用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 培僑, 港同, 優才會點選擇?
樓主: dreamid
go

培僑, 港同, 優才會點選擇?   [複製鏈接]

嗯嗯
我認同有D家長是為左升中唔駛煩搵龍校
但又真係見好多龍校其實麻麻地, 只係一句唔想煩先多人去..

hohoho888 發表於 19-1-23 15:16
嗯嗯
我認同有D家長是為左升中唔駛煩搵龍校
但又真係見好多龍校其實麻麻地, 只係一句唔想煩先多人去..

什麼類型學校都有好同吾好, 選擇龍的家長, 都吾一定是怕烦, 只是大家理念/考慮因素不同。

有個問題值得思考.

培僑咁多資源,  沒可能唔重視DSE成績.

港同培養過狀元,相當有經驗,

但點解兩間小學都唔?

如果是等中學先谷, 其實好多中學都好忙.

為何兩校又可以取得成功呢?

Sing13 發表於 19-1-23 16:47
有個問題值得思考.培僑咁多資源,  沒可能唔重視DSE成績.港同培養過狀元,相當有經驗,但點解兩間小學都唔谷 ...
你肯定沒有官津中小學學生讀書開心又能有好成績?

坦白講, 任學校到學生要面對公開試既階段, 都無可能唔去谷學生

如果諗住可以輕鬆12年又考到好成績, 不如直接搵馬生去攞個學位吧!

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

你既權威性(特別是這篇文章)誤導了好多人.
羅馬不是一天建成, 好成績也不是突然出現. 突然出現也不能持久.
兩間學校其實都找到了好成績既方法.

Sing13 發表於 19-1-23 17:07
你既權威性(特別是這篇文章)誤導了好多人.
羅馬不是一天建成, 好成績也不是突然出現. 突然出現也不能持久.
...
誤導咗D咩呢?

按你意思, 入了呢兩間學校, 是否一定可以輕鬆學習又有好成績呢?

不過提提你, 呢兩間學校既3322率其實唔算高

港同平均每年有2X%-30%未能達到升讀本地大學學位要求, 培僑2013年只有52.1%, 2014年更只有46.2%, 之後沒有再公佈, 但按照JUPAS offer, 很大機會仍有3X%學生係唔達標

咁又算唔算好成績呢?

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 19-1-23 17:18
誤導咗D咩呢?

按你意思, 入了呢兩間學校, 是否一定可以輕鬆學習又有好成績呢?

其實QC, SPB, YW 都差唔多.

你又要重訂分Band 方法.

Sing13 發表於 19-1-23 17:46
其實QC, SPB, YW 都差唔多.你又要重訂分Band 方法.
男校同男女校既分別都唔明白?

hkpapa852 發表於 19-1-23 17:49
男校同男女校既分別都唔明白?

男校同女校中文程度有別, 但分Band時要特別照顧男校嗎?

Sing13 發表於 19-1-23 17:51
男校同女校中文程度有別, 但分Band時要特別照顧男校嗎?

不如你解釋吓,何謂“好成績”

hkpapa852 發表於 19-1-23 17:53
不如你解釋吓,何謂“好成績”

你肯花時間分band,坦白講,我都會參考,無論如何都感激你既貢獻,當然亦有啲建議,band1b是band1a既數倍之多,而且唔夠update.
所以同時參考另一個網站顯示DSE歷史數據和最新資料.
此兩校兩邊同時評為band1b或以上,應該稱得上好成績.

回覆樓主

個人意見:論名氣丶論成績,我覺得都唔使諗一定係港同

誤導咗D咩呢?

公道啲講,呢兩間得果十幾年貨仔,仲想點呢?有啲老字號都未必有咁嘅成績。

誤導咗D咩呢?

作為港小既家長,
可以話‘輕鬆學習’係人地覺得既啫,
不是實情(或事實既全部)

港小既功課量絕不比普通官津小,
只係做既功課較少抄寫,
對小朋友比較有趣,冇咁悶,

如果你要中上成績,
用功程度不會比官津少,
只係壓力冇咁大,

但你想hea其實都可以,
我估係3322率低既主要因素

醒目開學勳章 王國長老

LinusYip 發表於 19-1-24 07:50
作為港小既家長,
可以話‘輕鬆學習’係人地覺得既啫,
不是實情(或事實既全部)

咁係,小學上中學無揀過人,總有d符符碌碌碌左入去(就算小一有面試,又唔係鬥做卷,guarantee 唔到係咪將來12年都咁長進、父母係咪一定著緊嘛)

回覆 LinusYip 的帖子

3322rate可能同全收小學畢業生有關,雖然band3少,但我相信一定有,學校冇因為要擦亮成績趕走學生。中學主科按能力分組教,做緊拔尖補底。好難做到中一全收band1生既學校個3322rate。

Charlotte_mom 發表於 19-1-24 08:02
咁係,小學上中學無揀過人,總有d符符碌碌碌左入去(就算小一有面試,又唔係鬥做卷,guarantee 唔到係咪將 ...

其實而家5千幾人考
(剛考dse果陣報考既人數少好多),
考又要過三關,
考到又會放位既亦不多(多數因爲神校收或屋企太遠而放),
所以眼見收到既人都聰明甚或有一技之長
(如體育好叻,表演能力極高)
當然讀讀下冇心機讀既人都會有,
但應該不多

Sing13 發表於 19-1-23 18:02
你肯花時間分band,坦白講,我都會參考,無論如何都感激你既貢獻,當然亦有啲建議,band1b是band1a既數倍之 ...
請問另一個網是邊個?

Sing13 發表於 19-1-23 17:46
其實QC, SPB, YW 都差唔多.你又要重訂分Band 方法.
qc 同yw 差唔多是指?

Charlotte_mom 發表於 19-1-24 08:02
咁係,小學上中學無揀過人,總有d符符碌碌碌左入去(就算小一有面試,又唔係鬥做卷,guarantee 唔到係咪將 ...

就好似一間公司總有"絨"員喇

我去過一間大家都說是谷校既學校簡介會
校長有回應谷既問題, 佢地解釋學校既做法
同時都話, 坦白講如果家長想happy 既都得嫁,
而家唔難, 只要你有信或証明小朋友要happy 學校一定配合
所以我諗要hea 既家庭總會有,
龍校12年, 小一入學當有100人, 唔通真係個個好打得?

adrio    發表於 19-1-24 12:27
‹ 上一主題|下一主題