用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 有d后悔放棄左私小
go

有d后悔放棄左私小

本身有私小收左但唔比抽獎。
后來又想博抽獎所以12月收到教育局問係咪會抽獎嘅信時, 已回覆會繼續抽。想問係咪回覆左係㗎會即刻無左私小個位,定交左form 先會無?
睇左大抽獎嘅學位好少,又有d 擔心,心大心細,后悔放左個私小

回覆樓主

你已經通知私小放位了嗎?私小那邊有通知你已放waiting了嗎?

bj1315 發表於 19-1-22 21:15
你已經通知私小放位了嗎?私小那邊有通知你已放waiting了嗎?

無呀,仲未收到私小果邊嘅信呀,所以唔知係咪我正式交form 先計真放棄呢?

EGG_PY 發表於 19-1-22 21:17
無呀,仲未收到私小果邊嘅信呀,所以唔知係咪我正式交form 先計真放棄呢?
...

呢D都係直接通知返學校啦,話你覆左EDB但又最終決定要番個位,避免中間有乜誤會,係EK取到建議都唔好盡信,要穩陣~~~

EGG_PY 發表於 19-1-22 20:56
后來又想博抽獎所以12月收到教育局問係咪會抽獎嘅信時, 已回覆會繼續抽。想問 ...
應該係交左大抽獎form ,edb process左,小學收到edb update 先算,最好打電話去edb問,不過我之前問過一些類似問題,主任答案都是有些vague

EGG_PY 發表於 19-1-22 21:17
...

打去私小和EDB問下,趁未交表

問教育局和有關私小當然正確,但自己更應想清楚是否想入讀該私小。不然,放棄了大抽獎,但聽到人家中獎抽中心儀官津小學,那時又後悔為何當日不堅持抽獎搏搏。

EGG_PY 發表於 19-1-22 20:56
后來又想博抽獎所以12月收到教育局問係咪會抽獎嘅信時, 已回覆會繼續抽。想問 ...
其實你現在想清楚未?私小?定抽奬?
前幾年,我親自致電問過EDB, 就是想confirm 如果我真的選擇了大抽獎,一般EDB幾月會通知各大私小。當時職員告知大概4-5月,私小才會收到有關資訊。不過,沒有人可以肯定EDB幾時會通知、又或者隨時可以改變一直的慣例通知時間。個人認為如果你已經想清楚要私小,棄抽獎,應該立刻致電EDB告知現在最終決定(即決定放棄大抽獎), 問下是否要書面通知?還是要另外有一張放棄抽獎的申請表填寫?個人相信現在仍趕得及。

當然,如果你維持原判,即去大抽獎,放棄私小。便不要再思前想後,也不要再顧眷那私小了!專心諗下如果抽奬不成功後,現在應該如何裝備、預備去叩門,仲實際得多!

回覆樓主:

多謝大家,最后都係繼續向大抽獎出發,唔唸太多,希望好彩啦

回覆 EGG_PY 的帖子

我之前都試過回覆教育局唔要私小位去大抽獎, 而大約5月又收到私小來信要交留位費, 我最終照交留位費, 也有去參加大抽獎, 大抽獎結果不理想, 便決定去讀私小了

kwan_kwan3 發表於 19-1-28 07:21
回覆 EGG_PY 的帖子

我之前都試過回覆教育局唔要私小位去大抽獎, 而大約5月又收到私小來信要交留位費, 我 ...

你的私小准大抽獎咪無問題,樓主考到的唔容許大抽獎

回覆 bj1315 的帖子

原來間間私小都唔同, 我仲以為只是直資先至唔比抽獎!那就真係要問番佢間私小點處理

bj1315 發表於 19-1-28 07:36
你的私小准大抽獎咪無問題,樓主考到的唔容許大抽獎

我果間講明唔比抽獎,所以而家都放棄喇

EGG_PY 發表於 19-1-28 08:08

本身係邊區抽而放棄私小?

tigerdad 發表於 19-2-1 22:40
本身係邊區抽而放棄私小?

中西區

EGG_PY 發表於 19-1-28 08:08

請問樓主係幾時放棄私小?因本人是waiting, 想知仍有機會收到call waiting. 謝謝