用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 擇校問題:APS/CKY/PKC
go

擇校問題:APS/CKY/PKC  

一個有培僑和宣道,一個有培僑和蔡繼有,考慮緊以下擇校可能性:
a. 一個讀宣道,一個讀蔡繼有

b. 兩個都讀培僑

c. 宣道+培僑/蔡繼有+培僑

如選擇分開讀,既是挑戰也是機會,但讀書壓力會頗大,未知能否應付

如選擇一齊讀培僑,將來12年都應較平穩度過,讀書壓力會較小,學習和生活照顧更方便

想聽聽意見,謝謝!

孖生?aps同cky風格好唔同,你兩個小朋友是否性格都唔同?

如果小朋友性格唔同,可以揀唔同學校,如果性格差唔多,只係彩數問題,我會建議讀同一間,家長方便d,培僑都幾好

yukibabies 發表於 19-1-22 15:29
一個有培僑和宣道,一個有培僑和蔡繼有,考慮緊以下擇校可能性:

你報得培僑,即接受到培僑。

兩個一齊讀,最理想啦。

培僑啦,一條龍,成績又唔錯。揀兩間學校,家長應付學校功課,活動會好煩。

考試假期時間表唔同好難照顧,
選同校吧!家庭生活更重要!

回覆樓主:

b.
考試時間唔同可以好麻煩,一個要溫書,另一個可去玩? 到另一個考完,可能第二個又考,結果可能家長同小朋友長期處於作戰狀態。

deco99 發表於 19-1-22 15:34
孖生?aps同cky風格好唔同,你兩個小朋友是否性格都唔同?

如果小朋友性格唔同,可以揀唔同學校,如果性格 ...
多謝意見。
兩個都十分好動,一個吸收能力好D,讀傳統或活動教學均可。另一個多想法,有主張,適合活動教學。

wg_ann 發表於 19-1-22 15:47
b.
考試時間唔同可以好麻煩,一個要溫書,另一個可去玩? 到另一個考完,可能第二個又考,結果可能家長同小 ...
是的,這個問題我也有考慮。
另一方面,我也考慮他們是獨立個體,分開讀會否發展好一些?好掙扎

回覆樓主:

培僑, 一起成長經驗不可多得, 學費又平, 考試溫習活動時間一起又易遷就, 容易配合家庭安排, APS&CKY 兩者太極端, 怕一個谷見到另一個咁開心容易產生矛盾, 培僑進可攻退可守

yukibabies 發表於 19-1-22 15:59
是的,這個問題我也有考慮。
另一方面,我也考慮他們是獨立個體,分開讀會否發展好一些?好掙扎
...

無錯,其實每個小朋友都係獨立個體,理應最好係作獨立安排,但CKY和APS係兩種風格截然不同既學校,我會考慮入讀不同學校後2人會否比較,不是比較成績,而是父母對佢地既期望要求同arrangement會因為唔同學校而可以好唔同(尤其APS要呈分CKY一條龍),可能令小朋友覺得唔公平,尤其係小朋友尚未完全懂事。
身邊有人讀神校,妹妹讀國際學校,長大後佢都覺得父母唔公平,覺得當初應該安排自己入埋國際學校。

yukibabies 發表於 19-1-22 15:51
多謝意見。
兩個都十分好動,一個吸收能力好D,讀傳統或活動教學均可。另一個多想法,有主張,適合活動教學 ...

咁我都建議讀培僑,宣小好谷,同cky差別好大,小朋友可能會覺得唔公平,家長好多地方需要平衡,好辛苦。

醒目開學勳章 貢獻勳章

我會一面揀培僑,一面寫信俾CKY,希望收埋另一個..
會先放棄APS

當然,如果錢都係考慮因素 (我從來主張家庭考慮行先),咁就算喇,培僑!
恐龍家

小曳人 發表於 19-1-22 18:14
會先放棄APS
我都認為"家庭"先係首要考慮條件

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

fadgare 發表於 19-1-22 16:30
培僑, 一起成長經驗不可多得, 學費又平, 考試溫習活動時間一起又易遷就, 容易配合家庭安排, APS&CKY 兩者太 ...

培僑在BK一直存在些爭議,認同你上面觀點,多謝你的意見

wg_ann 發表於 19-1-22 16:35
無錯,其實每個小朋友都係獨立個體,理應最好係作獨立安排,但CKY和APS係兩種風格截然不同既學校,我會考 ...

謝謝意見。

據我所知讀CKY也不是很輕鬆的,只是對比沒有升中壓力和學習的形式不同,當然以後出路也是不一樣,這點我亦需好好考慮

小曳人 發表於 19-1-22 18:14
會先放棄APS

另一情況係一個CKY已止步,一個APS備取(即使有也不會考慮,因為不合適)

現有offer係基本符合各自性格入讀的,所以需要考慮後抉擇

謝謝你意見

媽咪,你偏心,點解我唔可以同哥哥讀宣道,另一個又話,媽咪你剰係錫細佬,連學校都比間好D嘅佢!
如樓主㨂兩間不同學校,希望不會出現以上對白

.

Raleigh 發表於 19-1-22 18:39
媽咪,你偏心,點解我唔可以同哥哥讀宣道,另一個又話,媽咪你剰係錫細佬,連學校都比間好D嘅佢!
如樓主 ...

小朋友現仍未知,到時我亦會考慮他們的意見感受,謝謝

回覆樓主:

如果家長有能力投入大量時間和心血不是問題(例如:是 full time mom), 及學費不是問題,我會選 APS and CKY。其次,希望最終兩個都最後讀到 cky.

兄弟姊妹讀唔同學校係常見的事,最重要是學校適合小朋友性格。如果仔女分別考到男神校和女神校,大家就唔會覺得兩個一定要讀同一間。宣道谷,讀 cky 表面輕鬆但 project 多,參加樂團也要留校練習。我會繼續寫信求cky收埋另外一個。

不過培橋本身唔係差學校。

睇下你教育理念如何....始終個個家長的理念、野心唔同。有志氣在宣道考級頭再更上一層樓者也大有人在。