CKY 的DSE 成績, 我個人 ...

明白,謝謝

nhi 發表於 19-3-5 19:47
Yes

SPB school bus 7:15

I see, 其實校車時間比學校遠近更重要

IYY 發表於 19-3-5 19:50
我見樓主有考SFA 同培正, 我假設了樓主將來可能留港考DSE 機會較大。如比較HKUGA同CKY 的DSE 成績, 我個人 ...

CKY是考IB不是DSE的

nhi 發表於 19-1-23 08:48
A: SFA, PUI CHING, TSL.

B: SFA, CKY, HKUGA, SPB

A 英文強TSL / SFA 較適合再考spb 插班
B SPB
樓主需考慮兩個小朋友將來功課, 溫習或考試上亙相比較(我指量)。另spb 收得都應該識合。
始終cky / hkuga 同以上學校的功課量或學習模式南轅北轍,兩個會比較的。
本來我也建議b cky 而A 再求位,但樓主提到小朋友不喜歡說話被動,這樣似乎又不太合cky

momo333 發表於 19-3-5 21:40

SPB 聽聞比較谷!

momo333 發表於 19-3-5 21:40

謝謝你的回覆
決定讓A 讀TSL 了
至於B, 還在hkuga 和spb 斗結,之前傾向spb, 但是现在發覺hkuga 更適合他,雖然他唔係蠢,不過做嘢好慢,好似唔係好谷得,hkuga P1 P2 唔使考試,希望比機會他慢慢成長,以免失去自信。

nhi 發表於 19-3-5 22:38
謝謝你的回覆
決定讓A 讀TSL 了
至於B, 還在hkuga 和spb 斗結,之前傾向spb, 但是现在發覺hkuga 更適合他 ...

小朋友好叻,it’s a happy headache.
希望你選定了就向學校放位,造福每天希望收call 的媽媽

cyndiwong 發表於 19-3-5 22:35
TSL + SPB or HKUGA

SFA 超前教,同埋比較多只關注名到前矛小朋友
同意你的說法,所以现在比較傾向hkuga.其實唔表示spb 唔適合他,只是認為他在hkuga會更開心。

我們比較喜歡新派直資,唔喜歡好谷的傳統學校,原本如果B讀hkuga, 打算比A叩st Jo 和華仁,现在1516叩定唔叩。