用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 小一統一派位 改革低小測考安排助學生減壓的Happy Scho ...
樓主: elbar
go

小一統一派位 改革低小測考安排助學生減壓的Happy School [複製鏈接]

Diversifyedu 發表於 19-1-24 23:31
其實小一甚至小二少功課唔測考又有咩問題?唔做唔考就學唔到知識?考分排名就係標准?
...

你問我,我就覺得評估(或叫測考)係需要,分數係一個較客觀標準去衡量教學成效,以及分辨學生能力因材施教。但分數用grading就可以,名次亦不重要(初小)。

Jessy 發表於 19-1-24 23:28
你誤會左了.
首先, 我地默書範圍好少, 所以抄既野係好少的.

哦,明白,咁都好D~~~

但有無諗過呢D強迫性預習為乜?默書就係測考,強迫佢地抄一次,再去取高分,取高分就奬勵做少次功課,似乎,同考試前俾份卷佢做一次先,分別不大,得出黎個個都A,學校唔知學生有無出學習問題。

只係個人睇法,完全無理據支持,斷估既~~~

mama_papa 發表於 19-1-24 23:27
我想信你對家課本身就有了立場,就算點講你都覺得行得通。
你要找的學校要行"芬蘭模式"才會合你意,好似香 ...

咁一定有立場先會討論,我不認為家課係邪惡,問題係有冇需要人人做一樣咁多,定係可以弱科做多d,已應付到嘅可做少d。

冇資源出國升學,對孩子學習期望,就係希望佢保持學習熱誠和興趣,按能力升中。

mcl203 發表於 19-1-24 23:36

但有無諗過呢D強迫性預習為乜?默書就係測考,強迫佢地抄一次,再去取高分,取 ...
一般津校/官校我諗10間有9間都要抄啦, 好彩我地中默唔駛抄, 剩係每課抄詞語, 不過詞語都係默書的一部分, 好彩課文唔駛抄.

我唔知抄寫作用大不大, 但我仔英強中弱, 你比我選擇我都會寧願佢要抄中文詞語.  英文就真係抄/唔抄對佢都無分別, 因為佢抄/唔抄英默都高分.  

我仔又試過, 常識堂傾計, 老師罰佢抄課後大總結, 到考試前我同佢溫書, 發覺佢有罰抄過的課文好熟悉, 唔駛點溫都識, 我仲同佢講笑, 話叫佢常識科個老師罰佢抄多幾課, 佢比我激死.  
希望每天開心渡過 ;-)

mcl203 發表於 19-1-24 23:36

但有無諗過呢D強迫性預習為乜?默書就係測考,強迫佢地抄一次,再去取高分,取 ...
咁默書同考試又唔同, 默書你願意乖乖溫晒佢, 100分都應該唔難, 但考試就算真係考前比份卷你做, 再考都唔會完全一樣, 要靈活運用喎!

Jessy 發表於 19-1-24 23:46
一般津校/官校我諗10間有9間都要抄啦, 好彩我地中默唔駛抄, 剩係每課抄詞語, 不過詞語都係默書的一部分, 好 ...

好老實,抄常識科嘅教學成效一定好過抄課文,除了識字仲可學埋常識內容。

抄中文書課文係最無聊(不是我學校),背默呢d課文就更無謂,用課文學過嘅字詞造新句子讀默,起碼可以學到個詞語其他用法,仲有用。

唔係一刀切反對抄寫和默書,但不要盲目地做。

Elenalan 發表於 19-1-24 23:55
好老實,抄常識科嘅教學成效一定好過抄課文,除了識字仲可學埋常識內容。

抄中文書課文係最無聊(不是我學 ...
背默真係最最最無聊, 至憎!!! 默漏一句都足以唔合格啦!!!

Elenalan 發表於 19-1-24 23:35
你問我,我就覺得評估(或叫測考)係需要,分數係一個較客觀標準去衡量教學成效,以及分辨學生能力因材施教 ...

同意,適合嘅評估係一個可量法學習成效其中一個方法。但香港家長有時真係太著重考試分數排名多於成效。

Jessy 發表於 19-1-24 23:55
咁默書同考試又唔同, 默書你願意乖乖溫晒佢, 100分都應該唔難, 但考試就算真係考前比份卷你做, 再考都唔會 ...

咁都唔少小朋友乖乖溫完到默個時一片空白㗎  

Diversifyedu 發表於 19-1-25 00:01
咁都唔少小朋友乖乖溫完到默個時一片空白㗎
咁會不會係學校的程度跟本唔適合個小朋友?? 我聽過有D默書好深, 比幾課你溫, 溫完仲要幾課內容MIX & MATCH咁叫你默返出來.  

回覆樓主:

所謂嘅自主學習咪即係叫家長跟, 小朋友咁細, 揾圖片、寫心得、報告生活、睇片自學都要家長協助啦,自由選擇做定唔做,小朋友梗係揀咗玩㗎啦, 好多家長忙於揾食,根本理唔到個小朋友,到頭來先知道細佬乜都唔識,仲衰過多功課

回覆樓主:

我唔太反對背書及默書,所謂熟讀唐詩三百首,唔識寫都識抄,冇輸入根本冇得輸出,背嘅過程中其實係積累句子及語感,抄寫則熟記字形,但抄寫次數不宜太多, 一個詞語抄兩三次差唔多

Elenalan 發表於 19-1-24 23:12
呢個方法值得鼓勵! 我女靠平時reading自己拼音串字,暫時每次默書都滿分,咁為乜仲要每次做抄寫默 ...

贊成這方法!

舊年英文上學期無抄默書範圍,有一次默書多人低分,但仔得滿分,老師仍要全班抄下一次範圍,仔一邊抄一邊怨,呻到樹葉落,我都無唔合格,點解我要抄?

湘 發表於 19-2-16 08:56
我唔太反對背書及默書,所謂熟讀唐詩三百首,唔識寫都識抄,冇輸入根本冇得輸出,背嘅過程中其實係積累句子 ...

其實一般學校詞語抄幾多次?

仔學校詞語抄三次,有朋友話算少,也有朋友話算多

LeeCC 發表於 19-2-16 09:38
其實一般學校詞語抄幾多次?

仔學校詞語抄三次,有朋友話算少,也有朋友話算多

我女小一,每一個詞語抄三次, 每課大約五至九個詞語

回覆樓主:

我都贊成默書高分唔使抄書, 呢啲鼓勵好正面

回覆樓主:

如果功課量多的學校應減少默書和測驗。

湘 發表於 19-2-16 08:51
所謂嘅自主學習咪即係叫家長跟, 小朋友咁細, 揾圖片、寫心得、報告生活、睇片自學都要家長協助啦,自由選 ...

同意,仲要好多家長"頂爛市"做到d project 仲勁過畢業論文咁。
自主学習,分組project 依d,最好老師係課堂上guide住佢地討論呀,上網揾資料,咁先係教學架嘛。
‹ 上一主題|下一主題