用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 擇校問題:APS/CKY/PKC
樓主: yukibabies
go

擇校問題:APS/CKY/PKC   [複製鏈接]

1998Ruby1998 發表於 19-1-23 02:00
點解唔一個 CKY,一個 PKC?

起初係這樣諗過,有人話會對另一方唔公平⋯現在又出現了APS,所以考慮多個可能性

yukibabies 發表於 19-1-23 09:58
起初係這樣諗過,有人話會對另一方唔公平⋯現在又出現了APS,所以考慮多個可能性
...

咁其實真係睇你自己, 如果你覺得佢真係好適合蔡繼有咪照去, 不過如果你冇諗住大抽獎其實唔需要揀aps, 因為培僑都係幾好嘅band 1龍校, 環境亦比宣道好

3間學校都好唔同,最主要睇你想小朋友系咩環境下學習。

我會揀 CKY + APS,二年級再插 CKY

yukibabies 發表於 19-1-22 15:29
一個有培僑和宣道,一個有培僑和蔡繼有,考慮緊以下擇校可能性:
a. 一個讀宣道,一個讀蔡繼有

我識嘅係哥哥讀CKY, 妹妹考到CKY都冇讀,揀PKC

yukibabies 發表於 19-1-23 09:58
...
2間都好好 有咩唔公平

不如問下小朋友想唔想同校

areyouangry 發表於 19-1-22 22:15
咁有得揀梗係APS同CKY喇,不過搞唔掂嘅話就冇辦法PKC都要硬食
講得啱

yukibabies 發表於 19-1-22 15:51
多謝意見。
兩個都十分好動,一個吸收能力好D,讀傳統或活動教學均可。另一個多想法,有主張,適合活動教學 ...

咁培僑啦!!

大人同小朋友都相對輕鬆點, 無謂日日都戰鬥格。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

fadgare 發表於 19-1-23 10:11
咁其實真係睇你自己, 如果你覺得佢真係好適合蔡繼有咪照去, 不過如果你冇諗住大抽獎其實唔需要揀aps, 因為 ...

如以校舍環境去考慮,APS一定不合格,校舍細,班房細,一班40-42人,沒有室外操場,有時體育堂更要去附近的牛津道球場上
如以家長參與度,就要看家長本身性格,相信每間學校都希望家教合作
如以升中,當然APS壓力最大,沒有聯繫中學,家長和小朋友都會承受著一定程度。比起升中,升小的壓力可以講小巫見大巫

我自己會睇邊間小學可幫到升到一間好的中學,邊間中學入大學率會比較高

以上純粹自己想法,只作分享!

回覆樓主

樓主,培僑小學數學用普通話教,上到中學轉英數,這點是我冇報培僑的原因

月亮免 發表於 19-1-23 13:57
樓主,培僑小學數學用普通話教,上到中學轉英數,這點是我冇報培僑的原因
...

現讀英普幼稚園,教英數,將來哪種語言教數學並不太擔心。反而想知你無報培僑原因,是否擔心中學轉英數會難跟?謝謝

yukibabies 發表於 19-1-23 14:16
現讀英普幼稚園,教英數,將來哪種語言教數學並不太擔心。反而想知你無報培僑原因,是否擔心中學轉英數會 ...

我是支持母語教學的,最好是廣教中,接受唔到普教數,已經不是母語,還要再記普通話的數學專有名詞,對小朋友來說,是隔了一層,加上中學轉英教數,為何不在小學已用英教數?我不理解學校用普教數的用意,所以我有所保留

pegma 發表於 19-1-23 11:08
不如問下小朋友想唔想同校

之前試探問過,佢地無咩所謂,畢竟仲細未識諗。待我們有了初步選擇會再同佢地商量

yukibabies 發表於 19-1-23 00:01
5歲多就要選擇一讀12年,我心裡沒底⋯且培僑沒有呈分,6年後如發覺不合適或考高一線,想跳出來也並非易事 ...

若果認為培僑一揀就係12年,CKY都係一揀12年~~~

若係以上既組合選擇,我會揀2個都係讀培僑~~~

Raleigh 發表於 19-1-23 12:00
如以校舍環境去考慮,APS一定不合格,校舍細,班房細,一班40-42人,沒有室外操場,有時體育堂更要去附近 ...
如果得一個係谷得嘅小朋友又要抽獎我都會揀宣道。不過樓主又唔洗抽奬,而且重點而家另外兩間差好遠,CKY咁happy,另一個就咁谷,必然覺得唔公平。想像下返屋企一個做功課練琴(P5前8級喎,一係就級10考DB/LS/QC/SPCC - 更上一層樓呀嘛),另一個就玩輕鬆跟學校啲project,又不用呈分,好大對比。其實可以一個培僑一個CKY,但揀咗CKY好難返去傳統,一條不歸路,要諗清楚。其實培僑係這3個選擇中最進可攻退可守。反而另一個post果位就易揀,又有sfa又培正同SPB,培正同SPB水平咁高,揀咗都毫無懸念,而且兩間都傳統。所以問題出於樓主覺得培僑唔夠top去捨棄CKY姐。

Raleigh 發表於 19-1-23 12:00
如以校舍環境去考慮,APS一定不合格,校舍細,班房細,一班40-42人,沒有室外操場,有時體育堂更要去附近 ...

謝謝你的分享。

APS亮麗的升中成績確實很有吸引力,亦明白一分耕耘,一分收穫的道理。我預咗係會陪讀,還要考慮自己能否同時睇兩邊,小朋友讀唔讀到等等

你放CKY 同APS會有好多人多謝你 ~ 去到LEE個MOMENT 聽下大細孖意見先, 佢地係要一定要一齊讀先去PKC la

回覆 yukibabies 的帖子

唔存在唔公平 wor,咁的確係一個考到一個考唔到,唯一唔公平在於學費(呢點小朋友唔會去諗)同 CKY 得 11 年但 PKC 12 年,但 11 年係要付出更多,少人一年,學術難免要快少少,呢點小朋友會理解。三間都係好學校,年年都有人插呢三間。APS+PKC 我就唔太建議,除非你想 APS 個小朋友插去直屬名校、CKY/升中入 DB、GH 之類,到時候升中你都有機會考慮 PKC,咁就有 d 無謂。CKY+PKC 一來兩間都有中學兩間都係主張自主學習同「較輕鬆」,同埋我覺得孖小朋友(我估你係孖)分開讀會好 d d,呢點你問返你自己同小朋友會好 d。有 d 孖小朋友讀同一間,會好容易依賴對方、有比較,甚至如果讀同一班,好可能朋友圈係一樣,但有 d 小朋友會因為習慣對方存在,分開左會好不安。
對普教數,我唔贊成但唔會反感,小朋友適應力強,PKC 揀得呢一步,自然有方法升中英教數過渡。

1998Ruby1998 發表於 19-1-23 16:25
回覆 yukibabies 的帖子

唔存在唔公平 wor,咁的確係一個考到一個考唔到,唯一唔公平在於學費(呢點小朋友 ...

CKY 係蔡繼有,點解係11年?

培僑是一間相當優秀的學校,倆小朋友一齊上課不是更好更方便吗?
‹ 上一主題|下一主題