用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 擇校問題:APS/CKY/PKC
樓主: yukibabies
go

擇校問題:APS/CKY/PKC   [複製鏈接]

回覆樓主

全港ib成績比較

Sing13 發表於 19-1-26 19:59
全港ib成績比較
CKY2017只有64人考IB,其他的學生呢?

yukibabies 發表於 19-1-26 01:46
多謝你的意見。

認同你所講一起成長是很美好的回憶。但我會更注重他們個人的發展,他們是獨立的個體,應 ...
你有沒有問過兩個孩子是想同校,還是想分開讀?
從你的回覆看來,你已經選擇了,那你問人意見也只不過是支持你自己的決定罷了。

Sing13 發表於 19-1-26 19:59
全港ib成績比較

fadgare 發表於 19-1-26 21:56

點解冇SSC?

美美羊 發表於 19-1-26 21:47

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3670838

Lindytiger 發表於 19-1-26 22:25
點解冇SSC?

sorry I don't know.

我諗放棄CKY只有一個原因,就係經濟考慮。如果經濟應付到,CKY會是我的選擇。
我仔正讀Cky year1 ,當年放棄了兩私一直不錯的offer,就是為了孩子的長遠及全面的發展。
一個學期已過去,證明自己並無選擇錯,我仔返學非常之開心,非常投入學校生活,沒有追功課考試測驗操卷的壓力,有足夠時間用來做閱讀,是真正的閱讀,不需要作無謂的閱讀報告,亦有時間發展小朋友自己的興趣。
剛剛過去的家長日,我們見了老師和班主任,他們沒有排名次,亦沒有分數,只有一個等級,就算是考試試卷全對,都只有一個"meeting the expectation” 的評級,要攞到更好的等級,仲要睇埋平時上堂嘅表現和參與,所以唔需要似傳統學校為咗半分1分競爭做學霸,要鬥學得深寫得快。在CKY要進步最大嘅敵人就係自己,因為學校希望小朋友嘅發展係非常全面,真真正正嘅均衡全人教育,每一科除咗睇佢學術表現之外,仲會着重小朋友嘅課堂參與,自理能力,責任感,社交能力,平時課堂的presentation,甚至小組討論的課堂表現,老師都會評估及指出可以改善的地方,重點並唔係你要識晒點樣答啲卷或者考試技巧,而係點樣培養小朋友嘅性格發展,正確學習態度及自發的學習興趣,這些我們覺得是終身學習的重要基石。

至於另外兩間學校,我並不太了解,看看其他用家的分享,祝你兩位小朋友無論最終入讀邊間學校都可以愉快學習

Hopeforb 發表於 19-1-26 22:52
我諗放棄CKY只有一個原因,就係經濟考慮。如果經濟應付到,CKY會是我的選擇。
我仔正讀Cky year1 ,當年放棄 ...

謝謝你的詳細用家分享。CKY的教學模式確實很吸引,也很適合小兒性格,亦打算黎緊三月去開放日再深入了解一下。

美美羊 發表於 19-1-26 21:52
你有沒有問過兩個孩子是想同校,還是想分開讀?
從你的回覆看來,你已經選擇了,那你問人意見也只不過是支 ...

有同佢地講個大概情況,佢地都無乜所謂。我們沒有升小經驗,現階段主要想收集多些學校資訊和聆聽各方面意見,然後有了最合適的選擇,並盡快放位。

yukibabies 發表於 19-1-27 18:36
有同佢地講個大概情況,佢地都無乜所謂。我們沒有升小經驗,現階段主要想收集多些學校資訊和聆聽各方面意 ...
讀cKY,英文會強,中文數學會弱少少,也要想遠少少人生目標。

fadgare 發表於 19-1-26 21:56

相信你是家長,校網已經有最新統計。平均分也高了少少

yukibabies 發表於 19-1-27 18:23
謝謝你的詳細用家分享。CKY的教學模式確實很吸引,也很適合小兒性格,亦打算黎緊三月去開放日再深入了解一 ...

提提你,去六樓看看貼出來的文章,也可以看看課室內的功課及布板

樓主你是否會試下求位或至少問下CKY 和APS為何不收另一個? 或許遲D 會call waiting?

回覆樓主

除非好肯定完全冇經濟壓力(12年私校加學費+出國留學),你2個小孩亦不可能只預留錢比CKY果個出國,咁非CKY果個如果12年後也想出國你可以拒絕嗎?CKY同PK 之間我會揀PK, PK 對將來本地和海外升大學都有很大支援,升學遠景並不遜於CKY

我當年一有PK offer 即放SFA,APS KTS等冇去in, 幾年後睇返轉頭,眼見同屋苑的APS鄰居排山倒海的安排中英數補習樂團校隊等等操練,是絶對需要一個健壯可靠的大人全程去跟足6年,你要肯定有足夠人力資源同時並沒有忽略另一個

美美羊 發表於 19-1-26 21:47

考完GCSE後走了

nk88 發表於 19-2-1 03:58
樓主你是否會試下求位或至少問下CKY 和APS為何不收另一個? 或許遲D 會call waiting?

多謝建議。相信學校的學位分配是公平、謹慎的,不會去刻意求位。

Ocean419 發表於 19-2-1 07:36
除非好肯定完全冇經濟壓力(12年私校加學費+出國留學),你2個小孩亦不可能只預留錢比CKY果個出國,咁非CKY ...

是的,分開讀日後會有分歧,如讀培僑各方面則比較均衡,我會加以考慮,謝謝。

識人2兄弟培僑
最近哥哥好叻, 考左去仁立升中.
培僑未必系最好, 但一定唔差.
CKY就一定要諗出國多,培僑仲可以上本地U.
CKY都可能要無壓力下補術科~

garygary13 發表於 19-2-25 18:32
識人2兄弟培僑
最近哥哥好叻, 考左去仁立升中.
培僑未必系最好, 但一定唔差.

CKY 有5-6成畢業生升讀本地大學,都唔一定要出國
‹ 上一主題|下一主題