用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 培僑, 港同, 優才會點選擇?
樓主: dreamid
go

培僑, 港同, 優才會點選擇?  

mcl203 發表於 19-1-30 10:11
咁出SJPS,MCSPS,MPS囉~~~
對住啲名牌die heart fans冇咩好講

biffkwok 發表於 19-1-30 10:39
對住啲名牌die heart fans冇咩好講

又搬龍門,關品牌乜事~~~

mcl203 發表於 19-1-30 10:40
又搬龍門,關品牌乜事~~~

幾有趣,呢隻品牌out左啦,喂,你下下講品牌,自以為人地差左就拎黎講,維持到既就唔計數~~~

個龍門搬左去邊,起親腳射門就唔見左~~~

傳統官津名校:
不能挑選小學生.
升中時可以放棄兩三成學生,換入Band1A/B 學生.
名氣,歷史,校友有優勢.

新興直資:
升中時絕大部分小學生直上.
可挑選小學生, 收取家長學費, 資源更多.
直資開始出成績, 生源越來越好.

仲有已轉直資既傳統名校.

私小+津中 (真光, 培正, 民生近年成績都相當好)

大家都教12年, 來緊幾年, 越來越好睇.

成績一出, 家長心態就變得好快.

Sing13 發表於 19-1-30 11:05
傳統官津名校:
不能挑選小學生.
升中時可以放棄兩三成學生,換入Band1A/B 學生.

名津中, 成績又吾會比不上直资。

assado 發表於 19-1-30 12:12
名津中, 成績又吾會比不上直资。

名中既名氣方面對吸收外來生肯定占優,
新興直資與六年前相比,收既外來生亦越來越好.

如果比較既是自己培養12年既學生呢,名中是否又有持續優勢?
當年既差距是band1A與band2,今日既差距已經變成band1A與band1B.

"來緊幾年", 越來越好睇.
(培僑校長簡介會話,過去兩年三大率分別是35%,27%,內部評估,今年三大率會超過過去兩年,得唔得呢?)

assado 發表於 19-1-30 04:10

同一水平學校才可以去作比較, 否則, 意義不大。
間津校咪marymount, 英文無外補, 其他同一水平直私學校都無幾間有呢個英文水平

李大人 發表於 19-1-30 09:45
輸贏唔緊要,最重要有標準比較,尤其英文發音,上一代名校出身,㸃解英文聽說好,因有一半老師係英國人,同 ...

我都識幾多早年代的人在這些學校讀書,外國老師佔少數,最多說那些學校除少量科目,其他都用英文,而在英文課,堅持用英文不用中文。教英文不一定是外國人好,很多“本地”老師都好,也不一定是ABC。

如果用英小對英小, 單論英文科,直資中 聖瑪加利, TSL都好勁.

mcl203 發表於 19-1-30 10:45
幾有趣,呢隻品牌out左啦,喂,你下下講品牌,自以為人地差左就拎黎講,維持到既就唔計數~~~

個龍門搬 ...

㸃解個帖會變咗冿貼vs直資津貼佔大部分,辦得好既津貼大把,辦得差既津貼亦大把,噤直資無論攞差嘅比或好嘅比都冇得比,計我話打和

haihaimom 發表於 19-1-30 16:38
㸃解個帖會變咗冿貼vs直資津貼佔大部分,辦得好既津貼大把,辦得差既津貼亦大把,噤直資無論攞差嘅 ...

直資討論完啦,A校完勝~~~

mcl203 發表於 19-1-30 16:56
直資討論完啦,A校完勝~~~

A喺咪variable?即係自己想放邊間就邊間

haihaimom 發表於 19-1-30 17:03
A喺咪variable?即係自己想放邊間就邊間

A係compulsory ,單一選擇,係至好~~~

mcl203 發表於 19-1-30 17:04
A係compulsory ,單一選擇,係至好~~~

我以為係function 添

assado 發表於 19-1-30 09:10
都吾可以直接比較, 津小是計分/抽籤, 真資是面試選出來, 單純直接比較, 其實唔客觀。
...
  對呀!!!  
起馬應苹果比苹果, 千其唔好苹果同芒果比. 重有唔好成日舉例用d special case. 如果唔係, 人地攞DGS/SPCC出嚟, DSE 英文> 5, 一間90%, 一間88%. 題目3間, 恐伯一半都重差好遠...  

cantona2001 發表於 19-1-30 13:34
間津校咪marymount, 英文無外補, 其他同一水平直私學校都無幾間有呢個英文水平 ...

Marymount 是英小, 同你親戚小朋友那間直资比較 ?
如果不是直資英小, 好難作比較。

assado 發表於 19-1-31 06:51

Marymount 是英小, 同你親戚小朋友那間直资比較 ?

嘩,你咁提出,樓上已有網友連國際人士較多既官小已經被認為不適宜比較,心魔已如此。又有反品牌支持者提出另類意見,仲可以有乜適合官津小適合吹下水,話題應該結束啦~~~