用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 小一統一派位 改革低小測考安排助學生減壓的Happy Scho ...
go

小一統一派位 改革低小測考安排助學生減壓的Happy School [複製鏈接]

愈來愈多小學亦為了減輕學童壓力,調整小一測考安排。

小一統一派位(俗稱「大抽獎」)將於1月27日前要交表,家長都要費盡心機為小朋友選報心儀小學。近年部分家長擔憂小學催谷學業的文化令孩子過分受壓,紛紛尋找「Happy School」,而事實上,愈來愈多小學亦為了減輕學童壓力,調整小一測考安排,取消或減少測考次數,並調整功課數量,為學生和家長減壓。

升上小一除了要面對新環境、新老師和新同學,還要適應學業和考試制度,對小一生來說實屬不易。TOPick根據小學學校網頁及小學概覽,整理出部分已改革小一、二測考及功課安排的學校,讓家長在小一統一派位交表前,參考多一個考慮因素。

基督教宣道會宣基小學(坪石) (校網:46)

小一、二不設總結性評估模式的「測考」,以進展性評估(持續)評估學生的學習表現,定期讓學生、家長及教師了解學生的學習進程。

小三、四則以進展性評估(持續)及每年兩次總結性評估,幫助學生面對公開試和升中壓力。

基督教聖約教會堅樂第二小學 (校網:46)

小一上學期不設考試,採用進展性單元評估,並有進展性的生活技能、共通能力評估。

佛教慈敬學校 (校網:46)

小一設多元化進展性評估,不設考試;小二至小六維持3次測考,設不同模式的評估,包括紙筆評估、作評估、專題研習等。

另有多方參與評估,包括學生自評及互評、師評、家長評估等。此外,校方近年亦減少機械式的抄寫功課,增強學習的興趣。

香港潮商學校 (校網:11)

小一、二以遊戲式的闖關評估代替小測,學生會在學校大堂玩攤位遊戲。至於考試,小一全年及小二上學期均有安排讀卷。

功課政策方面,校方設免費課後小一至小二功課班;另每天中、英、數、常主科課節,每科會預留15分鐘讓學生做功課,期望學生回家後每天用約30分鐘完成所有功課。

聖士提反女子中學附屬小學  (校網:11)

小一不設測考,以進展性評估檢視學生表現。

小二至小六各科的學習技能評估,除以測考形式進行外,亦參考學生的課業表現及課堂表現,以回饋學習。

天主教總堂區學校  (校網:11)

小一及小二採用進展性評估,並以描述式學習報告記錄學生學習進展。

其他各級定期以紙筆測考評估學生學業進度。各級學生透過平時習作、電子學習平台、專題研習及學習歷程檔案,以瞭解學習表現。

仁濟醫院陳耀星小學  (校網:95)

小一上學期不設計分考試,採用自我、互評及同儕評估;設生活技能及多元化實作評量,並有進展性評估和閱讀歷程評估,其他級別則每年有4次考試。

聖文德天主教小學 (校網:45)

小一不設考試,全校不設常規測驗,各學科會因應學習進度進行進展性評估,包括說話匯報、專題報告等評核學生成績。學校於期終時向學生派發學科學習評估報告。

聖公會主風小學 (校網:91)

小一上學期不設考試,以進展性評估取代,讓學生適應小學生活。

而一至六年級的常識科、宗教科及視覺藝術科均以知識、態度及技能等範疇來評估學生。

香港青年協會李兆基小學 (校網:72)

小一、二不設測考;小三、四兩次考試;小五、六全年兩測兩考。

校方重視持續及多元化的進展性評估,包括課堂活動、單元評估、學業/非學業獎勵計劃等。學生以學生手冊進行自評及供家長進行評核。

5    0    0    0

回覆樓主:

其實唔測唔考,多左進評同有測考有咩分別?

回覆 小儀皇后 的帖子

進展性評估唔一定係做卷, 可以係口述, 繪畫甚至小實驗, 對小一生寫字和認字要求無咁高.

測考係按學期階段性, 評估係每課做, 壓力亦不相同.

醒目開學勳章 王國長老

Diversifyedu 發表於 19-1-24 09:48
回覆 小儀皇后 的帖子

進展性評估唔一定係做卷, 可以係口述, 繪畫甚至小實驗, 對小一生寫字和認字要求無咁 ...

嗯.....同意,但亦不排除有學校扮輕鬆(至少我知道有,不在文章list中)

但如果完全無測考, 好難知道個小朋友實際的進度和能力.

回覆 Felix223 的帖子

起初我都有同樣疑問, 但你試想想, 大人返工都唔會有測考, 上司都可以以工作表現評估能力.
同樣道理, 老師亦可跟據評估 / 課堂表現去觀察學生能力和進度.

