用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 培僑, 港同, 優才會點選擇?
樓主: dreamid
go

培僑, 港同, 優才會點選擇?  

Sing13 發表於 19-1-22 12:55
伊個都是一個考慮,十二年後誰知道呢?
Ify課程同校長免試推薦都入到英國排世界前100大學,有平有貴吧
IFY只能升讀指定個20間英國大學, 相關資歷, 對其它大學嚟講既認受性可能係"零"
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 19-1-22 16:22
IFY只能升讀指定個20間英國大學, 相關資歷, 對其它大學嚟講既認受性可能係"零"
...

包括英國大部分前列學校, 報得應該都知道,一年時間,唔使另加學費,上年全部升到大學,算是咁.

比起用ib上英國大學,平到笑.

Sing13 發表於 19-1-22 16:27
報得應該都知道,一年時間,唔使另加學費,上年全部升到大學,算是咁.
...
去睇吓 NC IFY既要求吧!

其實IFY只係大學銜接課程, 最短只需半年 (但要學生滿18歳). 但培僑可以開NC IFY, 因為要求學生既IGCSE成績要符合某標準才可以選

如果學生成績差, 應該無資格選; 學生成績好, 應該不屑讀呢個課程. 所以或多或少, 只係雞肋, 只係聊勝於無, 不如直接諗吓入國內名大學好過

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 19-1-22 16:31
去睇吓 NC IFY既要求吧!

其實IFY只係大學銜接課程, 最短只需半年 (但要學生滿18歳). 但培僑可以開NC IFY,  ...

無須斷估,其實是簡介會上有講到每個學生在學校大概排名,考到每科成績.進入邊間大學邊個系, 大學世界排名. 放上網就無謂啦.

真是雞肋, 學校就唔會搞啦.

醒目開學勳章 王國長老

Sing13 發表於 19-1-22 14:33
如果講銀彈,神校點計呢?
我都認為培僑既教學, 及增值能力是成功既.
三間直資,我既感覺是各有強項

Wrong post sorry

Charlotte_mom 發表於 19-1-22 16:43

Wrong post sorry

如果是指培僑個PART, 我錄左音,

2017年既DSE, 全港5**是一點幾, 培僑是十幾.

依兩年既DSE, 全港是十幾, M1,M2培僑5級以上都是80%以上.

Sing13 發表於 19-1-22 16:52
如果是指培僑個PART, 我錄左音, 2017年既DSE, 全港5**是一點幾, 培僑是十幾.依兩年既DSE, 全港是十幾, M1 ...
M1/M2, 任何學校都係揀人讀, 成績好唔出奇

M1/M2成績其實無乜參考價值, 最有參考價值係4主科, 尤其係英文同數學

醒目開學勳章 王國長老

hkpapa852 發表於 19-1-22 16:58

M1/M2成績其實無乜參考價值, 最有參考價值係4主科, 尤其係英文 ...

唔少學校都有篩選,聽過某名校要睇完中四數學成績,至決定中五俾唔俾揀m12。咁攪法,要扯高高分百分比唔難

醒目開學勳章 王國長老

李大人 發表於 19-1-22 17:04
我反而覺得,係中文科

我覺得中文成績已直接同3322掛鉤

李大人 發表於 19-1-22 17:04
我反而覺得,係中文科
如果唔係EDB硬性要求3322, 基本上成以上既大學科目, 都唔會理中文科

英文唔得的話, 入到大學讀大部份科目都會好大鑊

香港大部份地區B1中學和B2中學, 主要都係衰英文

hkpapa852 發表於 19-1-22 16:58

M1/M2成績其實無乜參考價值, 最有參考價值係4主科, 尤其係英文 ...

歡迎指出, 我重新聽多次

2017年既DSE, 數學必修科全港5**是一點幾, 培僑是十幾.

後面的確是講M1/M2 選修科

依兩年既DSE,全港是十幾, M1,M2培僑5級以上都是80%以上.

Sing13 發表於 19-1-22 17:14
歡迎指出, 我重新聽多次2017年既DSE, 數學必修科全港5**是一點幾, 培僑是十幾.後面的確是講M1/M2 選修科依 ...

培僑數學必修科5**係1X%?

暫時只見, 得LS/QC呢類頂級中學, 數學必修既5**先有1X%

如果真係咁, 我反而更擔心培僑既成績....... 數學必修科成績有B1A中學水平, 但整體4+只有64% (B1B接近B1C水平), 即係其它主科同選修科, 水平好大機會連B1B水平都未達.......

hkpapa852 發表於 19-1-22 17:20
培僑數學必修科5**係1X%?

聽錄音確定是數學必修,只講2017, 沒講2018

另外,由網頁可見.2018

優良率達50%或以上的科目

Sing13 發表於 19-1-22 17:25
聽錄音確定是數學必修,只講2017, 沒講2018另外,由網頁可見.2018
優良率只係4+

B1中學大部份科目4+高於50%係唔出奇, 就算部份B2A, 都有呢個表現

高於50%, 可以係90%, 亦可以只係50.1%

hkpapa852 發表於 19-1-22 17:26
優良率只係4+

B1中學大部份科目4+高於50%係唔出奇, 就算部份B2A, 都有呢個表現

如果是咁既標準, 福建, 高主教變band2A都不如.

Sing13 發表於 19-1-22 17:25
聽錄音確定是數學必修,只講2017, 沒講2018另外,由網頁可見.2018
2017年培僑DSE成績:

整體4+: 61.2%
整體5+: 27.1%
人均5+: 1.71

如果數學必修5**係1X%......

hkpapa852 發表於 19-1-22 17:32
2017年培僑DSE成績:

整體4+: 61.2%

你睇返自己設既標準:

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3582732&extra=page%3D1

B1B:

• 整體/主科平均4+比例(所有主科均需>=30%+):>=60%
  • 以及整體/主科平均5+比例:>=25%
    (達B1B水平既中學, 在主科或熱目選修科目如Phy/Chem/Bio/Econ, 通常至少有一科4+比例高於70%)\