用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 擇校問題:APS/CKY/PKC
樓主: yukibabies
go

擇校問題:APS/CKY/PKC   [複製鏈接]

karina119 發表於 19-1-24 16:46
比我會揀的話,1個我會揀CKY ,始終CKY 想轉PKC 會易過PKC 考去CKY...而且CKY 相對難考D,收得你個小朋友都 ...

CKY和PKC每年插班位都好少,亦沒有聽說會優先弟妹,所以唔會預插班的可能

畢竟小朋友仲細,真睇唔出係咪可以應付到宣道咁谷呢(聽人講過讀宣道一點兒也不輕鬆)

Sing13 發表於 19-1-25 10:52
如果家長唔需要考慮學費,CKY可以考IB,有優勝之處.

但如果要考慮學費,PKC和CKY每年學費相差五萬幾至七萬幾 ...

多謝你的意見。學費差距大是事實,已有卑人講過會唔公平

美美羊 發表於 19-1-25 13:34
孖仔在一起成長,一起面對事情,擁有相同的回憶,將來兄弟情會深厚些。我們去reunion,不也是想跟老同學見 ...

多謝你的意見。

認同你所講一起成長是很美好的回憶。但我會更注重他們個人的發展,他們是獨立的個體,應有自己的朋友圈和合適自己的發展空間。

他們現在時有依賴和模仿對方的表現,適當的分開有各自空間也未嘗不可。即使最後選讀同一間學校,也是要分開班讀的。

little_kid 發表於 19-1-25 20:53
學費是考慮因素嗎?CKY學費貴,讀APS都唔平. 讀APS要在外學樂器,報考级找人伴奏,費用都唔平。而且同學爭 ...

謝謝資訊,學費也會考慮埋的

yukibabies 發表於 19-1-26 01:25
CKY和PKC每年插班位都好少,亦沒有聽說會優先弟妹,所以唔會預插班的可能

畢竟小朋友仲細,真睇唔出係咪 ...
純粹分享APS,讓你了解更多,其實其實宣小並不如外界傳聞的谷,起碼初小是一點也唔谷,
小兒今年小三,三年來鮮有功課拿回家做,
大部分時間在學校內完成,長假期間,也不會派功課,
只有少量閲讀報告。
一年三個學段,考試三次,但黙書一學段才黙3-4次。
每次考試範圍唔多。考試期間阿仔仍然煲小說,落街打波。
APS讀初小比一些津校還要舒服。
惟一要留意就是,小朋友一定要學樂器
希望幫到你。

IYY    發表於 19-1-26 11:06

JC_mami 發表於 19-1-26 08:47
純粹分享APS,讓你了解更多,其實其實宣小並不如外界傳聞的谷,起碼初小是一點也唔谷,
小兒今年小三,三年 ...

謝謝分享,想問老師關顧度高嗎?老師平時教學方法嚴格嗎?一班有42人,中游分子會隱形嗎?如對需要鼓勵度高的小朋友,合適嗎?

ePanda 發表於 19-1-26 10:39
謝謝分享,想問老師關顧度高嗎?老師平時教學方法嚴格嗎?一班有42人,中游分子會隱形嗎?如對需要鼓勵度 ...
關顧度我覺得可以,早前阿仔因家事有些唔開心,老師也有致電給我。至於教學方法算嚴吧!小朋友要跟學校那套方法。
阿仔算中上,唔覺佢隱形。
不過始終大班,如果有需要特別照顧就未必有。

JC_mami 發表於 19-1-26 10:57
關顧度我覺得可以,早前阿仔因家事有些唔開心,老師也有致電給我。至於教學方法算嚴吧!小朋友要跟學校那套 ...

Thank you so much

JC_mami 發表於 19-1-26 08:47
小兒今年小三,三年 ...

朋友個小朋友數學比較弱,加上樂器要趕考級進度,所以都讀得辛苦。

Lindytiger 發表於 19-1-26 11:20
朋友個小朋友數學比較弱,加上樂器要趕考級進度,所以都讀得辛苦。
...

學校有規定幾年級考幾級嗎?

fadgare 發表於 19-1-26 11:51
學校有規定幾年級考幾級嗎?

我唔知,不過佢三年級已經考五級樂理同埋樂器六級。

yukibabies 發表於 19-1-26 01:46
多謝你的意見。

認同你所講一起成長是很美好的回憶。但我會更注重他們個人的發展,他們是獨立的個體,應 ...

呢樣真係唔駛擔心,兩個小朋友就算同校都是獨立個體。兩個小朋友讀同一間學校,家長同小朋友都舒服好多,時間好用好多,家長亦可以更投入學校義工工作。我前年都為左兩個小朋友可以同校放左德望,我地而家termbreak 可以一齊去旅行,平日又唔需要趕功課(因一條龍)加上我地住在學校同區,基本上所有安排都可以更易掌握。需則話錢唔係太大分別(可能私幼都比開呢d數),但pkc 同cky 學費都有段距離,兩名小朋友加埋可能差一萬一個月。如果比開二千五,你要我比七千我一定唔濟,我覺得入左pkc 真係好難再轉去cky 或其他私校,番唔到轉頭,因實在太舒服。

回覆 fadgare 的帖子

其實學校沒規定考級的進度,不過見小朋友能力應付到,就讓他去考,小兒正在學鋼琴和管樂。
因為有樂團訓練,音樂掌握得比較快

JC_mami 發表於 19-1-26 12:46
回覆 fadgare 的帖子

其實學校沒規定考級的進度,不過見小朋友能力應付到,就讓他去考,小兒正在學鋼琴和 ...

ok thanks. 感覺普遍學生音樂水平頗高, 會有壓力嗎?

fadgare 發表於 19-1-26 12:48
ok thanks. 感覺普遍學生音樂水平頗高, 會有壓力嗎?
小兒本身對音樂有興趣,他自動會練習,加上自幼有習琴,所以他沒有壓力,反而學校俾機會發揮,還加強了他的自信心。
所以好睇小朋友是否適合學校。

JC_mami 發表於 19-1-26 12:59
小兒本身對音樂有興趣,他自動會練習,加上自幼有習琴,所以他沒有壓力,反而學校俾機會發揮,還加強了他的 ...

說得很對, 謝謝

JC_mami 發表於 19-1-26 12:59
小兒本身對音樂有興趣,他自動會練習,加上自幼有習琴,所以他沒有壓力,反而學校俾機會發揮,還加強了他的 ...

貴校樂團水平的確高,家長們定必投放好多資源,高手雲集,小朋友自覺練習同享受音樂真係好重要。

有辦法一定全力爭取兩個一齊CKY, 同另兩間完全唔同檔次。

thvicny 發表於 19-1-26 17:00
有辦法一定全力爭取兩個一齊CKY, 同另兩間完全唔同檔次。
識人放cky讀另外兩間之一。

回覆樓主

我個仔都有考 CKY , 不過考唔到,朋友有小朋友讀緊,返學十分開心,可能個人性格問題,佢小朋友比較活潑丶主動,所以很適合活動教學,如果俾我個仔考到 CKY ,我一定唔捨得放
‹ 上一主題|下一主題