用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 有d老師好pk...
go

有d老師好pk...   [複製鏈接]

有d老師好pk, 為了自己的仕途, 犧牲學生的前途...

我都知能保住學校首志願9X%, 佢地Apprasial有分加, 但實在太過份....
全級100人考級5X, 竟然建議乙1填Band3.
(已肯定舊年級60係band2)

2    0    0    0

回覆樓主:

Del......

kelvinli0311 發表於 19-1-22 14:05
有d老師好pk, 為了自己的仕途, 犧牲學生的前途...

我都知能保住學校首志願9X%, 佢地Apprasial有分加, 但實 ...

咁樣的比例,你間學校有59%係 band one, 係一線地區名校。
老師咁建議,多學生派去 band 3,對學校有咩好處?

王家爸爸    發表於 19-1-22 16:09

回覆 virgokaren 的帖子

only 3X% go to band 1 school last year

回覆樓主:

你果區係咪唔夠band1位?不過照計級成績都唔過六成,應該仲係band2, 最多咪邊緣人,點都應該搏左band2先丫

上星期有個家長就係信左老師建議, 級6X自行報間band 3...
Oh no...

virgokaren 發表於 19-1-22 14:15

咁樣的比例,你間學校有59%係 band one, 係一線地區名 ...

級60係B2,點會59%係B1~~~

級6X位唔代表呈分6X位喎

kelvinli0311 發表於 19-1-22 14:33
上星期有個家長就係信左老師建議, 級6X自行報間band 3...
Oh no...
首先, 冷靜D。
乜你哋學校咁早教填大抽奬, 自行都未搞掂。

至於點解去年級60係B2, 但今年級5X叫你報B3呢? 有個原因, 唔知你講既係咪級57, 58, 59等等, 因為今年係用2018新pre-s1數據, 有不明朗因素, 唔係同去年一樣比率, 可能係咁, 老師會偏向保守, 打個折。

不過, 無論如何家長都有責任, 要了解一下個升中情況, 就算你果區夠唔夠位都好, 實在無可能自行時馬上報B3學校, 除非果間學校校風好, 家長入咗都覺得滿意又另當別論。級6X係B3又真係唔出奇既。

樹熊MA    發表於 19-1-23 09:16
Felix223    發表於 19-1-22 17:24
王家爸爸    發表於 19-1-22 16:14

mcl203 發表於 19-1-22 14:37
級60係B2,點會59%係B1~~~
所以, 小朋友考試閱讀理解錯咗俾人扣分, 我哋唔好再鬧佢哋了。

樹熊MA    發表於 19-1-23 09:16
洋蔥頭媽咪    發表於 19-1-22 19:54

kelvinli0311 發表於 19-1-22 14:33
Oh no...
如果B1 3X %
全校100人, 6X 去了B3, 真係唔出奇喎 !
至於是否咁快自保,. 就睇家長決定啦 1

little_yolky 發表於 19-1-22 15:00
首先, 冷靜D。

資深會員即是資深

完美答案、無懈可擊!

subb 發表於 19-1-22 15:10
如果B1 3X %

同意觀點!

subb 發表於 19-1-22 15:10
如果B1 3X %
係, 各區都有D校風唔錯既B3學校既, 其實好睇家長要乜。

回覆樓主

其實入一間band 3校,校風好的,也好過去band 2或不知抽去那些不知名的校風差的學校

sukitelfold 發表於 19-1-22 15:24
資深會員即是資深

完美答案、無懈可擊!
只係希望樓主可以冷靜D應戰啫, 兵家最忌急燥, 會自亂陣腳。依家各路人馬備戰之際, 如箭在弦。軍師一亂, 將軍好難打勝將。無論如何, 要沉著應戰。我都係想個個EK小朋友最後都有理想結果啫。

回覆樓主:

會唔會係你認為係 band 3 嘅學校,已經升咗呢做 band 2 而你唔知呢?

中學的「語言偽術」是DSE合格率…….
小學的「語言偽術」是升中派位頭3志願比率
事實上,升中派位頭3志願比率其實與學生的水平完全沒關係,更可以說,保持派位頭3志願比率,是靠那些Band 3學生去支持的。
在派位中,最難派得穩陣頭3就是Band 2學生,因為很多 Band 2頭都去搏 Band 1尾中學,很容易失落一些非選頭1、2志願不能入的 band 2頭中學。如果Band2中、Band 2尾的學生派往Band 3中學,咁小學就可以「提升」頭3志願比率了。

中學學術實力是看多少人本地大學UGC學位人數的
小學學術實力是看多少人派Band 1人數的

樹熊MA    發表於 19-1-23 09:20

little_yolky 發表於 19-1-22 15:00
首先, 冷靜D。
Agreed

little_yolky 發表於 19-1-22 15:01
所以, 小朋友考試閱讀理解錯咗俾人扣分, 我哋唔好再鬧佢哋了。

真係閱讀理解錯左,我以為佢話 confirm 去年考級60至開始係 band 2.

因為我果區有幾間一線有over 50%  band one ga
[img align=left]http://i46.photobucket.com/albums/f119/virgokaren/virgokaren_02.gif[/img]
‹ 上一主題|下一主題