用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 擇校問題:APS/CKY/PKC
樓主: yukibabies
go

擇校問題:APS/CKY/PKC   [複製鏈接]

回覆樓主

我覺得可以首先分別問吓兩個小朋友
1. 自己最鍾意邊間學校
2. 想唔想一齊讀同一間學校
聽完佢哋點講再決定

如果俾我就會一個讀 CKY , 另一個就睇佢性格,谷得嘅就 APS , 唔谷得嘅就 PKC

1998Ruby1998 發表於 19-1-23 16:25
回覆 yukibabies 的帖子

唔存在唔公平 wor,咁的確係一個考到一個考唔到,唯一唔公平在於學費(呢點小朋友 ...

cky都係12年,全港得真道係12年?
其實cky都唔係咁happy,好多時要家長跟。一個aps一個cky,樓主會跟得好辛苦。

如果唔介意紅底,當然一條龍比較有利及輕鬆。
如果樓主係戰鬥格,當然會算APS .
個人覺得cky 係最好,唔岩讀轉pk , 會易過pk 考cky .
有辣有唔辣。個人喜好。從小朋友角度選擇總不會錯

jojosesame 發表於 19-1-24 07:42
如果唔介意紅底,當然一條龍比較有利及輕鬆。
如果樓主係戰鬥格,當然會算APS .
個人覺得cky 係最好,唔岩 ...
pK的辦学团體雖然紅,其實學校紅的氣氛一啲都唔多!另cKy轉pK也相當難

回覆樓主:

如果我小朋友 一定揀cky, 可惜 嗰陣時考唔到,但識幾個朋友小朋友讀, 個個有讚冇彈, d 小朋友英語對答非常流利, 根本就係一間國際學校 而且IB成績又咁好, 未來社會只著重溝通 , 好嘅語境 絕對重要個成績  唯一考慮就是金錢, 12年學費都幾金
利申 :小朋友傳統名校

Kafather 發表於 19-1-24 11:19
如果我小朋友 一定揀cky, 可惜 嗰陣時考唔到,但識幾個朋友小朋友讀, 個個有讚冇彈, d 小朋友英語對答非常 ...

謝謝你的意見。CKY語境和學習模式我們也很喜歡,也適合小兒。而CKY將來出路必定出國較好,而另一個倘若讀傳統學校,應會留港升大。我們需考慮兩者差距產生的影響,當然還有cky年年加的學費。。

yukibabies 發表於 19-1-24 12:34
謝謝你的意見。CKY語境和學習模式我們也很喜歡,也適合小兒。而CKY將來出路必定出國較好,而另一個倘若讀 ...

你講得好啱, 上年ib成績, 有一半出國, 有一半喺香港讀大學, 好多讀神科

73662710 發表於 19-1-24 08:48
pK的辦学团體雖然紅,其實學校紅的氣氛一啲都唔多!另cKy轉pK也相當難

這點我也有了解過,能接受的。一但抉擇咗就唔想諗插班,難度很大

Kafather 發表於 19-1-24 12:37
你講得好啱, 上年ib成績, 有一半出國, 有一半喺香港讀大學, 好多讀神科
之前有人分享CKY不是個個可以考IB,有篩選。

回覆樓主:

比我會揀的話,1個我會揀CKY ,始終CKY 想轉PKC 會易過PKC 考去CKY...而且CKY 相對難考D,收得你個小朋友都應該是適合的。另一個就睇小朋友性格喇,始終宣道都谷D,小朋友谷得都可考慮,因為九龍城校網很不錯。

fadgare 發表於 19-1-24 12:46
之前有人分享CKY不是個個可以考IB,有篩選。

之前也有人解釋了CKY不是像其他神校篩選人考IB
其實差不多全部考IB

deco99 發表於 19-1-23 20:34
cky都係12年,全港得真道係12年?
其實cky都唔係咁happy,好多時要家長跟。一個aps一個cky,樓主會跟得好 ...

朋友小朋友讀真道
係十一年

如果家長唔需要考慮學費,CKY可以考IB,有優勝之處.

但如果要考慮學費,PKC和CKY每年學費相差五萬幾至七萬幾.
http://cky.edu.hk/admissions/school-fees/
https://www.puikiu.edu.hk/file.aspx?clid=166&atid=3363&lan=1

因為直資可以按學生人數拿政府錢,每人每年拿五萬幾到七萬幾,實際上學校用於小朋友既資源相差不大.
https://www.edb.gov.hk/attachmen ... ndex/dssrate_tc.pdf

每年五萬幾至七萬
既差額, 應該夠你小朋友每年暑假參加遊學團,環遊世界啦.

yukibabies 發表於 19-1-23 00:01
5歲多就要選擇一讀12年,我心裡沒底⋯且培僑沒有呈分,6年後如發覺不合適或考高一線,想跳出來也並非易事 ...
CKY都係一讀十二年,唔會出翻嚟。

孖仔在一起成長,一起面對事情,擁有相同的回憶,將來兄弟情會深厚些。我們去reunion,不也是想跟老同學見見面,傾下小時候一起成長的瑣事?那些年的回憶,能互相分享,是多美好的事情?很欣賞培橋,他們考慮埋你的家庭,一併將兩個也收了,學校是很細心,也很considerate。

好的家庭關係,就算有多少錢都買不到。

Sing13 發表於 19-1-25 10:52
如果家長唔需要考慮學費,CKY可以考IB,有優勝之處.

但如果要考慮學費,PKC和CKY每年學費相差五萬幾至七萬幾 ...

兩個小朋友讀12年:
CKY $2,000,000
PLK $720,000
都差好遠。

CKY有一半人出國讀大學,最好計埋呢條數。

美美羊 發表於 19-1-25 13:34
孖仔在一起成長,一起面對事情,擁有相同的回憶,將來兄弟情會深厚些。我們去reunion,不也是想跟老同學見 ...

說得很好

美美羊 發表於 19-1-25 15:43
兩個小朋友讀12年:
CKY $2,000,000
PLK $720,000

好奇一問,咁另一半呢?本地大學?Non-JUPAS?

haihaimom 發表於 19-1-25 18:59
好奇一問,咁另一半呢?本地大學?Non-JUPAS?

http://cky.edu.hk/wp-content/uploads/2018/09/University-Destination-Summary-Class-of-2018.pdf

yukibabies 發表於 19-1-22 15:29
一個有培僑和宣道,一個有培僑和蔡繼有,考慮緊以下擇校可能性:
a. 一個讀宣道,一個讀蔡繼有

學費是考慮因素嗎?CKY學費貴,讀APS都唔平. 讀APS要在外學樂器,報考级找人伴奏,費用都唔平。而且同學爭分好緊,高小精英班又分科精英。不但學生要谷得,家長也要谷得才好揀APS.
‹ 上一主題|下一主題