用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 將軍澳志蓮小學
go

將軍澳志蓮小學

請問有冇家長嘅小朋友讀緊呢間小學?
有咩評語?
學校資源夠嗎?
重stem嗎?
校風如何?
升中如何?
課程會否偏淺?
謝謝

回覆樓主

fb search ‘西貢將軍澳小學交流區‘, 然後係群組搜尋功能search ’志蓮‘ 可找到comments

flower320 發表於 19-1-23 02:38
fb search ‘西貢將軍澳小學交流區‘, 然後係群組搜尋功能search ’志蓮‘ 可找到comments
...

謝謝你唷, 已經睇過, 想再知道更多唷

phyphy30 發表於 19-1-22 22:51
請問有冇家長嘅小朋友讀緊呢間小學?
有咩評語?
學校資源夠嗎?
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3642923&extra=&highlight=志蓮&page=1https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3528392&extra=&highlight=志蓮&page=2
請參考上面两條link 的討論,應該部分解答你的問題

回覆 phyphy30 的帖子

據小兒所說,志蓮小學頗重視對STEM 的支持:數學拔尖班有奥數訓練及Rummikub比赛;常識拔尖班強調科技,而IT堂則可以砌機械人及LEGO 編程,小兒對這些都抱極大熱情。
至於課程深淺則人言人殊,例如英文科有很多同學認為很深,小兒則覺得容易。

我小朋友讀緊P2,學校好好呀!上至校長、主任,下至校工都好有愛心!佛教的學校校風淳樸!校規嚴明!升中我暫時了解不多,但聽不少同級同學的哥哥姐姐入讀公立,景嶺及迦密!
課程方面,常識同數學同隔離幾間小學用同一本教課書,英文系校本課程,系學校英文主任及老師系三本教課書摘編。語文系母語學習。所以我吾知属深定淺^^
希望幫到你!

ngayin2011 發表於 19-1-26 14:58

我小朋友讀緊P2,學校好好呀!上至校長、主任,下至校工都好有愛心!佛教的學校校風 ...

感謝你唷, 對呢間學校十分有好感!

nicehome 發表於 19-1-25 23:07

據小兒所說,志蓮小學頗重視對STEM 的支持:數學拔尖班有奥數訓練及Rummikub比赛; ...

謝謝你唷, 再睇埋你之前關於志蓮嘅意見, 好大幫助

不用謝,我承此機會正好了解小兒在學情况。幫人即是幫自己!

請問志蓮校內設施如何? 較舊?stem及電腦設備如何?

phyphy30 發表於 19-6-1 19:33
請問志蓮校內設施如何? 較舊?stem及電腦設備如何?
據小兒所說,設施不舊,電腦足以應付現代軟件。STEM 方面志蓮小學都頗注重,約有8部LEGO機械車及設有3D打印機。