用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 精英運動員
樓主: ilyrd
go

精英運動員

其實我對為了考好DSE 而去排隊補習(有些人說聽真人補習老師講又要排隊、想坐前又要排隊)這些現象很反感,那些名師亦古古怪怪……如小朋友有興趣、有能力去發展運動,似乎好過去排隊、補習。

GreenMaDad 發表於 19-1-23 10:30
其實我對為了考好DSE 而去排隊補習(有些人說聽真人補習老師講又要排隊、想坐前又要排隊)這些現象很反感,那 ...

以運動音樂或其他多元技能入學,要成績非常頂尖,其實好困難。考好DSE,相對簡單直接得多。

GreenMaDad 發表於 19-1-23 10:30
其實我對為了考好DSE 而去排隊補習(有些人說聽真人補習老師講又要排隊、想坐前又要排隊)這些現象很反感,那 ...
我又咁睇,補唔補呢班天王,睇人啦,目的又係咩.DSE本身就係鬥邊個係考試機器更機器,呢班天王咪另你更機器囉.如JustAparent講,體藝入大學要好頂尖個幾個,重難過考夠DSE分入神科啦.

精英運動員每日早晚夾埋要操至少4個鐘, 長假期仲要去海外習訓, 比FULL TIME讀書的人少很多很多時間在學業上, 如果考出來只係少幾分, 你話邊個能力高D?

NeoMom 發表於 19-1-23 14:53
精英運動員每日早晚夾埋要操至少4個鐘, 長假期仲要去海外習訓, 比FULL TIME讀書的人少很多很多時間在學業上 ...

少幾多分才合理呢?

JustAParent 發表於 19-1-23 17:26
少幾多分才合理呢?
個個CASE唔同不能一概而論

回覆樓主

香港多元發展相信是香港之福。。。

精英運動員入學計劃,優惠相信是吸引多些運動員投入訓練,亦希望日後可以為港爭光。。。如世界大學生運動會、亞運等。。。

牙醫多手作仔功夫,相對手作技巧也多,相差五、六分換取一些持拍、持運動裝備如劍、曲棍球捧等的多年練成的手感,估計這這精英運動員更加得心應手。。。

何況大學要畢業,大家也要相信專家把關,全球排行第一得來不易,不會自毀長城的。。。

NeoMom 發表於 19-1-23 14:53
精英運動員每日早晚夾埋要操至少4個鐘, 長假期仲要去海外習訓, 比FULL TIME讀書的人少很多很多時間在學業上 ...
我都覺得又要顧DSE又要訓練,其實真係好難!如果只係少幾分,不算太差。或者倒轉諗,如果那些學生唔洗顧住運動,相信DES出來應該會更好。

可樂fan 發表於 19-1-24 00:18
我都覺得又要顧DSE又要訓練,其實真係好難!如果只係少幾分,不算太差。或者倒轉諗,如果那些學生唔洗顧住 ...
所以有部份同學因為體育項目未能去到前列,最後上中四後便放棄,全程投入考公開試.最怕是两頭唔到岸,亦大有人在.家長同學生都真係要開會傾下.

Lingcheung 發表於 19-1-23 09:35
我近日都諗緊玩運動的中學生的出路.  阿仔係某個項目的青年軍, 日練夜練, 有無影響成績, 剛升中學, 未知.   ...

只要入到香港體育學院(HKSI)精英運動員的行列,就有專人指路,HKSI運動員事務部在教練的推荐下,會貼身跟進。

閣下孩子是哪項目青年軍?先決條件:亞運會及/或奧運會項目。還有,香港體育學院運動員綜合教育計劃,現有27間中學參與,運動員有運動獎學金、功課輔導,及為運動員度身訂造訓練、升學及就業計劃。

閣下孩子雖仍在初中階段,各大學各科收生條件言之尚早。但其實每個項目什麼運動員可當HKSI 精英運動員完全有往績可尋。可以問問同項目師兄師姐,看有否有人成功得到HKSI這方面支援。若有的話就好辦事,可以在體育方面盡力發展。若從未有人試過,恐怕就難矣!

ilyrd    發表於 19-1-24 10:12

Activehealth 發表於 19-1-24 09:49
只要入到香港體育學院(HKSI)精英運動員的行列,就有專人指路,HKSI運動員事務部在教練的推荐下,會貼身跟 ...
女拔同協恩都係友好名單內,所以運動叻唔介意直資,真係要入呢两間.

ilyrd 發表於 19-1-24 10:20
女拔同協恩都係友好名單內,所以運動叻唔介意直資,真係要入呢两間.

係啊!

仲有英基ESF中學都喺裡面,ESF 好鼓勵學生當運動員,支援好好!

重有下面4間:24. 天水圍循道衛理中學.
25. 東華三院黄鳳翎中學
26. 西島中學
27. 仁濟醫院王華湘中學

回覆 Activehealth 的帖子

多謝你詳盡的回覆, 早排我都有機會聽過體院的講座,精英運動員計劃我都略知一二,所以一早知道阿仔所玩的項目不是 其中一項精英運動, 盡管呢一項是香港一項很熱門的運動, 相信你是行家, 應該不難估到係邊一類

認同你所講, 初中真係言之尚早,要比小朋友想清楚自己的路.教練, 家長才可以配合 ,幸好小兒就讀你文中提及27間中學之一, 校方一向好支持學生發展不同的興趣. 所以我都會放心,現在比時間小兒自己再想一想, 叫佢加油和比心機玩下, 中學生活其實是多采多姿, 不是只有讀書

可樂fan 發表於 19-1-24 00:18
我都覺得又要顧DSE又要訓練,其實真係好難!如果只係少幾分,不算太差。或者倒轉諗,如果那些學生唔洗顧住 ...
唔單只咁, 我覺得如果只能夠100%專注學業才考到好成績好打有限, 大學生活甚至出來做事都要multitask, 精英運動員如果學業成績不錯, 將來的發展應該較只讀書的人好

Lingcheung 發表於 19-1-24 10:42
回覆 Activehealth 的帖子

多謝你詳盡的回覆, 早排我都有機會聽過體院的講座,精英運動員計劃我都略知一二, ...
我估你講足球或籃球.可能呢两項都未有運動員達到亞洲或世界级!!我估啫,要問專家

回覆 NeoMom 的帖子

運動出色的人, 做其他範疇都不會太差, 場上比賽中, 要係短時間作上反應而取勝, 體力, 腦力缺一不可

回覆 ilyrd 的帖子

點解不係, 真係要行家先知...  
留意一下,「A 級」及「B 級」支援精英體育項目中, 只有 "七人欖球" 係隊制項目

回覆 Lingcheung 的帖子

這也要看是哪類型運動吧.

GreenMaDad 發表於 19-1-23 08:59
應該大部份人都同意考試高分不代表出來做事會做得好,其實現在很多大公司請大學畢業生還會問他們中學時有什 ...

我記得dse的考生就算夠分,或好高分,都要睇課外野,因為考官從而睇佢地性格,興趣,夠唔夠應付壓力等等……,先會决定收唔收考生
:-D :-?