用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 培僑, 港同, 優才會點選擇?
樓主: dreamid
go

培僑, 港同, 優才會點選擇?  

李大人 發表於 19-1-22 19:40
「呢間學校完全無愛心」
「呢間學校完全無愛心,我明白學障兒童會比一般細路辛苦,但學校完全違反教學規定 ...

最重要都是mgmt 有沒有承擔,如何溝通和處理件事。
當年考小聽簡介,有次(不開名)試過递紙問sen 有何support,校長唔揀來答 ⋯

同年去聽港同,有人問單case,我覺得校長個答案frank n 大體

MrBeast 發表於 19-1-23 13:35
當年考小聽簡介,有次(不開名)試過递紙問sen 有何sup ...
選擇唔答, 其實咪即係答咗妳囉!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

mcl203 發表於 19-1-23 13:04
無呈分既小學,我仲係覺得刻意阻止外流多D,除左DGJS/SPCS,佢哋根本唔驚你走,走左補人亦大把選擇~~~
...

12年唔係短時間,如果中途家庭經濟環境生變,想升中䡣津校,又或者成績好有信心,又或想慳返中學學費留將來出國用,有呈分就flexible 好多。我睇唔到呈分有乜唔好,正如版主所講,校內試一個。港同依兩年直頭連畢業試都取消埋添。

Charlotte_mom 發表於 19-1-22 23:16
嗯.....首先攪清楚先,升唔升到中學,決定權喺中學度,中學唔俾面,小學想推都無用
而呈唔呈分,係小學決 ...

我突然想起good hope. 以廿前中學部收幾多小學直升生,宜家%越來越少,算不算中學部“嫌棄”呢?

醒目開學勳章 王國長老

MrBeast 發表於 19-1-23 13:35
當年考小聽簡介,有次(不開名)試過递紙問sen 有何sup ...

我仔係sen生
當年去某校聽簡介會,Q&A問sen support,校長proudly present「我地個個禮拜都有社工」
於是我將本來準備交嘅報名表帶返走,個個禮拜有,即係連社工都唔係日日啦

回覆 mcl203 的帖子

PK 小五升小六有75%以上加上小六冇失手大跌, 當然唔想好學生外流.

醒目開學勳章 王國長老

蝦米豬 發表於 19-1-23 14:03
我突然想起good hope. 以廿前中學部收幾多小學直升生,宜家%越來越少,算不算中學部“嫌棄”呢?
...

我唔代答啦
我唸起聖馬可啫
當年斷龍,小學校長拍心口話有信心再接龍
接咩鬼,你肯上,人地都唔肯要。好快就接....唔係,係摺至岩,殺校了

蝦米豬 發表於 19-1-23 14:03
...
係咪“嫌棄”唔重要, 有冇提供"直升要求"先重要

GH從來無呢樣嘢提供俾小學部, 即係擺明睇住嚟食

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

Diversifyedu 發表於 19-1-23 14:25
回覆 mcl203 的帖子

PK 小五升小六有75%以上加上小六冇失手大跌, 當然唔想好學生外流. ...

唔想學生外流=/=阻止學生外流~~~

唔想學生外流係可以理解,不少直資/私小/津校如是~~~

學生升中有選擇權亦應該被理解~~~

醒目開學勳章 王國長老

李大人 發表於 19-1-23 12:17
始終無呈分嘅學校,亦想收番曬小學部學生比例比較高,如諗住學生一讀十二年,校方㸃會俾學生呈分?目的係 ...

「近年直龍升中家長與校方爭抝,大部份發生有呈分學校,呢一㸃,小一家長要注意」
可否分享?近年wor!

mcl203 發表於 19-1-23 14:29
唔想學生外流=/=阻止學生外流~~~

唔想學生外流係可以理解,不少直資/私小/津校如是~~~
要阻止學生外流應該用林校長嗰招:

分照呈, 但係連自行都唔俾你去參加, 除非講明放棄龍中

Charlotte_mom 發表於 19-1-23 14:30
「近年直龍升中家長與校方爭抝,大部份發生有呈分學校,呢一㸃,小一家長要注意」
可否分享?近年wor!
...
係咪要去名校秘密網睇吓呢?

醒目開學勳章 王國長老

hkpapa852 發表於 19-1-23 14:34
係咪要去名校秘密網睇吓呢?

咁你有無料呢?我等緊呀...

Charlotte_mom 發表於 19-1-23 14:36
咁你有無料呢?我等緊呀...
妳知啦, 我一向唔like直資龍小, 所以唔會留意

除咗出咗D有趣嘢我會8吓之外, 如:

中學部從來唔向小學部提供直升條件
小學部有呈分但唔俾學生參加自行 (或者叫有條件)

小學部簽完直升協議, 仲可以有條件去DQ你

中學部成績提升, 不過S1-S6學生人數少咗近40%

醒目開學勳章 王國長老

hkpapa852 發表於 19-1-23 14:39

咁關唔關主題三間學校事先?關就要公開等家長留意下啦

Charlotte_mom 發表於 19-1-23 14:47
咁關唔關主題三間學校事先?關就要公開等家長留意下啦
除咗最後一項跟樓主提出三間直資龍校其中一間有關之外, 其餘都無關

邊間少左40%, 分享下好噃~~~

點解唔LIKE 直資龍呀?

hohoho888 發表於 19-1-23 14:57
點解唔LIKE 直資龍呀?
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3356615&highlight=

mcl203 發表於 19-1-23 14:51
邊間少左40%, 分享下好噃~~~
小學部無呈分既龍中