Diversifyedu 發表於 19-1-24 10:24

起初我都有同樣疑問, 但你試想想, 大人返工都唔會有測考, 上司都可以以工作表現評估 ...
兩睇, 有測考, 可以知邊方面有問題, 家長可以作出相對的改善. 反而平日功課量唔好太過量就更好.

明白, 所以都係小一二先冇測考

測考唔係問題, 對小朋友黎講都係幾日要o係堂上寫多少少字, 唔會有咩壓力, 有壓力都係來自家長。

反而功課量真係應該彈性處理。既然學校已有堂課, 我認為家課可以optional自選做定唔做。如果學生成績達標(e.g. 80 or 90分以上), 係咪可以俾家長決定有需要先做家課? 我相信每個孩子發展唔同, 唔信同一份功課都切合所有學生需要。

Elenalan 發表於 19-1-24 11:14
測考唔係問題, 對小朋友黎講都係幾日要o係堂上寫多少少字, 唔會有咩壓力, 有壓力都係來自家長。

反而功課 ...

雞蛋原理,咁係唔做功課先 定 測考攞8-90分先?~~~

Felix223 發表於 19-1-24 10:28
兩睇, 有測考, 可以知邊方面有問題, 家長可以作出相對的改善. 反而平日功課量唔好太過量就更好.
...

我哋當年間小學都係P1-2無考試,有評估,講來講去咪又係考試。係輕鬆學習既叫乜都得,唔使由收生角度去做包裝~~~

HK-MAN    發表於 19-1-28 16:13

mcl203 發表於 19-1-24 12:04
我哋當年間小學都係P1-2無考試,有評估,講來講去咪又係考試。係輕鬆學習既叫乜都得,唔使由收生角度去做 ...
呢D 評估其實仲壓力大, 因為多時唔知幾時, 可能要時時keep 住作戰狀態 !

mcl203 發表於 19-1-24 12:01
雞蛋原理,咁係唔做功課先 定 測考攞8-90分先?~~~

學校有堂課(compulsory), 家課可optional, 覺得有需要先做。
自主學習, 家長參與監察學習成效, 如果評估後, 邊科唔達標, 可以個別科目恢復做家課, 直到達標, 又可以optional揀做定係唔做。

Felix223 發表於 19-1-24 12:07
呢D 評估其實仲壓力大, 因為多時唔知幾時, 可能要時時keep 住作戰狀態 !
...

我地果間有時間表架,考試日期~~~

Elenalan 發表於 19-1-24 12:08
學校有堂課(compulsory), 家課可optional, 覺得有需要先做。
自主學習, 家長參與監察學習成效, 如果評估後 ...

達標原理都係雞旦原理,P2達標唔等於佢識P3野,P3唔達標先做番P3全年功課?~~~

Felix223 發表於 19-1-24 12:07
...

我舉手舉埋腳贊成所有評估測考都應該突擊進行, 唔好俾家長預先知道幾時考然後chur死d細路。

mcl203 發表於 19-1-24 12:11
達標原理都係雞旦原理,P2達標唔等於佢識P3野,P3唔達標先做番P3全年功課?~~~
...

所以咪要持續評估(唔係一年一次, 可以monthly, 以小測或堂課表現去評估), 每次評估後達標可以俾家長決定是否做家課。
情況同外補一樣, 唔應該有「人補我補」o既心態。

同樣, 如果可以自決做唔做家課, 有d家長係「唔做就蝕」o既心態, 可以繼續做。覺得冇需要, 可以free up時間俾孩子發展其他方面。

Elenalan 發表於 19-1-24 12:22
所以咪要持續評估(唔係一年一次, 可以monthly, 以小測或堂課表現去評估), 每次評估後達標可以俾家長決定是 ...

我講既野,係出現於一間傳統小學,傳統文化係輕鬆系列數拾年,無論任何形式既測考,都可以係無壓力既,唔使刻意出包裝紙,成績一樣可以好好。校長當年有提,我地係唔谷既,部分老師亦有提,唔贊成補習,但現實係大部分家長都係行補習路,所以,用乜包裝紙都無用,學校真正會行既辦學理念和家長是否配合才最重要~~~

Elenalan 發表於 19-1-24 12:13
我舉手舉埋腳贊成所有評估測考都應該突擊進行, 唔好俾家長預先知道幾時考然後chur死d細路。
...

咁一定有d家長無時無刻chur 爆d細路,有定時測考始終係好事,平日有溫書,應付測考可以比較輕鬆,適量的功課可以比小朋友冇咁hea,我意思係適量。

Felix223 發表於 19-1-24 12:35
咁一定有d家長無時無刻chur 爆d細路,有定時測考始終係好事,平日有溫書,應付測考可以比較輕鬆,適量的功 ...

無時間表既負面效應係谷足7x24~~~

例子,小朋友當年Oral Test or Music Test,無安排先後,學生準備足1-2星期~~~

‹ 上一主題|下一主題