用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 中一中文 的文言文, 可以點溫呢?
樓主: sorainbow
go

中一中文 的文言文, 可以點溫呢?  

little_yolky 發表於 19-1-23 08:46
唔好意思, 想問下依家中學課程係咪轉咗好多? D文言文同我哋以前學習有乜唔同? 見好多時有家長出帖話中一小 ...

我都有讀古詩十九首。

但而家唔覺有嘅

Yanamami 發表於 19-1-23 14:22
其實我女出事,並唔係文言文,反而係白話文閱讀理解……

我仔都係。
成日寫唔中主旨。

shannon_fky4186 發表於 19-1-26 17:26

殊途同歸:坊間有初中文言文練習,每星期做一篇。

多謝指點。

我而家買左文言文練習俾阿仔做。
我發覺做左一個學期,睇多左,阿仔明白多左點解讀文言文,考試時,呢部份尚且ok。
無食蛋,我個心都鬆一鬆。

kat0318 發表於 19-2-12 21:23
多謝指點。  

我而家買左文言文練習俾阿仔做。

繼續堅持,會有意想不到的效果。

如果你的孩子是中一至中三,坊間有本中三那冊封面是綠色的文言文練習,佢每個練習都有講主旨,而且要留意目錄既分類,思考唔同類型既文言文既特色同主旨大致上係咩。

加埋得知主旨後,切記要再看一次文章,問自己文章咩位置反映出呢個主旨。最後係翻看已做完既題目,思考題目之間的先後次序為何如此,再留意邊D題目與主旨有扣連。

咁樣,令人生畏既文言文就被解決了   

joeyxlma    發表於 19-2-13 15:57

shannon_fky4186 發表於 19-2-12 21:38

如果你的孩子是中一至中三,坊間有本中三那冊封面是綠色的文言文練習, ...

你是教中學中文嗎?

shannon_fky4186 發表於 19-2-12 21:38

如果你的孩子是中一至中三,坊間有本中三那冊封面是綠色的文言文練習, ...

是滙x出版個本?

kat0318 發表於 19-2-12 22:16
你是教中學中文嗎?

我係專教中學中文,但唔係學校老師

kat0318    發表於 19-2-14 08:42

kat0318 發表於 19-2-12 22:20
是滙x出版個本?

係呀!

kat0318 發表於 19-2-12 21:16
我都有讀古詩十九首。

我覺得以前文言文範文係由淺入深, 乜解究依家一嚟料就咁深, 有乜為呢。

如果你的孩子是中一至中三,坊間有本中三那冊封面是綠色的文言文練習, ......最後係翻看已做完既題目,思考題目之間的先後次序為何如此,再留意邊D題目與主旨有扣連。
你的意思是, 文言文最重要是了解主旨嗎?
多數的題目設計都是為了讓同學了解主旨嗎?

joeyxlma 發表於 19-2-13 16:07
...

寫文章通常都係有野想表達,可以係感情、個人看法或道理。

文言文最重要係看得明,至於點樣容易看得明,前面已經講左大致既方法。

看題目的目的是了解題目點樣同主旨既關聯係咩。咁日後你看題目就大致估到文章想講咩(主旨)。

joeyxlma 發表於 19-2-13 16:07
...

你想一想出題目既人會點出題,就明白我點解強調題目同主旨既關聯:

你宜家手上有一篇文言文,大概要出4-5條題目(唔計釋詞譯句)。主旨你當然知啦,但你唔會一出就問主旨,咁點呢?

首先看看篇文係咩類啦,例如係人物傳記,咁就即係有故事有劇情啦。所以問既無非係:
1) 故事主角背景
2) 主角做過D咩
3) 主角點解咁做
4) 配角做左D咩
5) 配角點解咁做
6) 主角有咩反應

呢D就係考問內容。你望番轉頭,個配角做衰野(4),點解要寫個配角呢?當然係反襯主角啦,咁主角有咩優點丫?

