用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 有d老師好pk...
樓主: kelvinli0311
go

有d老師好pk...   [複製鏈接]

醒目開學勳章

回覆 hkpapa852 的帖子

論成續計,民生今日勝過筲官。
但我覺得選校是配對,除了成績外,還有其他如課外活動,當年我仔那屆大部份同學都非常活潑,甚至比人話曳,去民生這些讀書型學校,我自已覺得是錯配。

王家爸爸    發表於 19-1-23 09:07

回覆 mama_papa 的帖子

唔通叫佢地去慈幼同張振興咩!
為日後前途著想,總有取捨

區內其餘男女B1中學,其實某程度上只係50步笑100步。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

醒目開學勳章

hkpapa852 發表於 19-1-22 19:14
回覆 mama_papa 的帖子

唔通叫佢地去慈幼同張振興咩!
區內B1中學除張記和bps外,其它其實真係差唔多。
我講緊是學校"建議"全部B1自行階段同選民生,當學生有100入,1/3 B1,叫33人自行階段同入表民生,似乎唔係一個"好合理"的建議。

hkpapa852 發表於 19-1-22 16:34
100%第一志願其實唔難嫁, 呢間小學2014-2015年已做到啦!

http://www.swcss.edu.hk/content/%E5%8D%87%E4%B ...

依間好出名架。讀到中一插其他地區名校。

mama_papa 發表於 19-1-22 19:01
9x -100%升中首志願對某D小一新生家長會好吸引。
我相信只會吸引到啲唔熟識香港教育制度既新移民家長,尤其係外國返香港既。香港家長應該會識得睇B1比例。

mcl203 發表於 19-1-22 17:15
這個又似係,我見佢話60一定係B2,咪假設61唔係囉。咁少料,隨時派B2係B3生,始終近尾生派位可能係混戰, ...
講得啱,咁少料,真係比較難俾到有用既意見。

醒目開學勳章

回覆 王家爸爸 的帖子

我覺得唔係,就第本地父母都大有人在,王家爸爸你地呢班前輩專家,每年升中交表前都會見/答唔少應屆家長在EK問升中問題,有D可以完全唔知個派位點玩,好似真係剛剛從火星回流。

mama_papa 發表於 19-1-22 19:01
9x -100%升中首志願對某D小一新生家長會好吸引。

唔做功課既家長囉...................

到時, 小朋友唔做功課唔溫書, 我哋就唔好話佢哋了。

升中派位咁複雜,正常家長祗參與一年,就算好上心,最終相信有90%是跟足/高度參考小學老師意見的。
通常派得好,一定是孩子實力/運氣好,派得唔好就老師陰謀論架啦!
講到與專家對話,你又講D唔講D(正常人都不會赤裸比資料啦),有利果D講果D,擔心果D就以為無人留意,問完重衰過唔問啦

mama_papa 發表於 19-1-22 23:39
回覆 王家爸爸 的帖子

我覺得唔係,就第本地父母都大有人在,王家爸爸你地呢班前輩專家,每年升中交表前都 ...
今次我支持你。有時去到選校至問D好仔細問題, DSE成績呢D客觀嘢就話答到啫, 其他軟性資料, 家長真係要自己去睇, 簡介會又過晒, 填表又deadline至嚟問, 各人有各人要求, 其他人真係好難俾意見, 只可以話俾你知, 邊間成績好過邊間學校, 但其中又可能得5%左右既差異, 分別都唔大, 但各校特色會差好遠, 呢D旁人點俾意見你呢。有時真係好難幫。

mama_papa 發表於 19-1-22 19:50
區內B1中學除張記和bps外,其它其實真係差唔多。
我講緊是學校"建議"全部B1自行階段同選民生,當學生有100 ...
聖馬可、民生、婦女會、筲官,成績雖然有上有落,其實差異唔大,但係其他野(例如課外活動、谷既程度)就好唔同。

a_for_apple 發表於 19-1-22 15:34
會唔會係你認為係 band 3 嘅學校,已經升咗呢做 band 2 而你唔知呢?
其實真係可能咁,我都有朋友個老師推薦寧波公學是B2,仲話比寧波二好

Diversifyedu 發表於 19-1-22 17:47
回覆 MariaTsui 的帖子

好奇一問, B1/2/3校內會係平均分配?有冇可能係 30/20/50 呢? 正如強校都有機會 70/ ...

只是推算,既然樓主說3x%是B1,60名是B2(全級100人),當然這個估算連老師都不清楚。
其實樓主俾的料太少,真的很難俾到實際意見。

醒目開學勳章

王家爸爸 發表於 19-1-23 09:12
聖馬可、民生、婦女會、筲官,成績雖然有上有落,其實差異唔大,但係其他野(例如課外活動、谷既程度)就好 ...
筲官was not in the same league, far from it

回覆樓主:

Hana 也是讀大埔Band 3尾的中學畢業,現在成為香港最受歡迎女歌手之一。

她力爭上游,現在的前途多麽好!

醒目開學勳章

little_yolky 發表於 19-1-23 08:35
今次我支持你。有時去到選校至問D好仔細問題, DSE成績呢D客觀嘢就話答到啫, 其他軟性資料, 家長真係要自己 ...
謝謝支持
‹ 上一主題|下一主題