用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 有d老師好pk...
樓主: kelvinli0311
go

有d老師好pk...   [複製鏈接]

virgokaren 發表於 19-1-22 16:10
真係閱讀理解錯左,我以為佢話 confirm 去年考級60至開始係 band 2.

因為我果區有幾間一線有over 50%  ba ...
係呀, 我住果區都有幾間接近60% B1, 所以D B1率俾佢哋攞晒, 其他學校就好慘。

kelvinli0311 發表於 19-1-22 14:05
有d老師好pk, 為了自己的仕途, 犧牲學生的前途...

我都知能保住學校首志願9X%, 佢地Apprasial有分加, 但實 ...
現實係除咗寶校,其他學校既老師仕途係同B1、英中既增長率有關係,而唔係首志願率。

王家爸爸 發表於 19-1-22 16:13
現實係除咗寶校,其他學校既老師仕途係同B1、英中既增長率有關係,而唔係首志願率。

...
咁入多咗B3直資英中有冇著數先?

如果係, 有幾間可以大力推薦

王家爸爸    發表於 19-1-22 16:17
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

kelvinli0311 發表於 19-1-22 14:33
上星期有個家長就係信左老師建議, 級6X自行報間band 3...
Oh no...
其實可以問下老師,舊年同名次,加埋前後兩個,去咗邊幾間。惕除最好、最差嗰間,基本上都知道小朋友最可能去邊。

kelvinli0311 發表於 19-1-22 14:05

我都知能保住學校首志願9X%, 佢地Apprasial有分加, 但實 ...

不如同老師講想唔想100%入首志願?好容易架,全部填 band 3 學校啦!今時今日有咁既老師。

大時了了 發表於 19-1-22 16:27
不如同老師講想唔想100%入首志願?好容易架,全部填 band 3 學校啦!今時今日有咁既老師。
...
100%第一志願其實唔難嫁, 呢間小學2014-2015年已做到啦!

http://www.swcss.edu.hk/content/%E5%8D%87%E4%B8%AD%E6%B4%BE%E4%BD%8D

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

王家爸爸 發表於 19-1-22 16:16
其實可以問下老師,舊年同名次,加埋前後兩個,去咗邊幾間。惕除最好、最差嗰間,基本上都知道小朋友最可能 ...

問多句都嫌多。回答前佢要去搵紀錄,少做少錯,佢一句話冇就簡單得多。

dearmm 發表於 19-1-22 16:35
問多句都嫌多。回答前佢要去搵紀錄,少做少錯,佢一句話冇就簡單得多。
...
寶校?

kelvinli0311 發表於 19-1-22 14:24
回覆 virgokaren 的帖子

only 3X% go to band 1 school last year

家長冷靜點!如果3x%B1,即B2和B3各佔3x%,加上今年學生增加,2018年剛考完PS1,在不明朗因素之下,老師當然保守一點,最重要考好呈三,了解多一點區內學校。

MariaTsui 發表於 19-1-22 16:55
家長冷靜點!如果3x%B1,即B2和B3各佔3x%,加上今年學生增加,2018年剛考完PS1,在不明朗因素之下,老師當 ...

網友話100人,60係B2,最多都係2X% B2吧~~~

王家爸爸 發表於 19-1-22 16:45
寶校?

唔喺寶校。

mcl203 發表於 19-1-22 16:59
網友話100人,60係B2,最多都係2X% B2吧~~~
樓主話, 60係B2, 無話61, 62, 63唔係喎。

little_yolky 發表於 19-1-22 17:11
樓主話, 60係B2, 無話61, 62, 63唔係喎。

這個又似係,我見佢話60一定係B2,咪假設61唔係囉。咁少料,隨時派B2係B3生,始終近尾生派位可能係混戰,組別有機會上移~~~

王家爸爸    發表於 19-1-22 23:36

mcl203 發表於 19-1-22 17:15
這個又似係,我見佢話60一定係B2,咪假設61唔係囉。咁少料,隨時派B2係B3生,始終近尾生派位可能係混戰, ...
只有夠B1位既區咋, B1位夠, B2可以上移, 咁先有條件俾B3生上移丫嘛。好多區唔夠位, B1生要下移架。不過, 我覺得有時B2中尾同B3頭學校係唔容易界定既, 有人話B2, 有人話B3。

回覆 MariaTsui 的帖子

好奇一問, B1/2/3校內會係平均分配?有冇可能係 30/20/50 呢? 正如強校都有機會 70/ 20 /10 啦

回覆樓主:

其實樓主好似未講佢果間band 幾小學吧?

醒目開學勳章

正常,我那年,16網,B1自行全部推薦港島民生,連箕官都冇

Diversifyedu 發表於 19-1-22 17:47
回覆 MariaTsui 的帖子

好奇一問, B1/2/3校內會係平均分配?有冇可能係 30/20/50 呢? 正如強校都有機會 70/ ...

Banding只可以估算,若估算偏準確,學校既當然Banding唔會除3去計~~~

mama_papa 發表於 19-1-22 18:56
正常,我那年,16網,B1自行全部推薦港島民生,連箕官都冇

講真,我認為貴校老師有遠見。

醒目開學勳章

王家爸爸 發表於 19-1-22 16:13

...
9x -100%升中首志願對某D小一新生家長會好吸引。
‹ 上一主題|下一主題