古文,多要求“言之有物”,咁篇人物傳記想點呢?一係正面:贊頌該主角;一係反面:諷刺主角/世間的人。

shannon_fky4186 發表於 19-2-13 16:49
你想一想出題目既人會點出題,就明白我點解強調題目同主旨既關聯:

你宜家手上有一篇文言文,大概要出4- ...

咁除左考完內容,當然可以考文寫作技巧啦,不過一般得1-2條,而且都係你搭左係咩寫作技巧之後,問你點解用呢個寫作技巧。

最後,答案又兜個圈番去表達主旨度啦

方法好好, 但可能對面對公開試的學生較收效用.

我小朋友好似重未開竅, 做一次都囉佢命咁. 做完, 我都有跟佢讀一篇, 但拉牛上樹咁.

little_yolky 發表於 19-2-13 08:38
我覺得以前文言文範文係由淺入深, 乜解究依家一嚟料就咁深, 有乜為呢。

可能準備dse 掛

little_yolky    發表於 19-2-14 08:45

kat0318 發表於 19-2-14 08:44
可能準備dse 掛
你講笑咋係咪呀?

kat0318 發表於 19-2-14 08:40
方法好好, 但可能對面對公開試的學生較收效用.

我小朋友好似重未開竅, 做一次都囉佢命咁. 做完, 我 ...
其實, 依家咁教法, 請問小朋友會唔會好憎讀古文?

shannon_fky4186 發表於 19-2-13 16:49

你宜家手上有一篇文言文,大概要出4- ...

果然係教中文 (雖然唔係學校教) !!!

我覺得學校老師唔會咁樣教. 可能因為每個同學的學習目的有別, 老師唯有引導佢地, 誘發佢地有興趣讀中文, 讀文言文咁.
你所講的方法, 對一些上心, 在意的, 但又欠缺讀文言文/中文方法的同學最有得著.
會點醒佢地.

其實一理通, 百理明, 這個道理, 似乎對讀/考其他科都有效.
如文章言之無物, 考黎無謂.
如考題問得多餘, 咁出題那位可以炒左佢.  因 "assessment not for learning."

kat0318 發表於 19-2-14 08:57
果然係教中文 (雖然唔係學校教) !!!

我覺得學校老師唔會咁樣教. 可能因為每個同學的學習目的有別,  ...

如果要誘發中文既興趣,咁學校果套又唔得啵,你見宜家有幾多個學生對文言文有興趣你就明啦

如果要誘發學生對文言文興趣,咁首先要揾一D本質有趣既人物傳記類既文言文(例如有JM提到既“史記”),揀個傳奇色彩重D既人物,好似劉邦,跟著同學生一齊閱讀,閱讀時思考D無謂野:例如劉邦流氓一個,佢點解最後做左皇帝呢?中間有咩事發生過?你係個有才能既人,你肯唔肯跟佢?點解呀?劉邦個人有咩缺點,你估天下統一之後,佢會點對你?

然後一路閱讀,一路驗證你(學生)既猜想係咪同歷史差唔多。

我上堂除左教考試野,好多時會同學生科普一下,咁學生就會覺得有趣D

little_yolky 發表於 19-2-14 08:45
你講笑咋係咪呀?

我當然講笑喇.

我地教佢地教到嘔血, 會學會算我苦中作樂嘛.

其實, 你睇下那些補充練習個cover, 小學的補充練習就由小一開始, 打著tsa旗號, 中學就由初中開始寫dse. 個心係有少少驚. (所以更要令自己開心下)

講真, 中文/文言文對呢一代小朋友黎講係外星文. 唔多鍾意.
老師可以教得淺, 考得淺, 學生攞高分.但這方法好嗎?
回想中學時代, 我初中中文/文言文能力唔強, 到中四讀中學文學直係辛苦.
中文/文言文係要沉返黎.
所以我由我仔小六開始,已經要阿仔每星期睇一兩篇文言文, 等佢根基好一點, 考試就算見過篇文, 都有少少"渣拿".