用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 培僑, 港同, 優才會點選擇?
樓主: dreamid
go

培僑, 港同, 優才會點選擇?   [複製鏈接]

Sing13 發表於 19-1-22 17:32
如果是咁既標準, 福建, 高主教變band2A都不如了.
就算所有選修科成績超好, 只要4主科唔掂 (那管只有一科), 都係無乜用

選修科不少中學都限制人數, 如HYS都只會一班Phy, 讀得呢科既學生成績, 相信無可能差過主科表現

只有科目成績但不知修讀人數, 一樣可以被誤導

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

Sing13 發表於 19-1-22 17:36
你睇返自己設既標準:https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3582732&extra=page%3D1B ...
我無話過培僑唔係B1B, 但如果佢只係得個別一兩科成績令到佢係B1B, 大家要多加留意

自己計計數, 如果一級100人讀DSE, 整體4+得62%, 但數學一科可能已係80% (5**達1X%, 4+達80%先合理), 其餘科目拉均會係幾多% (當只計主科, 3科成績平均的話, 各科4+只有56%)

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 19-1-22 17:44
我無話過培僑唔係B1B, 但如果佢只係得個別一兩科成績令到佢係B1B, 大家要多加留意

自己計計數, 如果一級10 ...

https://www.puikiu.edu.hk/news.aspx?clid=134&atid=3427&lan=1

64%是指所有科目.

加埋優良率達50%或以上的科目, 14科.

Anyway,歡迎你的質疑.

Sing13 發表於 19-1-22 17:47
https://www.puikiu.edu.hk/news.aspx?clid=134&atid=3427&lan=1

64%是指所有科目.加埋優良率達50%或以上 ...
如果你不明白我提出的問題, 其實無乜必要討論下去

hkpapa852 發表於 19-1-22 17:53
如果你不明白我提出的問題, 其實無乜必要討論下去

由畢業生去向, 三大率, 四級以上百分比.
透過聯招獲取錄修讀政府資助學士學位課程的學生百分比, 再與其他學校對比

真是唔難評估.

太多假設了.可能你要重訂你自己既分Band標準.

醒目開學勳章 王國長老

Sing13 發表於 19-1-22 17:56
https://www.puikiu.edu.hk/news.aspx?clid=134&atid=3427&lan=1由畢業生去向, 三大率, 四級以上百分比.
...

你講得岩,真係唔難評,我明白了

三間中學, 只有係2017年都有公佈5+成績, 係唯一可對比既一年:

港同 - 整體5+: 42.8%, 4主科5+平均: 39.88%
培僑 - 整體5+: 27.1%, 4主科5+平均: ??%
優才 - 整體5+: ??%, 4主科5+平均: 18.15%

通常主科和整體比例, 差異都在5%以內

所以如純以成績考慮, 其實好易比較同評估

回覆樓主

雖然我係培僑家長,但睇成績,咁港同,優才培僑,港同成績明顯好好多,有朋友係港同用家,佢話小朋友勁鍾意返學,好開心,如果地點唔駛考慮,正路應該揀港同既

adrio    發表於 19-1-24 12:12

回覆樓主

我都同意港同成績最好,不過以上比較少左3322率,優才應該17及18年都比港同好.
如果升中選校,我同意選成績好既.
但選小學,准備讀12年,我前文提及交通及硬件都要考慮.

回覆樓主

如果係我,除非有神校,如果唔係必選港同 我真係好鬼鍾意港同不過我覺得我小朋友應該連sec in 都唔會有恭喜樓主仲有得攞出嚟vs 呀

回覆樓主:

選港同!

Sing13 發表於 19-1-22 18:38
我都同意港同成績最好,不過以上比較少左3322率,優才應該17及18年都比港同好.
如果升中選校,我同意選成績 ...

3322率,從JUPAS offer既數字可以估計培僑係較低既一間

交通呢,港同中小學都係港鐵站附近

小學校舍最不理想可能係優才,因初小同高小要分開返學,初小個校舍又......

hkpapa852 發表於 19-1-22 19:05
3322率,從JUPAS offer既數字可以估計培僑係較低既一間

交通呢,港同中小學都係港鐵站附近

我亦同意你3322率培僑冇公布,可能不理想.
港同成績就是太好,有D高處不勝寒.始終中學全部吃晒所有學生.如果能够长久保持,的确是奇迹.
直資是否有種模式是人地十二年都不能複製.

Sing13 發表於 19-1-22 19:14
我亦同意你3322率培僑冇公布,可能不理想.
港同成績就是太好,有D高處不勝寒.始終中學全部吃晒所有學生.如 ...

睇埋三間學校小學部直升中學部要求,會更有啟發。

李大人 發表於 19-1-22 19:40
「呢間學校完全無愛心」
「呢間學校完全無愛心,我明白學障兒童會比一般細路辛苦,但學校完全違反教學規定 ...

嘩!十多年前的新聞,唔知宜家係點安排呢?

李大人 發表於 19-1-22 19:40
「呢間學校完全無愛心」
「呢間學校完全無愛心,我明白學障兒童會比一般細路辛苦,但學校完全違反教學規定 ...

直私學校係自訂升中準則,並無“結龍”關係。

醒目開學勳章 王國長老

蝦米豬 發表於 19-1-22 19:58
嘩!十多年前的新聞,唔知宜家係點安排呢?

多謝佢囉,之後都直升了(要講得好詳細先:一早明知勉強無幸福嘅,一早已傾計。聽聞你堅要升嘅,無話唔俾你升。近年「升唔上」一年一個半個)
聽聞,聽聞咋,果個學障生最後都返到港同,但之後好快讀唔上又轉走左.....何必啫

咁多聽聞,因為sample size太細,都係家長間88下

醒目開學勳章 王國長老

李大人 發表於 19-1-22 20:32
要睇學校政策,尤其有呈分果D,如果學校預左一讀十二年,點解要學生呈分呢? ...

又講一次
唔係要學生呈分,係俾學生呈分
呈唔呈,校內試都係要考。呈分蝕左d咩?無心外闖嘅一樣佛系。只係有心外闖嘅,多個選擇吧了
‹ 上一主題|下一主題