用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 擇校問題:APS/CKY/PKC
樓主: yukibabies
go

擇校問題:APS/CKY/PKC  

Sing13 發表於 19-12-14 17:56
IFY出路唔差,未必使用咁多錢讀IB.

謝謝分享
PKC 2019年IFY成績亮麗
A*: 80% A+: 100%

如果考到CKY,想不到放棄的理由。小朋友考到,如果經濟不是考慮因素,不會因為行政原因而要犧牲他放棄一間好學校。我個人認為,有呢個成績、環境、氣氛、壓力相對少,CKY係十分抵讀。

而且近年CKY讚學生都精挑細選,本人大膽假設其IB成績只會愈來愈好(而且睇返近年成績也確實如此)。

DengCK 發表於 19-12-14 18:57
如果考到CKY,想不到放棄的理由。小朋友考到,如果經濟不是考慮因素,不會因為行政原因而要犧牲他放棄一間 ...

CKY 2019年IB平均分全港排第4

siupekchu 發表於 19-12-14 14:43
Pkc
求學路沒有捷徑,小朋友還是小一階段,一些認受性比較小眾的升學途徑,唔需太早考慮。PKC本身環境,成績okay,不過我對IFY有保留。
可以參考EK之前的討論。

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3603513

關於IB和IFY課程
From Cambridge web site, IFY - International Foundation year:
"[size=1em]Foundation Year programmes

[size=13.199999809265137px]
Standalone Foundation Year programmes can provide appropriate preparation for some arts courses at the University of Cambridge. However, they're generally less appropriate for those making an application in the sciences. Prospective applicants are advised to consult a College admissions office at an early stage, providing full details of their Foundation Year programme, in order to ensure that it will be adequate to meet the requirements of the course they wish to study.

回覆樓主:

dse, ib, A level 是高中qualification, foundation year 並不是,我以為PKC 提供IFY 是為担心dse唔理想或者dse考試模式唔適合的同學仔留港多個選擇,唔係咩?我欣賞這做法,提供dse and ib, 我覺得似錦上添花多D

回覆樓主:

IB課程和認受性都好,只是太貴,特別是從細讀上去.
有能力既家庭,亦會考慮去外國讀中學還是在港讀IB.
的確唔需要考慮十二年後既課程,或者到時大部分直資都已開辦IB課程.

IB除了考試,也是train思考模式吧!香港課程太填鴨式

未來本地課程,必定更注重洗腦同國民教育,講中國點富強避重就輕,如果接受到咪Ok

回覆樓主:

Of coz Cky, Amazing IB result, 仲要唔係精英制

李大人 發表於 19-12-15 12:27
今次社會事件,政府未來都會着重中下階層年青人,lB本身對貧窮年青人不公平,估計未來政策會注重DSE,讓窮 ...

我一直都唔理解「lB本身對貧窮年青人不公平」呢個控訴。不細談 IB是否易過 DSE。讀 DSE 既又唔一定窮,一樣可以運用家庭資源搵個勁既、專門既補習。咁係咪又不公?我理解既不公係:我有更多更好既資源,但又要搵政府資助。

另外,八大整體 Jupas vs non Jupas 比例其實冇問題,一直都係咁上下水平。個話題從來只係三大神科收 non Jupas 比例提高,而 IB vs GCE 比例上升。我有幾個疑問:

1/ 要投訴既應該係 GCE 學生吧?IB 直接食緊既係 GCE 份額
2/ 呢班 IB 尖子轉返去讀 DSE,投訴既人肯定可以系 DSE 個戰場贏到佢地?
3/ 假如以下係成立:神科收 IB人數繼續上升,而 IB又更易讀。大學唔係傻,呢斑 IB 尖子應該有d吸引大學既原素。個問題係咪反而在於 DSE個制度有問題?又難讀、成效又低?咁要改變既係咪應該 DSE?點解要其他人退步去遷就一個有問題既系統?

PS 之前睇過條片記錄一班讀 international school 既所謂富人子弟,佢地因為家庭背景都唔係貼地果隻,每個學生都背負住不能輸既心態,壓力只會 local student 大,佢地成續背後既負出絕對不比所謂貧窮年青人少。分分鐘係身家背景強大之餘,同時又勤力過人

回覆樓主:

講多冇謂,如果IB有著數,自然好多學校去開辦,現在正是如此.
現在好多直資流失率兩三成,估計明年更多,直接出國留學讀中學還是讀IB,估計前者更多.
另外,中產家長肯使錢,何愁冇大學讀,反而讀完賺唔賺得番值得考慮.例如讀國際學校及出國讀大學,結果可以使幾百萬學費.

