用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 細B:St Cat K1 vs Victoria/LH PN
go

細B:St Cat K1 vs Victoria/LH PN [複製鏈接]

小朋友係11月細B,幸運地收到St Cat K1 offer, 之前亦報左Victoria 同LH PN (K1冇offer)。諗緊如果收到Vic /LH PN offer,好唔好比佢做大B,等佢輕鬆d,對考小一直/私亦有幫助。Vic 同LH 亦近屋企可行返學。大家會點揀呢?
   2    0    0    0

回覆樓主:

既然你小朋友咁叻超細b都考到sc, 唔需要特登轉超大啦, 我以前有個朋友同你情況一樣, 最後佢都考到不錯的直私

St cat ! 代表能力夠先收!因為10-12 BB 真係好小收

如果你一心想入 vic 的小學當然選 vic , 因為佢地 p1 唔收街外生 ,
但係如果你覺得小朋友各方面發展都追得上中b年齡 , 讀 sc 都係唔錯的選擇 , 起碼唔駛浪費多一年時間 , 要留都到升小再決定做唔做超大 b 啦~

Victoria 收生有可能會睇家長背景,我朋友普通中產,英文全級最好都唔收,小學。
另一朋友女細b, 靜,唔係特別醒,sc 大班中很易被忽略。
大b 始終考小學著數好多,但如果非target 超難考學校,都可做細b.
我會揀LH n 因為近 好 適合

我覺得應該去SC如果你遲D想做大B
可以留返K2/3再考慮

我仔入了Vic PN. 我同老公都無背景架..

jojosesame 發表於 19-3-6 22:29
Victoria 收生有可能會睇家長背景,我朋友普通中產,英文全級最好都唔收,小學。
另一朋友女細b, 靜,唔係 ...

同意VSA 小學收生係有些睇家長背景,但肯定interview 表現更重要,平時怎樣應該係冇分加的。另外interview 小學嘅時間係K2下學期,家長又怎知自己小朋友全級英文最好?一級三班有啲同學真係三九唔識七;小朋友或者reading level 全班最高,但講起英文真係要比吓先知,維記多中產以上家庭,英文日講夜講,不能睇小。

小朋友之後收到LH及Vic PN offer, 考慮左好耐,最後決定去LH做大B,希望小朋友跟得輕鬆d,又近屋企多d。多謝大家意見

CXW    發表於 19-6-27 12:11
CXW    發表於 19-6-27 12:10

請教一下,見官網話10月-12月唔收表,係咪只作參考?其實都收表架?

回覆 凍奶茶少奶 的帖子

LH 如果小朋友係8月中后出世,佢收表但講明有位剩先考慮,我地去年交表後冇回音,今年我地係超大B

讀左SC K1 先,如果讀咗大半年如果真的唔掂可以寫信要求repeat K1, 有咁嘅case.

Poyau    發表於 19-10-18 09:31

pkjanel 發表於 19-4-27 08:30
我仔入了Vic PN. 我同老公都無背景架..

CWB Vic 一定要背景啦!唔係普通人入。

chan123123 發表於 19-10-27 21:39
CWB Vic 一定要背景啦!唔係普通人入。

我普通家庭,我同先生唔係專業人士。囡囡上年 Cwb VIC 畢業亦有幸 得到 VSA offer。
‹ 上一主題|下一主題