用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 中一中文 的文言文, 可以點溫呢?
樓主: sorainbow
go

中一中文 的文言文, 可以點溫呢?   [複製鏈接]

kat0318 發表於 19-2-14 08:40
方法好好, 但可能對面對公開試的學生較收效用.

我小朋友好似重未開竅, 做一次都囉佢命咁. 做完, 我 ...

我的確比較鍾意教高中 教既學生一般起碼中三。

初中其實係打基礎時期,學校學既野反而次要,重要既係閱讀,無論白話文定文言文。初中打好基礎,中四就見真章了。

你的子女如果讀文言文讀得好痛苦,咁就要首先俾D簡單文言文佢讀,建立信心先;跟住慢慢加長。家長陪讀,我個人覺得就唔需要喇,好大壓力咖,雖然我相信你唔 Chur ,但阿媽在隔離本身就有壓力。不妨俾本書佢,每星期講你聽一篇文言文故事啦。

little_yolky 發表於 19-2-14 08:47
其實, 依家咁教法, 請問小朋友會唔會好憎讀古文?

我諗, 如果係我當年高中, 我會想知點攞分, 我就會好勤力學呢套.

但我仔連中文都唔好, 我都係盡下力, 每星期叫佢做一次文言文, 跟住同佢睇返全篇文章, 解一次,了解下佢點解錯.
我都係盡力做, 令佢唔好憎古文.

其實,我仔本身都唔止"憎"古文, 憎讀書(但鍾意睇自己書).
但我覺得都要學.
古文/文言文/詩詞歌賦係現在社會係叫做無咩用.
但可能因為我本身都鍾意中國文學.我覺得很多都文采瑰麗, 富做人意義, 亦讓人真正認識"中國"歷史, 比起讀本"中國歷史"書更富意義.   
所以係我同阿仔做練習時, 咪當教佢睇背後意, 唔咁focus on 古文難字, 咁會好一點.   

little_yolky 發表於 19-2-14 08:45
你講笑咋係咪呀?
唔係講笑,呢度都有中一家長多次提及學校的模式,評分以D S E作標準。

kat0318 發表於 19-2-14 09:25
我當然講笑喇.

我地教佢地教到嘔血, 會學會算我苦中作樂嘛.
我覺得由淺入深會比較好啫, 一開波都未接觸過就搞到咁鬼深, 係人都唔鐘意啦。因為我阿女本身好鐘意古文, 唔想因為教學原因整到佢憎咗。

持之以恆 發表於 19-2-14 10:00
唔係講笑,呢度都有中一家長多次提及學校的模式,評分以D S E作標準。
其實點解唔由淺入深? 小朋友鐘意果科, 就一定會較易讀得好, 有六年時間慢慢嚟, 中一咁急做乜? 原來我哋學校中文同歷史持續高分, 係有原因既。

little_yolky 發表於 19-2-14 10:07
其實點解唔由淺入深? 小朋友鐘意果科, 就一定會較易讀得好, 有六年時間慢慢嚟, 中一咁急做乜? 原來我哋學校 ...

我都認同由淺入深好,但唔係所有人都咁睇,例如超前學習好多人趨之若鶩。

little_yolky    發表於 19-2-14 10:48

little_yolky 發表於 19-2-14 08:45
你講笑咋係咪呀?

我覺得依家啲課程都唔係為學習,而係為趕DSE囉。

睇下芬蘭教育:
http://www.healthyssky.xyz/d_eklLMDJuMFVVdTlvODVsT2RoV2pSUT09

回覆 little_yolky 的帖子

我覺得唔會, 至少我個女就好LIKE古文, 外補古文係佢自發叫我幫佢報的, 佢依家差不多已教晒本 "史記" , 開始教 "唐宋詩詞", 2本厚疊疊既書, 個個星期六放落背包, 拎出拎入, 全冇埋怨, 每次都要背一段, 或者一首詩, 佢都不知幾鍾意, 唔駛迫都第一時間做依樣功課

妹妹頭 發表於 19-2-14 10:40

我覺得唔會, 至少我個女就好LIKE古文, 外補古文係佢自發叫我幫佢報的, 佢依家差 ...
希望我個女似你女女就好喇, 你個女係好特別既。

持之以恆 發表於 19-2-14 10:00

其實咩叫做DSE評分?

妹妹頭 發表於 19-2-14 10:40

我覺得唔會, 至少我個女就好LIKE古文, 外補古文係佢自發叫我幫佢報的, 佢依家差 ...

好羨慕呀

kat0318 發表於 19-2-14 11:43
其實咩叫做DSE評分?
我唔清楚,D回覆係咪寫。

回覆 IloveJJ 的帖子

係阿女小學中文老師, 佢辭職自己開補習社, 專補古文, 但太多學生報, 所以佢只收該小學既畢業生.... 但都仲係要排隊, 每年升級, 都要重新排隊報名, 次次都要早上5:00 在補習社出面開始排, 9:00 至開始報名... 我地次次都要帶齊3寶 (椅子, 風扇, 水)

shannon_fky4186 發表於 19-2-14 09:19
如果要誘發中文既興趣,咁學校果套又唔得啵,你見宜家有幾多個學生對文言文有興趣你就明啦  

如 ...
真考合,正正看緊楚漢驕雄,亦諗到你一部份的問題。睇落今個summer 都唔會太得閒⋯做定補充

IloveJJ 發表於 19-4-10 11:35
楚漢驕雄是什麼?响邊睇架?
https://youtu.be/afXBnMqdK34

avail on mytvsupper

anitawong21 發表於 19-1-23 17:36
我上年行書展,響一檔賣中學補充練習度揭書,嗰度有set文言文練習,我唔開名,但可以話係活頁本,中一至中 ...

可以PM書名比我嗎?thanks
‹ 上一主題|下一主題