用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 (集思廣益) (純數字篇) 各校自行表收表數目 ...
go

(集思廣益) (純數字篇) 各校自行表收表數目 [複製鏈接]

重申 : 開呢個帖目的 ~

(1) 知道競爭大唔大, 180份表收有50個位, 和700幾人申請得50個位, 機會率好唔同
(在此情況, b1a考b1c學校機會依然高的, 最重要睇返每校自行收生標準)

(2) 比下年啲家長參考一吓
(當家長猶豫緊交邊一間學校時, 過往收表數量可能成為決定關鍵)

(3) 用此參考四月份統一派位
(請家長自行判斷數字是否影響對閣下填表的策略)

(4) 純粹「八」下間學校收咗幾多表, 有幾受歡迎。

希望呢個「純數字」嘅帖, 係俾覺得數字有用的JM, 可以提供數字及參考數字, 真心希望覺得無討論價值嘅JM可以去返舊帖 (樓下有Link)繼續講.....!  大家都是成年人又係家長, 應該明白如何有效使用討論區!

(集思廣益) 各校自行表收表數目
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3732477&fromuid=536463

章太郎    發表於 19-1-22 12:07
   6    0    0    0

報章報導 :

鄧肇堅 713
皇仁 550
迦密 428
林護 409
鄧顯 410
張祝珊 450
香港民生 510
英皇書院 500
沙田培英  658
沙田崇真  650+北區  田中  422
QC 550

網友提供
油尖區  銘基 35x (16/1 接近5點)
QES 5XX ..16 Jan PM
SFXC,1月16號交no:132X,應該由1000起計~
銀禧(呢間4點截),已55x (16 Jan 交)
沙田曾記, 巳經排到28X (16 Jan 2pm交)
保良局百周年over 300份 (保小老師提供)
BPS 16 Jan 過400
可風 17/1 早上11點 500號

求數據 :
藍田聖保祿中學
九龍城區學校數字
九華
MCS
沙呂
旅港
QC
華英上智
喇沙

求數據 :
觀塘區各英中學校數字

藍田聖保祿中學
聖傑靈女子中學
聖言中學
觀塘瑪利諾書院
順利天主教中學
觀塘官立中學
中華基督教會蒙民偉書院
梁式芝書院
新生命教育協會呂郭碧鳳中學
Thx a lot

之前明報所載的收表情況︰
北區  田中  422

gigayan    發表於 19-1-22 12:42

gigayan 發表於 19-1-22 12:07
求數據 :
藍田聖保祿中學
九龍城區學校數字
QC 報紙已經寫550

gigayan    發表於 19-1-22 12:42

gigayan 發表於 19-1-22 11:53
自行已經見得七七八八,應該有比較實在既數字分享。

回覆樓主

九華 大概700
伊中 大概560

gigayan 發表於 19-1-22 11:53
用自行表收表數目去估競爭大唔大,有一定參考作用,尤其對B1A而外既學校。但係對B1A學校,就需要小心演繹。
對整體而言,同一間學校(假設QC或者LSC),假設只有50個位,邀請100個面試,有300份申請表;又假設入申請表既人變咗500份,表面上面試機會係1/5,現實未必係咁,因為只有前面嗰100個位先係互相競爭,對佢哋來講,機會率都係100%,之後既200份或者400個申請人只係陪跑,機會率都係零。

求ssgc

王家爸爸 發表於 19-3-17 09:21
用自行表收表數目去估競爭大唔大,有一定參考作用,尤其對B1A而外既學校。但係對B1A學校,就需要小心演繹。 ...

問題係變左500份申請表,你仲係咪果目標100位申請人~~~

mcl203 發表於 19-3-17 11:03
問題係變左500份申請表,你仲係咪果目標100位申請人~~~
對B1A學校來講,最勁嗰啲點都會申請嗰幾間,所以其實無差別。反而B1B之後嗰啲影響就大。

王家爸爸 發表於 19-3-17 18:20
對B1A學校來講,最勁嗰啲點都會申請嗰幾間,所以其實無差別。反而B1B之後嗰啲影響就大。 ...

對,但人數多左就要諗下自己仲係咪B1A生。除非,如某些網友感覺無敵是最寂寞囉~~~

王家爸爸    發表於 19-3-18 08:48

王家爸爸 發表於 19-3-17 09:21
用自行表收表數目去估競爭大唔大,有一定參考作用,尤其對B1A而外既學校。但係對B1A學校,就需要小心演繹。 ...
你又點知,多左個400人,全部都不是b1a呢?

回覆樓主

上智大約收450份表,100人2nd in

藍田聖保録約380份表

mcl203 發表於 19-3-17 20:49
對,但人數多左就要諗下自己仲係咪B1A生。除非,如某些網友感覺無敵是最寂寞囉~~~
...
講得啱,申請B1A學校,最重要係諗清楚,自己係咪B1A前面嗰啲。而網友感覺無敵是最寂寞,只係自我想像,真實係真正無敵既機會唔高(最勁既只有一個),而敵人到處都係,唔會寂寞。

王家爸爸 發表於 19-3-18 09:06
講得啱,申請B1A學校,最重要係諗清楚,自己係咪B1A前面嗰啲。而網友感覺無敵是最寂寞,只係自我想像,真實 ...

最近先見增值論,係學生為學校增值,唔係相反。我即時又亂諗,不如放低頭上既光環,轉去一間3C中學,DSE咪可以去引證下自己既論據,可以更有說服力~~~

la5711 發表於 19-3-17 21:09
你又點知,多左個400人,全部都不是b1a呢?
其他人係唔係全部都係B1A都唔係重點,你後面多咗幾多個亦唔係重點,重點係自己前面有幾多個。以QC、LSC呢啲學校為例,基本上可以假設申請人都係B1,所以如果自己小朋友係B1A前面嗰批,一般情況,你就係前1/6,除非情況特殊,有得面試既機會幾乎係肯定有既。

mcl203 發表於 19-3-18 09:12
最近先見增值論,係學生為學校增值,唔係相反。我即時又亂諗,不如放低頭上既光環,轉去一間3C中學,DSE咪 ...
唔少人錯誤演繹增值論,相信只有學生可以為學校增值,或者相信只有學校可以為學生增值,其實都係瞎子摸象。現實係好多野都係互補既,唔係單純既關係。另外,其實一間學校跌落3C或者升上1A,一定有原因。

‹ 上一主題|下一主題