用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 擇校問題:APS/CKY/PKC
樓主: yukibabies
go

擇校問題:APS/CKY/PKC   [複製鏈接]

yukibabies 發表於 19-1-22 18:27
培僑在BK一直存在些爭議,認同你上面觀點,多謝你的意見

D 人講咩我不太清楚, 但去過簡介會, 感覺培僑校長是會為學生打算的人, 而今次也一併收了你孖b, 這種處理相比aps/cky也算是比較有人情味/ 識為一個家庭打算

yukibabies 發表於 19-1-22 15:29
一個有培僑和宣道,一個有培僑和蔡繼有,考慮緊以下擇校可能性:
a. 一個讀宣道,一個讀蔡繼有

a

回覆樓主:

一係等埋英華再諗?

培僑又好像比APS 同CKY 輸蝕吾少,如果支援不是問題(例如接送方面), 我會揀APS同CKY.
如果我有孖仔,我反而希望兩個好吾同,有吾同發展,比較無咁直接。

回覆樓主:

咁有得揀梗係APS同CKY喇,不過搞唔掂嘅話就冇辦法PKC都要硬食

sailormercury 發表於 19-1-22 18:50
如果家長有能力投入大量時間和心血不是問題(例如:是 full time mom), 及學費不是問題,我會選 APS and CK ...

你講得都啱,如果考到的是神校,確實係會易諗D

另一個CKY 1st in已止步,寫信無用的

多謝你的意見,我會好好考慮。

回覆樓主:

我會選A,2個不同個體

yukibabies 發表於 19-1-22 15:29
一個有培僑和宣道,一個有培僑和蔡繼有,考慮緊以下擇校可能性:
a. 一個讀宣道,一個讀蔡繼有

建議讀培僑,一定全家較為輕鬆自在。分開讀絕對不容易應付!

1162694sd 發表於 19-1-22 22:36
另外要考慮家長是否能同一時間能兼顧不同學校嘅課程,功課,測考。如小朋友本身係自動波做功課,溫習嘅,分 ...

確實,自覺性欠缺,平日功課我係1對1去跟的

yukibabies 發表於 19-1-22 23:07

確實,自覺性欠缺,平日功課我係1對1去跟的

回覆樓主:

如你嫌培僑不夠好咪升中再自行或考直資, 中學比較大個可分開發展, 進可攻退可守. APS也沒保證入最top, 好多係音樂排球入名中, 除非你認為cky是神校不捨得放棄

fadgare 發表於 19-1-22 23:30
如你嫌培僑不夠好咪升中再自行或考直資, 中學比較大個可分開發展, 進可攻退可守. APS也沒保證入最top, 好多 ...

5歲多就要選擇一讀12年,我心裡沒底⋯且培僑沒有呈分,6年後如發覺不合適或考高一線,想跳出來也並非易事,這是我所顧慮的

考慮CKY係其課程靈活,較適合小兒性格;
考慮APS係可以睇高一線,升中多些選擇。但家庭付出會多很多

各有利弊⋯

很感謝各位的寶貴意見

我是前兩年考小一的家長 對於這三間學校 我會選擇 cky或是apsl

點解唔一個 CKY,一個 PKC?

醒目開學勳章 貢獻勳章

yukibabies 發表於 19-1-23 00:01
5歲多就要選擇一讀12年,我心裡沒底⋯且培僑沒有呈分,6年後如發覺不合適或考高一線,想跳出來也並非易事 ...

無人叫你升中先走,唔適合嘅,就一是走咗啦!
另外,考其他直資唔睇呈分,好多中學自己亦對某d直資成績心中有數,所以唔需要太過擔心要轉走嘅問題,因為呢個問題同樣有機會响另外兩間學校發生, 大家平手!
恐龍家

回覆樓主

樓主要full time mom 嗎?
我小朋友讀緊APS,我覺得頭一年要家長input 唔少effort, 好似樂器班,prefer 有家長陪(唔知係咪種種學器都要),要做下project, 好似常識/science 要做報告加presentation 咁。學校又好有心,會夜晚搞d講座workshop俾家長,咁就唔駛特別請假。
我因返工,暫時照顧一個讀APS都仲可以,如果再加個讀另一間小學,自己就應該兼顧唔到。
所以,除了唸小朋友外,父母都唸下自己可以bear 到幾多。

回覆樓主:

PKC係唔錯嘅學校,中文英文都很著種藝術和表演,小朋友有好多機會發展興趣。唔呈分就無太大壓力追課程。而且學費都算平。
3間學校都距離好遠,諗下交通方唔方便。

小鼠 發表於 19-1-23 07:31
樓主要full time mom 嗎?
我小朋友讀緊APS,我覺得頭一年要家長input 唔少effort, 好似樂器班,prefer 有 ...

多謝你意見,讓我認識APS多一些。

我係ftm,未來小學幾年會一直跟進小朋友學習的(先生平日工作忙,預咗只有我一人先)。這樣的情況,我確實要了解清楚每間學校需要家長的輔助程度,加以考慮。

lucyplus 發表於 19-1-23 07:53
PKC係唔錯嘅學校,中文英文都很著種藝術和表演,小朋友有好多機會發展興趣。唔呈分就無太大壓力追課程。而 ...

是的,讀培僑係會輕鬆D

三間學校距離差不多,約半小時校車?
‹ 上一主題|下一主題