用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 中一中文 的文言文, 可以點溫呢?
樓主: sorainbow
go

中一中文 的文言文, 可以點溫呢?  

zitaeric 發表於 19-1-23 12:18
中-中史都係吾易,吾係係表面問你,你要先讀熟,歸納抽取才答到,同小學好吾同,今次考試可能老師覺得每 ...
原來係咁。我記得以前學校老師會逐步俾同學適應, 因為係新既學科, 所以會一步步嚟, 唔會F1已經用會考模式。咁即係依家D老師考試更進取, 一下子就用DSE既標準了。

little_yolky 發表於 19-1-23 08:46
唔好意思, 想問下依家中學課程係咪轉咗好多? D文言文同我哋以前學習有乜唔同? 見好多時有家長出帖話中一小 ...

小女學校初中文言課外閱讀理解已有史記,漢書等等。
中史唔似我哋嗰輩只熟史料就得。史料固然要熟,最唔同嘅係資料分析題:題目有兩三項資料,可以係正史記載(文言文),後世評價(文言或現代,通常係有名學者例如錢賓四先生嘅評論),同學要分析這些資料,再加上自己熟悉的史料再評論歷史事件

YolandaTam 發表於 19-1-23 12:55
小女學校初中文言課外閱讀理解已有史記,漢書等等。
中史唔似我哋嗰輩只熟史料就得。史料固然要熟,最唔同 ...
明白。咁點解見大家歷史好似無乜問題咁? 係咪歷史科無咁複雜?

little_yolky 發表於 19-1-23 14:00
明白。咁點解見大家歷史好似無乜問題咁? 係咪歷史科無咁複雜?

歷史科,深極都唔會係文言文 。中文讀嘅,資料係現代文;英文讀嘅,資料係現代英文,加上地圖同漫畫,相對嚟講冇咁難理解。惟一係啲地名人名要記吓,用英文讀嘅要串字。

YolandaTam 發表於 19-1-23 14:13

歷史科,深極都唔會係文言文  。中文讀嘅,資料 ...
啊!即係古文出事啫。古文既歷史文獻無幾多, 明白了, 放心。

little_yolky 發表於 19-1-23 14:00
其實我女出事,並唔係文言文,反而係白話文閱讀理解……

little_yolky    發表於 19-1-23 14:24

Yanamami 發表於 19-1-23 14:22
其實我女出事,並唔係文言文,反而係白話文閱讀理解……
老實講, 我都係覺得白話文係難過文言文。有時真係好難理解佢背後既含意。

little_yolky 發表於 19-1-23 14:25
老實講, 我都係覺得白話文係難過文言文。有時真係好難理解佢背後既含意。 ...
咪係~佢話有d寫到懶係有深度,懶係有含意有意景,又堆砌又矯情,明明可以直線行,偏偏係度遊花園,搞到你唔知篇野想点,唔知问題想问乜,唔知你心目中到底想要乜答案……好似女人心海底針禁煩,永遠地答錯。

Yanamami 發表於 19-1-23 14:31
咪係~佢話有d寫到懶係有深度,懶係有含意有意景,又堆砌又矯情,明明可以直線行,偏偏係度遊花園,搞到你唔 ...

早一輩既白話文還好, 現代文學真係好攞命。知道D作者未死你都睇到想打死佢。

Yanamami    發表於 19-1-23 15:01

sorainbow 發表於 19-1-22 13:53
網上有沒有網站, 可以試做

我上年行書展,響一檔賣中學補充練習度揭書,嗰度有set文言文練習,我唔開名,但可以話係活頁本,中一至中三各分上下冊。之後有兩個女仔過埋嚟,其中一個拎起本書同朋友講,佢話中一時文言文唔合格,後來就係買咗哩套做,一口氣做哂中一至中三,之後就變得好高分。

嗰個女仔係知道自己唔掂,自己想辦法(買補充做)。其實睇書、上網、做補充都可以令你知道篇文講乜,日子耐咗一定有進步,不過關鍵係佢自己有冇動力改善自己成績。我朋友個女科科都話好難,仲話文言文根本就係外星文,連呀媽都話佢唔係讀書材料。不過佢為咗聽得明韓國男團講乜,自己上YouTube 自學韓文

8-)

little_yolky 發表於 19-1-23 14:53
早一輩既白話文還好, 現代文學真係好攞命。知道D作者未死你都睇到想打死佢。 ...

係啦,嗰D文章根本應該開科現代中國文學嚟「教」,攞嚟做閲讀理解都唔知為乜
8-)

anitawong21 發表於 19-1-23 17:36
我上年行書展,響一檔賣中學補充練習度揭書,嗰度有set文言文練習,我唔開名,但可以話係活頁本,中一至中 ...

我知你講邊本 ,一般學校夠用。
但唔知係咪學校出得深,小女做齊晒文言文照炒

anitawong21 發表於 19-1-23 17:41
係啦,嗰D文章根本應該開科現代中國文學嚟「教」,攞嚟做閲讀理解都唔知為乜
...

向內地高考睇齊

回覆 zitaeric 的帖子

中一文言文溫習方法:1背熟課本文言文課文的詞語解釋、課後文言文知識,盡取課內題目分數。
2課外文言文:買練習做,看較淺顯的文言文故事書,補習。
講完

kat0318 發表於 19-1-22 22:29
睇史記,咁深

殊途同歸:坊間有初中文言文練習,每星期做一篇。

做的時候要將每句句子合理劃分成不同的字詞部分(記得以前小學的重組句子嗎?),再將詞語重新在腦中重組成合理意思(要訣是先找出動詞,再理清主語(名詞),然後賓語(名詞),那些是形容詞,那些是動詞,應放在哪裡)。

有唔識詞語可以上網查解釋。(不過我以前就無查,看得多自然就明白)

最好當然係有人點撥下技巧,無的話持之以恆,不多於5個月會見效。

anitawong21 發表於 19-1-23 17:36
我上年行書展,響一檔賣中學補充練習度揭書,嗰度有set文言文練習,我唔開名,但可以話係活頁本,中一至中 ...

我想知本書係邊本呀!吾該

adashiu82 發表於 19-1-26 23:56

我都想知,可以pm 嗎?

adashiu82 發表於 19-1-26 23:56

初中文言應試練習
8-)

little_yolky 發表於 19-1-23 08:43
史記唔深, 好好睇的, 好似睇故仔咁。

我細個時候,都只係睇書本個一兩篇史記咋

little_yolky    發表於 19-2-13 08:37