Sing13 發表於 19-12-16 10:37
講多冇謂,如果IB有著數,自然好多學校去開辦,現在正是如此.
現在好多直資流失率兩三成,估計明年更多,直 ...

多左學校開辦反映左:

1/ IB as a curriculum 就係有優點
2/ 對日後留港入三大係有風險,non-jupas 學額就得咁多,但 IB 生上升,食晒 GCE份額後就冇
3/ DSE 競爭細左
4/ IB 係有 score inflation 風險。今年 42 分入到某神科,下年可能要43

IB 係多一條路比學生選擇,但風險唔細,家長真係鐘意個 curriculum 先好

993rs 發表於 19-12-16 09:40
我一直都唔理解「lB本身對貧窮年青人不公平」呢個控訴。不細談 IB是否易過 DSE。讀 DSE 既又唔一定窮,一 ...

公唔公平,我覺得是在於有沒有選擇這一點。貧窮青年沒有選擇,只能讀DSE,因為政府免費資助的學校沒有提供IB課程。而中產或者有錢人,有選擇,可以揀DSE以外的課程。並不在於課程的難/易,因為各有各難。只不過不同學習方法適合不同的孩子。
不過IB注重思考,少操練(我覺得操練是DSE,或者中國高考最大問題)大家花費的時間精力類似的情況下,IB所學會的,可能將來更有益處。不過DSE的也有佢的好處,此處不多談。

回到有沒有選擇的問題上,有錢,有資源,多選擇,好多時都係咁。好似出去旅行,有錢人可以選擇頭等艙,也可以選擇經濟艙。出街食飯,可以法國菜,也可以大家樂。這些大家都可以接受,因為豐儉由人。可能街邊小食,好味過星級酒店。但是,同樣道理,富人可以揀,窮人冇的揀。

不過,教育關乎小朋友今後的幾十年,公唔公平,就唔係咁簡單。不過如果比較美國的精英制度,其實一樣唔公平。

由一出世果刻就已經唔公平架啦!我都想誠哥係我老豆!與其怨呢怨路。不如父母努力d令仔女有得揀啦!我d中學同學都有唔少公屋長大,而家住過千呎私人樓做管理層

b3410 發表於 19-12-16 11:16
公唔公平,我覺得是在於有沒有選擇這一點。貧窮青年沒有選擇,只能讀DSE,因為政府免費資助的學校沒有提供 ...

no offense.

有錢自然多選擇,呢個唔關公平事。你有錢食 Caprice,我只夠錢食 Cafe de Coral,莫非政府要 restrict 你只准食 Cafe de Coral、或者政府貼我食 Caprice 先「公平」?咁引申落去,就算全港行單一DSE,有錢既唔准補習,因為窮人冇錢補,咁先為之絕對公平?

我諗個 方向係 應該擺系點樣去改善 DSE,傳統學制 80年代被人話填鴨,講到2019 只有變得更加填鴨。如果真係認為 IB 有咁大優勢,教育局何不將 DSE 改成 IB?IB貴係因為 IBO 認證、統一、系統化,本質上離唔開外國教育制度,多睇書、project base、少操練、多 research,EDB 做 IBO 角式成立 HK Baccalaureate。將呢種curriculum 大眾化

我堅係咁諗

poonseelai    發表於 19-12-16 13:47

回覆樓主:

其實直資食既餐亦唔細,每年拿政府五萬幾,中學拿七萬幾,家長再俾兩三萬一年.唔見得餐大餐細餐好餐坏問題.而學生壓力大是因為呈分制度,直資亦可以一讀十二年.至於最後既考試,咩模式都要博命.
另外培僑我去睇過,每棟樓每間課室活動室全部俾人命名晒,估計資源都唔會少.

係群組見到課室相,聽用家講全校近百間房全部裝曬一百寸互動LED屏幕,當佢一間十萬,淨係呢樣都成千萬,交2千幾蚊學費真係平到震。

CKY才剛剛完成3rd in, 1月才知result.....現在已經收到result?

回覆 eyzero 的帖子

嘢個post 上年架