用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 擇校問題:APS/CKY/PKC
樓主: yukibabies
go

擇校問題:APS/CKY/PKC   [複製鏈接]

mcl203 發表於 19-12-14 14:43
保證,但要附合錄取條件~~~

咁呢個當然要努力先可以啦!

DengCK 發表於 19-12-14 18:57
如果考到CKY,想不到放棄的理由。小朋友考到,如果經濟不是考慮因素,不會因為行政原因而要犧牲他放棄一間 ...

但CKY要父母幫手做project ,而且冇課本要靠小朋友閱讀搵資料,我怕我成日要係咁叫佢(emoji)書(emoji)書(emoji)書

siupekchu 發表於 19-12-14 14:26
Pkc 保證升外國大學

PKC開辦日既IFY只能保証達標後可直升NCUK聯盟中既大學(約2X間)。
要讀IFY,要S4時IGCSE達到某一成績先得,呢個係NCUK對PKC既收生要求。
因為NCUK既IFY通常係俾已滿18歲而又中學畢業既學生去讀既短期課程(最短只需半年,通常只需讀一年)
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 19-12-19 08:40
PKC開辦日既IFY只能保証達標後可直升NCUK聯盟中既大學(約2X間)。
要讀IFY,要S4時IGCSE達到某一成績先得 ...
我所知佢同AL分別不大,包括分數也對等,一樣可報各大學,包括本地的。最大分別係佢背後有一批大學願意提供保證取錄,AL冇。

sunflower2000 發表於 19-12-19 14:00
我所知佢同AL分別不大,包括分數也對等,一樣可報各大學,包括本地的。最大分別係佢背後有一批大學願意提供 ...

GCE AL資歷全英國以至全世界通行,NCUK個IFY呢?

至少UCAS都無為佢既資歷同GCE AL整個成績對照,係咪真係有廣泛認受性呢?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 19-12-19 14:05

至少UCAS都無為佢既資歷同GCE AL整個成績對照,係咪真係 ...

由#140今年IFY升學結果來睇,可入香港中大,科大,城大等以及英國排世界前一百既大學.而且每個學生都起碼有兩個offer,据闻來緊多左唔少學生讀.

hkpapa852 發表於 19-12-19 14:05

至少UCAS都無為佢既資歷同GCE AL整個成績對照,係咪真係 ...
我所知一樣廣泛認受,分別不太大。

sunflower2000 發表於 19-12-19 14:00
我所知佢同AL分別不大,包括分數也對等,一樣可報各大學,包括本地的。最大分別係佢背後有一批大學願意提供 ...

NCUK網頁有個IFY同AL及IB對照表

https://www.ncuk.ac.uk/wp-content/uploads/2018/10/NCUK-IFY-Grade-Equivalency.pdf

Poyau 發表於 19-12-19 20:35
NCUK網頁有個IFY同AL及IB對照表

https://www.ncuk.ac.uk/wp-content/uploads/2018/10/NCUK-IFY-Grade-Equ ...

想入英國既大學,梗係要睇UCAS既要求同成績對照

hkpapa852 發表於 19-12-19 20:44
想入英國要既大學,梗係要睇UCAS既要求同成績對照

見IFY第2欄寫Points無UCAS Tariff
即係NCUK嘅大學畀IFY同AL同分
但其他大學無UCAS參考要自行決定?

Poyau 發表於 19-12-19 20:52

見IFY第2欄寫Points無UCAS Tariff

其實香港D大學真係蠢,應該學人地咁同中學夾份攪D大學先修課程,讀完後可直升去指定課程。咁又多條財路兼收少D JUPAS既學生,夾高JUPAS收生分數。

梗係培僑,資源無限,水喉強勁,兩個同一間學校,跟功課都易d。宣道學術深,一定要父母或補習老師跟學術。cky 無大水喉,要經常籌錢,但小孩學習糸開心嘅。

hkpapa852 發表於 19-12-20 11:46
其實香港D大學真係蠢,應該學人地咁同中學夾份攪D大學先修課程,讀完後可直升去指定課程。咁又多條財路兼 ...

肥水不流别人田

Kafather 發表於 19-12-16 09:35
Of coz Cky, Amazing IB result, 仲要唔係精英制
ESF 成績是否一般

般, 但又見小學好多爭住讀

Sing13 發表於 19-1-26 19:59
全港ib成績比較

李寶X 我以為好勁, 但看IB 成績原來中游

hippoo 發表於 19-12-20 16:18

如只看成績,应考慮平均分最高幾間直資。如選校只須看平均成績,就簡單好多

poonseelai 發表於 19-12-20 18:42

如只看成績,应考慮平均分最高幾間直資。如選校只須看 ...

雖然我經常用成績去評價學校,但李寶椿絕對唔係一間可以用成績去衡量既學府

hkpapa852 發表於 19-12-21 11:54
雖然我經常用成績去評價學校,但李寶椿絕對唔係一間可以用成績去衡量既學府
...

明嘅会明,唔明嘅點講都唔会明

hippoo 發表於 19-12-20 16:18

亞洲/香港IB學校成績強平均分高
放眼世界 這成績係全球頭幾個%

https://www.ib-schools.com/page.asp?t=Global-Top-50
‹ 上一主題|下一主題