用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 中一中文 的文言文, 可以點溫呢?
go

中一中文 的文言文, 可以點溫呢?  

search過,唔覺有乜source~圖書館也無乜相關的書呀

回覆 sorainbow 的帖子

我女外補古文, 主力教 史記, 唐宋詩詞 依2本, 老師話古文(文言文) 係唔會跟學校咁教, 主要係要佢地睇得明, 咁比咩文言文佢地睇, 都一定唔會有問題, 我見阿女依家中文都唔駛點溫, 2篇文言文閱讀理解佢都話OK, 不過, 我仲未見過份卷

妹妹頭 發表於 19-1-22 15:15

我女外補古文, 主力教 史記, 唐宋詩詞 依2本, 老師話古文(文言文) 係唔會跟學校咁 ...

現在中-是不是-般都係兩篇課外文言文?
改錯字可以点温好?
妹妹豬 齊來做個好朋友)

回覆 zitaeric 的帖子

改錯字?  即係PROOF READING?

回覆樓主:

可以咁講

依D咪要平時睇多D書, 冇特效藥架, 如果有, 我都想買比阿女食

妹妹頭 發表於 19-1-22 15:59

依D咪要平時睇多D書, 冇特效藥架, 如果有, 我都想買比阿女食

語言都是-点-滴累積

ouiwa    發表於 19-2-19 11:51

醒目開學勳章

我女外補古文, 主力教 史記, 唐宋詩詞 依2本, 老師話古文(文言文) 係唔會跟學校咁 ...

請問有個兩本史記/唐宋詩詞的書封面看看嗎?

回覆 seavl 的帖子

我唔識放相片上來呀!sorry。史記選譯,司馬遷著,商務出品。
唐宋詩鑒賞,李永田著,商務出品。

妹妹頭 發表於 19-1-22 20:34

我唔識放相片上來呀!sorry。史記選譯,司馬遷著,商務出品。

睇史記,咁深

kat0318 發表於 19-1-22 22:29
睇史記,咁深
史記唔深, 好好睇的, 好似睇故仔咁。

唔好意思, 想問下依家中學課程係咪轉咗好多? D文言文同我哋以前學習有乜唔同? 見好多時有家長出帖話中一小朋友中文中史讀唔掂, 係乜原因呢? 呢兩科都好有趣啊。我記得我以前小學唔似依家, 真係一D文言文都無, 但一上到中學全部都係文言文, 但又唔覺好困難, 係咪依家課程選既文言文好難的? 我哋以前中一記得都係讀古詩十九首、木蘭辭果D。

醒目開學勳章

妹妹頭 發表於 19-1-22 20:34

Thx

我女冇補習, 如果考文言文課文, 其實上堂有講解一次, 肯溫書就識答.  閱讀理解, 以前都教過佢, 逐個字拆開解, 一般都係取詞語中的其中一個字, 咁佢都會試吓諗一個詞語去試吓, 有時中有時唔中, 副詞介詞嗰啲, 平時學課文都會學到.

回覆 chanwendy 的帖子

我地文言文閱讀理解係好深, 而且問題轉彎, 唔多容易答得中, 理解條題目想問咩都難

sorainbow 發表於 19-1-22 13:53
網上有沒有網站, 可以試做
看漢網吖,有文言文白話文聆聽仲有中史練習做,見阿囝習慣咗日日上去做又有龍虎榜,點部有啲用啩。
另外,喺商務買咗本文言文練習比佢,解釋得唔錯,我都當課外書睇緊,字大大隻,好易睇,跟住我自己做埋一份,同阿囝一齊學習

little_yolky 發表於 19-1-23 08:46
唔好意思, 想問下依家中學課程係咪轉咗好多? D文言文同我哋以前學習有乜唔同? 見好多時有家長出帖話中一小 ...

今次考試課外兩篇係文言文,冇白話文,佔分重。我以前有讀中國文學,但都未讀過這兩篇。篇章冇題目只有出處,字譯吾係咁簡單估個字併埋去就得,係完全吾同,我嘗試做都覺得難。考試中文卷係考全本書,很多四字詞語、文化知識、别字,出卷同DSE綜合卷相類
學校有建議學生睇文言小故事

zitaeric 發表於 19-1-23 12:03
今次考試課外兩篇係文言文,冇白話文,佔分重。我以前有讀中國文學,但都未讀過這兩篇。篇章冇題目只有出 ...
原來如此。因為以前係唔會有課外篇章的。

little_yolky 發表於 19-1-23 08:46
唔好意思, 想問下依家中學課程係咪轉咗好多? D文言文同我哋以前學習有乜唔同? 見好多時有家長出帖話中一小 ...

中-中史都係吾易,吾係係表面問你,你要先讀熟,歸納抽取才答到,同小學好吾同,今次考試可能老師覺得每個同學都會讀熟,所以出D好刃轉同吾會比大家唸到地方出,叫大家以後讀中史成本書每個角落都要讀埋,卷都係跟 DSE 相似